foto

Guido Celano

  • nar. 19.4.1905
    Francavilla al Mare, Itálie
  • zem. 7.3.1988 (82 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Guido Celano se v meziválečném období zařadil mezi oblíbené milovníky italské kinematografie, a i když velké role hrál jen zřídka, až do šedesátých let 20. století zůstal vytíženým filmovým hercem. Pocházel ze starobylé šlechtické, ale nijak významné rodiny, narodil se v přístavním městě Francavilla al Mare na pobřeží Jadranu. Studoval sice v Římě, ale nakonec se proti vůli rodiny začal věnovat herectví, začínal na divadelních jevištích.

První zkušenosti s filmovou kamerou začal získávat na přelomu němé a zvukové éry a v té době se objevil v několika zásadních počinech tehdejší italské kinematografie. Zmínku si zaslouží několikerá spolupráce s významným režisérem Alessandrem Blasettim, vytvořil například jednu z hlavních rolí v jeho filmu BĚŽECKÝ ZÁVOD (Palio, 1932), jeho partnerkou zde byla Leda Gloria, s níž se již předtím setkal v jiném Blassetiho snímku MATKA ZEMĚ (Terra madre, 1930). Další velkou roli dostal v Geninově válečném dramatu BÍLÁ ESKADRONA (Squadrone bianco, 1936), v životopisném filmu TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938) se objevil jako libretista F. M. Piave.

Koncem třicátých let se dostal i ke své jediné titulní roli, kterou ztvárnil ve zpracování životních osudů italského důstojníka z počátku 18. století (PIETRO MICCA, 1938). Mimoto točil také ve Francii, i v dalších letech dostával příležitosti hlavně v historických kostýmech, opět se před kamerou setkal i s hvězdnou Ledou Gloriou (RYTÍŘ Z KRUJI – Il cavaliere di Kruja, 1940). Z Celanovy filmografie z období války se sluší připomenout další významnou spolupráci s Alessandrem Blasettim (ČTYŘI KROKY V OBLACÍCH – Quattro passi fra le nuvole, 1942).

Po válce sice Guido Celano své aktivity před kamerou omezil, ale od počátku padesátých let znovu točil několikrát ročně, objevoval se v různých žánrech, převážně ale již jen ve vedlejších rolích. Řadu postav odehrál v dobrodružných a romantických filmech (ČERNÁ PÉRA – Penne nere, 1952; PŘEVOZNÍK Z AMALFI – Il barcaiolo di Amalfi, 1954), připomeňme například ale také další zpracování životních osudů slavného skladatele Giuseppe Verdiho (GIUSEPPE VERDI, 1953), v němž se tentokrát objevil jako francouzský spisovatel Victor Hugo. Jako četníka jsme jej mohli vidět i v jednom z filmu o faráři Donu Camillovi (DON CAMILLO A POSLANEC PEPPONE – Don Camillo e l’onorevole Peppone, 1955).

V rolích četníků nebo policistů hrál ostatně ve více filmech, na přelomu 50. a 60. let obohatil svou filmografii také o několik titulů z žánru sandálu a meče (BARABÁŠ – Barabba, 1961), jako generál Dagh se objevil také ve dvojici koprodukčních dobrodružných filmů TYGR Z EŠNAPURU (Der Tiger von Eschnapur, 1959) a INDICKÝ HROB (Das indische Grabmal, 1959). Kromě toho začal spolupracovat také s televizí, výrazným způsobem se prosadil i v dabingu. Pro televizi psal také scénáře, podle vlastních námětů pak koncem šedesátých realizoval i dva samostatné filmové projekty v žánru westernu. Jako herec se před kamerou objevoval již jen výjimečně, jeho filmografii uzavírá epizodní výstup v dramatu VIA PARADISO (1988). Celkově má na svém kontě přes 120 filmových rolí.

Od roku 1934 byla jeho manželkou herečka Tina Xeo (vlastním jménem Ernesta Cucchiarelli; 1902-1992), bývalá hvězda němého filmu. Měli spolu dvě děti, dceru Virginii a syna Rogera, který zahynul v roce 1976 při leteckém neštěstí v Turecku. Guido Celano přes několik menších filmových rolí žil od sedmdesátých let spíše v soukromí. Zemřel následkem komplikací po akutním zánětu pobřišnice v Římě 7. března 1988 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1988 Via Paradiso
1984 Due carabinieri, I
1980 Educatore autorizzato, L'
1976 La legge violenta della squadra anticrimine
1975 Mark il poliziotto spara per primo
Sgarbo, Lo
1974 Flavia, la monaca musulmana
1972 Boccaccio
1971 La violenza: Quinto potere
1967 Balík dolarů
Blondýnka z Pekingu
1964 Il disco volante
1963 L'Immortelle
L'invincibile cavaliere mascherato
Segno di Zorro, Il
1962 Briganti italiani, I
Dobyvatelův meč
Hipnosis
1961 Barabáš
Il Re di Poggioreale
Il carabiniere a cavallo
Maciste contro il vampiro
1960 5 Branded Women
Cartagine in fiamme
Journey to the Lost City
Krásný Antonio
La Donna dei faraoni
Sotto dieci bandiere
1959 Indický hrob
Isola del tesoro, L' (TV film)
Padrone delle ferriere, Il
Tygr z Ešnapuru
Velká válka
Vendicatore, Il
1958 Fortunella
Gardový seržant
Giovani mariti
Le bellissime gambe di Sabrina
Mořská zeď
Valeria ragazza poco seria
1957 Amarti è il mio destino
Arrivederci Roma
Conte di Matera, Il
Io, Caterina
Lidé a vlci
Orizzonte infuocato
Sny ve skříni
1956 Châtelaine du Liban, La
Storia di una minorenne
Vojna a mír
1955 Don Camillo e l'onorevole Peppone
Non c'è amore più grande
Padrone sono me..., Il
Ragazze d'oggi
Ultimo amante, L'
1954 Attila
Barcaiolo di Amalfi, Il
Cinque dell'adamello, I
Eternal Feminas
Jolanda la figlia del corsaro nero
La donna del fiume
Mano dello straniero, La
Naše časy
1953 Dramma nella Kasbah
Giuseppe Verdi
Ivan (il figlio del diavolo bianco)
Legione straniera
Peppino e Violetta
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Penne nere
Viva il cinema!
1951 I sette nani alla riscossa
Never Take No for an Answer
Sedm hodin malérů
Senza bandiera
1950 Deported
Il brigante Musolino
Ladro di Venezia, Il
1949 Fabiola
Rondini in volo
1947 Legge di sangue
1946 Affaire du Grand Hôtel, L'
Sinfonia fatale
1943 Enrico IV
La maschera e il volto
La statua vivente
1942 Cavalieri del deserto, I
Due orfanelle, Le
Fedora
La bella addormentata
La fabbrica dell'imprevisto
Čtyři kroky v oblacích
1941 Primo amore
1940 Arditi civili
Fanfulla da Lodi
Il cavaliere di Kruja
1939 Socio invisibile, Il
Sorprese del divorzio, Le
Ultima giovinezza
1938 Il dottor Antonio
Jeanne Doré
Pietro Micca
Tři lásky Giuseppa Verdiho
Černý korzár
1936 Amore
Bílá eskadrona
Musica in piazza
1934 La serva padrona
1933 Acqua cheta
Piccola mia
1932 Palio
1931 La lanterna del diavolo
La scala
Rubacuori
Terra madre

TV seriály

1971 ...e le stelle stanno a guardare (TV seriál)

Dokumentární

1932 L'armata azzurra

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky