foto

Toširó Mifune

  • nar. 1.4.1920
    Čching-tao, Čína
  • zem. 24.12.1997 (77 let)
    Mitaka, Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Toshiro Mifune se narodil 1. dubna 1920 v čínském městě Quindao japonským rodičům. Jeho otec, věnující se fotografování, měl ve městě své fotografické studio. Ve svém oboru se snažil vzdělávat i svého syna. V roce 1925 se jeho rodina přestěhovala do města Dalian, kde si jeho otec opět otevřel studio, nazvané Star Photo Studio. Jelikož byl Japonským občanem, nedlouho po maturitě byl povolán armádou. Díky svým zkušenostem s fotografováním byl přidělen k jednotce fotografů a stal se leteckým fotografem. Do své vlasti se vrátil v roce 1946.

V roce 1946 pracoval nějakou dobu jako pomocný kameraman pro společnost Toho Production. Společnost Toho však sympatizovala s komunisty, s čímž byl Mifune nespokojen, takže se rozhodnul odejít. Zúčastnil se jednoho z prvních konkurzů nového studia "New Face", která se tehdy snažila najít nové talenty. Byl vybrán spolu s dalšími 48 lidmi z počtu 4000 uchazečů. Absolvoval několik lekcí herectví a testů s režisérem Kajirem Yamamoto. Ten si ho oblíbil a doporučil ho svému příteli Senkichi Taniguchimu. Taniguchi je znám hlavně tím, že spolu s Woodym Allenem režíroval Allenovu prvotinu "WHAT's UP, TIGER LILLY?". V roce 1947 se Mifune objevil ve své první roli ve filmu „SHIN BAKA JIDAI“ a následně v hlavní roli ve filmu „GINREI NO HATE“.

Velký zlom v jeho životě nastal po seznámení se s filmovým tvůrcem A. Kurosawou. Kurosawa v něm spatřil velký talent a rozhodl se jej nasadit do hlavní role svého nového filmu "OPILÝ ANDĚL" (1948). Tento film byl prvním větším úspěchem jak pro Kurosawu, tak i pro Mifuneho. Kritika chválila jak kvalitu samotného snímku, tak i skvělý Mifunův výkon. Kurosawa a Mifune se stali na dlouhá léta filmovými partnery. V následujícím roce vznikly dva méně známé filmy "MLČENLIVÝ SOUBOJ" a "TOULAVÝ PES." Obrovského úspěchu se však opět dočkal díky filmu "RAŠOMON" (1950). Byl to první film, kterým se výrazně prosadil i mezinárodně. Film získal několik ocenění.

V roce uvedení Rašomona se oženil s herečkou Sachiko Yoshimine, se kterou se seznámil při působení ve společnosti „Toho New Face.“ V následujících letech si Mifune zahrál v řadě filmů. I přestože začal spolupracovat s jinými tvůrci, nepřestával hrát ve filmech Kurosawy. Po filmech "IDIOT" (1951) a "SAIKAKU ICHIDAI ONNA " (1952) začal natáčet s Kurosawou film, který se stal vůbec nejslavnějším z jejich společné tvorby. Jedná se o film "SEDM SAMURAJŮ" (1954). Film získal dvě nominace na Oscara a podařilo se mu získat i mnoho dalších mezinárodních cen. Toshiro Mifune exceloval v roli potrhlého "sedmého samuraje" Kikuchiya. Zároveň se poprvé více prosadil v roli, která se pro něj v následujících letech stala příznačnou. Jeho jméno se pro mnohé stalo synonymem slova "samuraj." Začalo Mifuneho "samurajské období." Pro režiséra Inagakiho se vžil do role samuraje Miyamota ve trilogii "MIYAMOTA MUSASHI" (1954, 1955, 1956). Samuraje si v následujících letech zahrál ve filmech "KRVAVÝ TRŮN" (1957), "TŘI ZLOČINCI VE SKRYTÉ PEVNOSTI" (1958), "TĚLESNÁ STRÁŽ" (1961) a "SANJURO" (1962), opět ve spolupráci s režisérem Kurosawou. Nezanevřel však ani na jiné role. Publikum oslnil svým výkonem ve filmu "ŽIJI VE STRACHU"(1955), v němž si ve věku pětatřiceti let zahrál starého muže, či ve filmu "ZLÝ CHLAP SPÍ DOBŘE" (1960).

V roce 1963 založil svou vlastní filmovou společnost "Mifune production" a poprvé se také pokusil prosadit jako režisér. Jeho film "GONJUMAN-NIN NO ISAN" (1963) však nebyl úspěšný, a tak od svého nápadu režírovat filmy navždy upustil. V roce 1965 mu skončila dlouholetá smlouva se společností Toho a stal se nezávislým. Ve stejném roce byl také uveden jeho poslední film natočený pod režisérem Kurosawou, "RUDOVOUS" (1965). Za roli lékaře Rudovouse byl také mnohokrát oslavován. Hlavní role pak obsadil také ve filmech "SAMURAJ" (1965), "ZBĚSILOST" (1966) a "RUDÁ HŘÍVA" (1969) režiséra Okamota, či v Kobayashiho filmu "VZPOURA" (1967).

Po čase se stále častěji začal objevovat ve filmech zahraničních. V roce 1967 si zahrál ve Frankenheimerově filmu "GRAND PRIX" a o rok později se objevil v hlavní roli amerického filmu "PEKLO V PACIFIKU." V roce 1969 byl oceněn za roli ve filmu "KUROBE NO TAIYO." Ve westernu "RUDÉ SLUNCE" (1971) si zahrál po boku Charlese Bronsona a Alaina Delona. Poslední slavné role se dočkal v TV seriálu "ŠOGUN" (1980), v němž obsadil hlavní roli společně s Richardem Chamberlainem. V roce 1980 otevřel "Mifune Geijyutu Gakuin", což byla škola pro mladé talentované herce a herečky, ve které sám příležitostně vyučoval. Do roku 1995 si zahrál v mnoha dalších filmech, převážně japonské produkce. Naposledy se objevil v hlavní roli Kumaiova filmu "FUKA KAWA" v roce 1995. V roce 1997 Mifune umírá v Tokyjské nemocnici na celkové selhání organismu.

Toshiro Mifune si ve svém životě zahrál v téměř 170 filmech. Ve větší části z nich se jednalo o hlavní role. Jeho přínos pro film je nezpochybnitelný. Byl mnohokrát oceněn během svého života i posmrtně. Nelze mu upřít místo mezi nejvýznamnějšími postavami filmu.

stilgar1

Herecká filmografie

Filmy

1995 Fukai kawa
1994 Picture Bride
1992 Stín vlka
1991 Sutoroberi Road
Sutoroberi rodo
Šogun Mayeda
1989 Haru kuru oni
Sen no Rikjú: Honkakubó ibun
1988 CF gâru
1987 Otoko wa curai jo: Širetoko bodžó
Princezna z měsíce
Sicilian Connection
1986 Genkai curezurebuši
1985 Seijo densetsu
1984 Moetechiru hono no kenshi Okita Sohji (TV film)
Natsu no deai (TV film)
Umicubame Džó no kiseki
1983 Bitva u Cušimy
Jinsei gekijo
Makyo sessho-tani no himitsu (TV film)
Suronin makaritoru dai gobu namida ni kieru mikka gokuraku (TV film)
Suronin makaritoru dai yonbu sarumo jigoku nokorumo jigoku (TV film)
Suronin makyosashodani no himitsu (TV film)
Umi yukaba
1982 Seiha
Shingo juban shobu dai nibu (TV film)
Shingo juban shobu dai sanbu ai ni iki-ken ni ikiru seishun (TV film)
Suronin makaritoru dainibu akacuki no šito (TV film)
Suronin makaritoru dai sanbu chikemuri no yado (TV film)
Šiawase no kiiroi hankači (TV film)
Vyzvání k souboji
1981 Inchon
Kyukei no koya (TV film)
Musumeyo! Ai to namida no tsubasa de tobe (TV film)
Ostří Bushidova meče
Shingo juban shobu dai ichibu (TV film)
Suronin makaritoru (TV film)
1980 Port Arthur
Zajatec japonských ostrovů (TV film)
1979 Kindaiči Kósuke no bóken
Onmicu dóšin: Óedo sósamó
Zimní zabíjení
1941
1978 Akódžó danzecu
Inubue
Nihon no don: Kankecuhen
Ogin-sama
Spiknutí klanu Jagjú
Tono Eidžiró no Mito Kómon
1977 Nihon no don: Jabóhen
Ningen no šómei
Otoko no shiken
1976 Bitva o Midway
1975 Paper Tiger
1971 Rivalové pod rudým sluncem
Sekigahara (TV film)
1970 Aru heishi no kake
Bakumatsu
Gekidó no šówaši 'Gunbacu'
Mačibuse
Zatôichi to Yôjinbô
1969 Eiko e no 5,000 kiro
Furin kazan
Nihonkai daikaisen
Rudá Hříva
Šinsengumi
1968 Gion matsuri
Kurobe no taijó
Peklo v Pacifiku
Rengo kantai širei čókan: Jamamoto Isoroku
1967 Nihon no ičiban nagai hi
Vzpoura
1966 Abare Goemon
Doto ichiman kairi
Grand Prix
Kigandžó no bóken
Zběsilost
1965 Chi to suna
Rudovous
Samuraj
Sugata Sanshiro
Taiheiyo kiseki no sakusen: Kisuka
1964 士魂魔道 大龍巻
1963 Dai tozoku
Gojuman-nin no isan
Křídla nad Tichým oceánem
Nebe a peklo
1962 Čúšingura: Hana no maki – juki no maki
Doburoku no tacu
Sanjuro
Zoku shachô yôkôki
1961 Důležitý muž
Gen to Fudo-Myo
Osaka jo monogatari
Tělesná stráž
Zoku salaryman čúšingura
1960 Ankokugai no taiketsu
Hawai Middouei daikaikusen: Taiheiyo no arashi
Kunisada Čúdži
Otoko tai otoko
Sarariiman Chushingura
Zlý chlap spí dobře
1959 Ankokugai no kaojaku
Aru kengo no shogai
Dokuritsu gurentai
Nippon tanjo
Sengoku gunto-den
1958 Džinsei gekidžó: Seišunhen
Jadžikita dóčú sugoroku
Kekkon no subete
Muhómacu no iššó
Tókjó no kjúdžicu
Tři zločinci ve skryté pevnosti
Yagyu bugeicho - Ninjitsu
1957 Araši no naka no otoko
Kiken na eiyu
Kono futari ni sači are
Krvavý trůn
Na dně
Shitamachi
Yagyu bugeicho
1956 囚人船
Aidžó no kessan
Ankokugai
Cuma no kokoro
Kuro-obi sangokushi
Narazu-mono
Samurai 3
1955 Dansei No. 1
Otoko arite
Samurai 2
Tenka taihei
Zoku tenka taihei
Žiji ve strachu
1954 Mitsuyu-sen
Samurai
Sedm samurajů
Šiosai
1953 Fukeyo haru kaze
Himawari musume
Hoyo
Taiheijó no waši
1952 Araki Mataemon: Kettô kagiya no tsuji
Gekiryu
Kin no tamago: Golden girl
Minato e kita otoko
Muteki
Sengoku burai
Tokyo no koibito
Život milostnice Oharu
1951 Aika
Ai to nikushimi no kanata e
Bakuró ičidai
Idiot
Kaizoku-sen
Kanketsu Sasaki Kojiro - Ganryu-to Ketto
Onnagokoro dare ka shiru
Sengoha obake taikai
1950 Datsugoku
Ishinaka sensei gyojoki
Konyaku yubiwa
Rašomon
Skandál
1949 Jakoman to Tetsu
Mlčenlivý souboj
Toulavý pes
1948 Opilý anděl
1947 Ginrei no hate
Shin baka jidai [Go]
Shin baka jidai [Zen]

TV seriály

1980 Šogun (TV seriál)
1972 Koya no so ronin (TV seriál)
Kôya no surônin (TV seriál)
1971 Dai Čúšingura (TV seriál)

Dokumentární

2015 Mifune: The Last Samurai - a.z.
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1966 Grand Prix: Challenge of the Champions

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Tecuko no heja (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1963 Gojuman-nin no isan

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(574)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace