foto

Paola Pitagora

  • nar. 24.8.1941 (77 let)
    Parma, Itálie

Biografie

Především díky seriálu OKOUZLENÍ (Incantesimo) je italská herečka Paola Pitagora dnes známá v celé Evropě, v počátcích její umělecké dráhy ale můžeme zaregistrovat také řadu zajímavých vystoupení na stříbrném plátně. Narodila se v severoitalské Parmě jako Paola Gargaloni, herectví studovala v Římě na filmové škole Centro Sperimentalo di Cinematografia, divadelní průpravu jí poskytl významný herec a pedagog Alessandro Fersen, známý propagátor Stanislavského metody. První filmové role odehrála na přelomu 50. a 60. let, objevila se například ve válečném dramatu KÁPO (Kapo, 1959), menší úlohu dostala také v Bologniniho venkovském dramatu STATEK (La viaccia, 1961).

V mezinárodním měřítku se zviditelnila rolí Máří Magdalény v biblickém příběhu BARABÁŠ (Barabba, 1962), který v Itálii natočil americký režisér Richard Fleischer. Brzy pronikla i do zahraničních produkcí, hrála například v německém filmu NOČNÍ TEROR (Der Teppich des Grauens, 1962), jako jedna z mnoha služek se mihla i ve slavné KLEOPATŘE (Cleopatra, 1963). Z její další práce mimo Itálii stojí za zmínku německý film VÝSTŘELY VE TŘÍČTVRTEČNÍM TAKTU (Schüsse im Dreivierteltakt, 1965), v němž stála po boku ústřední dvojici Pierra Brice a Jany Brejchové.

Mezitím se Paola Pitagora začala prosazovat v divadle, připomeňme především muzikál Ciao Rudy, v němž hrála s Marcellem Mastroiannim v římském divadle Teatro Sistina. Před kamerou dostala první hlavní roli v režijním debutu Marca Bellocchi PĚSTI V KAPSÁCH (I pugni in tasca, 1965), kde vytvořila dvojici s Lou Castelem. Velké příležitosti dostala také ve Francii (PŘÁTELÉ KOPRETINY – Les compagnons de la marguerite, 1968). Prvního uznání odborníků se jí dostalo s Comenciniho dramatem NEVÍM O NÍ NIC (Senza sapere niente di lei, 1969), za nějž dostala Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů. Mimo Itálii pracovala například i pro britskou produkci (HLEDÁM GREGORYHO – In Search of Gregory, 1969). Velkou popularitu jí přinesla i ženská hlavní role v tehdy velmi oblíbeném seriálu SNOUBENCI (I promessi sposi, 1967) natočeném podle literární předlohy z 19. století.

Během sedmdesátých let znovu točila ve Francii, kde stejně jako v Itálii dostávala velké herecké úkoly v kriminálkách, do středně velkých rolí ji angažovali slavní režiséři jako Marcel Carné (VRAHOVÉ POŘÁDKU – Les assassins de l′ordre, 1971), José Giovanni (BEZ ZPÁTEČNÍ JÍZDENKY – Un aller simple, 1971) nebo Henri Verneuil (HAD – Le serpent, 1973), filmy podobného ražení točila i v Itálii (REVOLVER, 1973). V dalších letech točila sice méně filmů, diváci se s ní ale často setkávali v televizních seriálech, nadále se věnovala i divadlu. Z dalších příležitostných výletů mimo Itálii připomeňme drama ĎÁBLŮV ADVOKÁT (Des Teufels Advokat, 1977), které v Západním Německu natočil anglický režisér Guy Green.

Koncem 80. let z filmu i televize prakticky zmizela, v roce 1998 ale absolvovala velký comeback s televizním seriálem OKOUZLENÍ (Incantesimo, 1998-2008). Ten sice nepatří ke klenotům italské televizní tvorby posledních let, vysílá se nicméně v celé Evropě a Paola Pitagora je díky jedné z hlavních rolí doktorky a ředitelky soukromé kliniky Giovanny Medici dobře známou osobností. Seriál – zatím – skončil desátou sérií z roku 2008.

V roce 2004 byla Paola Pitagora znovu vyzvána i k práci na divadelním jevišti, začala se věnovat také psaní a za své aktivity v různých sférách v posledních letech sbírá různá ocenění, to všechno je ale nutno připsat především mimořádné popularitě již zmíněného seriálu OKOUZLENÍ. Fanoušci seriálu založili herečce i webové stránky, které informují především o její práci, zatímco hereččino soukromí zůstává poměrně velkou neznámou. Je ale známo, že má dceru Evitu Ciri, která je též herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Pane dal Cielo
2001 Riconciliati
1999 Non con un bang
1995 Servo d'amore (TV film)
Tutti gli anni una volta l'anno
1992 Assassini vanno in coppia, Gli
1983 Flipper (TV film)
1981 Aiutami a sognare
1979 Napoli storia d'amore e di vendetta
1977 Des Teufels Advokat
1973 Amore così fragile, così violento, Un
Le serpent
Revolver
1972 Il sindacalista
Pravda a lež
1971 Bez zpáteční jízdenky
Equinozio
Policeman
Vrahové pořádku
1970 Disperatamente l'estate scorsa
1969 In Search of Gregory
Nevím o ní nic
Salvare la faccia
Suo modo di fare, Il
1968 Caroline chérie
Fermate il mondo... voglio scendere
1967 Pohyblivý terč
Přátelé kopretiny
Scusi, lei è favorevole o contrario?
1965 Agente 3S3: Passaporto per l'inferno
Pěsti v kapsách
Tua giovinezza, La (TV film)
1964 De l'amour
1963 Kleopatra
1962 Cronache del '22
Der Teppich des Grauens
Vita provvisoria, La
1961 Barabáš
Statek
1960 Messalina Venere imperatrice
1959 Costa Azzurra
Kápo

TV seriály

2012 Le tre rose di Eva (TV seriál)
2008 Okouzlení X (TV seriál)
2007 Okouzlení IX (TV seriál)
1998 Incantesimo (TV seriál)
Provincia segreta (TV seriál)
1993 Passioni (TV seriál)
1992 Pronto soccorso 2 (TV seriál)
1986 Atelier (TV seriál)
1984 All'ombra della grande quercia (TV seriál)
1978 Tochter des Schweigens (TV seriál)
1977 Chiunque tu sia (TV seriál)
1975 Traccia verde, La (TV seriál)
1972 A come Andromeda (TV seriál)
1967 I promessi sposi (TV seriál)

Dokumentární

2017 Sull'orlo della gloria (TV film)

Host

TV pořady

1973 Caso Lafarge, II (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace