foto

Paul Richter

  • nar. 1.4.1895
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 30.12.1961 (66 let)
    Vídeň, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se jako Paul Martin Eduard Richter. Po přerušení studií na reálce se rozhodl pro hereckou dráhu. Hereckou průpravu k přijímacím zkouškám získal u divadelního herce Maxe Arnaua. Po absolvování vídeňské Státní konzervatoře debutoval v opavském městském divadle. S doporučením herečky Rosy Albach-Rettyové (1874 – 1980) získal angažmá v Mannheimu, kde si udělal jméno, jako milovník a bonviván. Dále hrál ve vídeňském divadle Josefa Jarny (Jarno v originále) a Novém vídeňském městském divadle. V roce 1914 získal dvě první malé role před kamerou, kdy ve stejném roce učinkoval v STERBWALZER a DIE GOUVERNANTE.

Hned po ukončení 1. světové války, během které sloužil u Tyrolských myslivců, natočil DAS LIED DER COLOMBINE, 1918. V průběhu natáčení, kdy ztvárnil roli Sehringa, se spřátelil s budoucí hvězdou Hansem Albersem. V roce 1920 se přestěhoval do Berlína, kde jej „podruhé" objevil producent Fritz Freisler. V Německu si v následujících letech vybudoval stejné postavení, jako hollywoodské legendy Ramon Novarro (*1899 +1968), nebo Rudolpho Valentino (*1895 +1926). Modrooký blondýn se sportovní postavou se stal idolem německých žen. Atraktivní vzhled předurčoval herce k rolím aristokratů, důstojníků, ale i švarných lesníků a milovníků. K jeho nejznámějším z němé éry patří Siegfried v Langsově DIE NIBELUNGEN: DIE SIEGFRIED (NIBELUNGOVÉ: SMRT BOHATÝRA, 1924).

V letech 1924 až 1931 byl ženatý s norskou herečkou Aud Egede-Nissenovou, s níž hrál v několika filmech, jako např. DR. MABUSE, DER SPIELER (DOKTOR MABUSE, DOBRODRUH, 1922). Ve filmu DER KÖNIG DER MITTELSTÜRMER, 1927 si zahráli milenecký pár. (Pozn. Aud Egede-Nissenová měla z prvního manželství syna Georga (*1915 +1972) s německým hercem, producentem a režisérem Georg Alexanderem (*1888 +1945), který později převzal otčímovo příjmení Richter a natočil v Norsku 19 filmů.) Vzhledem k herecké průpravě jej příchod zvukového filmu nijak nezaskočil. V roce 1932 natočil kriminálku STRAFSACHE VON GELDERN, o rok později německo-dánský dobrodružný DER WEIßE GOTT a úspěšné DREI KAISERJÄGER.

Během války uzavřel roku 1941 druhé manželství s Elisabeth Hölzl, s kterou se později rozvedl. Za zmínku stojí jeho filmy z roku 1943 KOHLHIESELS TÖCHTER, kde si zahrál synovce Bertiho a DIE SCHWACHE STUNDE v roli Dr. Fritze Austerlitze. Po válce si nachází více času na své koníčky - přírodu a hory. V roce 1953 natáčí remake DER KLOSTERJÄGER. Jestliže v první verzi v roce 1935 hrál postavu Hayma, nyní byl obsazen do role hraběte Dietwalda. Jeho poslední film se jmenoval DER SCHÄFER VON TRUTZBERG. Hercovu kariéru ukončila roku 1959 vážná oční operace, po které byl odkázán na trvalou péči. Zemřel v nemocnici v rodné Vídni. Herec je pohřben na hřbitově Weidling v blízkosti rakouského Klosterneuburgu.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1959 Der Schäfer vom Trutzberg
1958 Sag ja, Mutti
1957 Wetterleuchten um Maria
1956 Der Jäger von Fall
1955 Das Schweigen im Walde
1954 Schloß Hubertus
1953 Der Klosterjäger
1952 Die schöne Tölzerin
Herrgottschnitzer von Ammergau, Der
1951 Die Alm an der Grenze
Martinsklause, Die
1950 Geigenmacher von Mittenwald, Der
1948 Ein Mann gehört ins Haus
1944 Warum lügst Du, Elisabeth?
1943 Der Ochsenkrieg
Kohlhiesels Töchter
Slabá chvíle
1941 Der laufende Berg
1940 Beates Flitterwoche
1939 Král hor
Opojení lesa
1938 Frau Sylvelin
Narren im Schnee
Stärker als die Liebe
1937 Das Schweigen im Walde
Gordian, der Tyrann
1936 Jäger von Fall, Der
1935 Ehestreik
1934 Der sanfte Jacob
Frauen vom Tannhof, Die
In Sachen Timpe
Jungfrau gegen Mönch
Krach im Forsthaus
Schloß Hubertus
1933 Der Choral von Leuthen
Drei Kaiserjäger
1932 Das Geheimnis um Johann Orth
Marschall Vorwärts
Maska
Strafsache von Geldern
Weiße Gott, Der
1931 Die Nacht ohne Pause
Krista z myslivny
1930 Eskimo
1929 Die Frau im Talar
La ville des mille joies
Lockendes Gift
Sensation im Wintergarten
1928 Bergenstoget plyndret inatt
Die Geliebte seiner Hoheit
1927 Die letzte Nacht
Die Stadt der tausend Freuden
König der Mittelstürmer, Der
Schwester Veronica
Tragödie einer Ehe
1926 Dagfin
Die Försterchristel
Die rote Maus
In Treue stark
Kampf der Geschlechter
1925 Pietro der Korsar
1924 Nibelungové: Smrt bohatýra
1922 Doktor Mabuse, dobrodruh
1921 Das Opfer der Ellen Larsen
Der Mord ohne Täter
Die Nacht der Einbrecher
Indický hrob: Tygr z Ešnapuru
Indický hrob: Yoghiho poslání
Nachtbesuch in der Northernbank
Zirkus des Lebens
1920 Der Henker von Sankt Marien
Jagd nach dem Glück
1918 Das Lied der Colombine

Dokumentární

2003 Fall Metropolis, Der - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace