Reklama

Reklama

Ivan Gariš

Ivan Gariš

nar. 07.05.1923
Jihlava, Československo

zem. 20.05.1996 (73 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie (1)

Skutečné jméno Ivana Gariše je Antonín Prchal. Je paradoxem, že jako pseudonym zvolil své krycí jméno z dob spolupráce se státní bezpečností. Jeho kariéra byla nevídaná, z kolaboranta STB, později pracovníka složek SNB, se ve třiceti letech stává prvním náměstkem ministra národní bezpečnosti. Za zneužití moci byl odsouzen v roce 1963 na šest let vězení. Byla mu odebrána hodnost plukovníka, avšak po roce už byl propuštěn. K politické moci, kterou měl, už nebyl nikdy… (více)

Zajímavosti (2)

  • Jako velitel zvláštního útvaru „Modřín“, podřízeného přímo ministru národní bezpečnosti Ladislavu Kopřivovi, byl pověřen provedením čistky, při které bylo na konci ledna 1951 zatčeno prakticky celé dosavadní vedení Státní bezpečnosti. (sator)
  • Ivan Gariš je pouze jeho umělecké jméno, jeho pravé jméno bylo Antonín Prchal. Pracoval pro Státní bezpečnost, aktivně se podílel na akci Kameny, kdy celá akce totiž spočívala v tom, že Státní bezpečnost nechala na několika místech v pohraničí postavit fiktivní státní hranice, kam posléze agenti Státní bezpečnosti přiváděli lidi, kteří chtěli ilegálně odejít ze země. Podílel na zatýkání špiček KSČ: Otto Šlinga,a Rudolfa Slánského. V roce 1952 byl v pouhých 29 letech jmenován prvním náměstkem ministra národní bezpečnosti Karola Bacílka a řídil činnost Sboru národní bezpečnosti. Posléze byl odsouzen na 6 let (odseděl si ovšem pouze rok). Po návratu z vězení vystřídal několik zaměstnání a až normalizace mu umožnila psaní povídek, románů a scénářů. (Burejsa)

Reklama

Scenárista

Spisovatel

Filmy
1975

Akce v Istanbulu - kniha

1972

Cesty mužů - kniha

Herec

Filmy
1981

Buldoci a třešně

Reklama

Reklama