foto

Lemmy

  • nar. 24.12.1945
    Stoke-on-Trent, Staffordshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 28.12.2015 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Ian Fraser Kilmister. Narodil se v městě Stock-On-Trent v západní Anglii. Známý je především jako zpěvák, baskytarista, textař a zakládající člen legendárních Motorhead.

Krátce po jeho narození rodinu opustil otec, kaplan RAF, a Lemmy tak vyrůstal pouze s matkou a babičkou. Matka se v následujících letech znovu provdala, rodina se několikrát přestěhovala. Lemmy se svými novými sourozenci příliš nevycházel – místo toho jej začal zajímat rock and roll a dívky. Z této doby také údajně pochází jeho přezdívka Lemmy - podle fráze „lemmy [lend me] a quid till Friday“ tedy „půjč mi do pátku libru“, protože si často od ostatních půjčoval peníze na hrací automaty, které měl již tenkrát velmi v oblibě.

Záliba v rockenrollu jej v průběhu šedesátých přivedla k vlastnímu hraní v několika lokálních kapelách, z nichž za zmínku stojí především The Rockin' Vickers, ke kterým se přidal v r. 1965 a s nimiž absolvoval turné po Evropě (údajně byli i první britská kapela, která navštívila Jugoslávii).

V šedesátém sedmém se Lemmy přestěhoval do Londýna a stal se bedňákem u The Jimi Hendrix Experience. Po neúspěšném pokusu o oživení vztahů s biologickým otcem se v roce 1971 přidal jako zpěvák a baskytarista ke space rockové formaci Hawkwind. S těmi hrál až do roku 1975, kdy jej kvůli jeho nespolehlivosti způsobené nemírným požíváním drog a alkoholu vyhodili (během turné v severní Americe jej při přechodu hranic do Kanady zatkli kvůli drogám). Na protest založil vlastní kapelu s názvem Bastard, které později pod vlivem manažera změnil na Motorhead (název poslední písně, kterou napsal pro Hawkwind). Původní členy brzy nahradili kytarista "Fast" Eddie Clarke a bubeník Phil "Philthy Animal" Taylor.

Vrchol slávy Motorhead zažili v osmdesátých letech, kdy se jejich zvuk a především Lemmyho zpěv stal inspirací pro spousty dalších kapel – a to jak metalových, tak i punkových. Během let jejich působení se sestava, kromě Lemmyho na postu zpěváka a baskytaristy, několikrát změnila, od roku 1995 se však po Lemmyho boku objevují jen Phil Campbell a Mikkey Dee. Do roku 2012 Motorhead nahráli celkem 20 studiových alb.

Kromě hudby se Lemmy objevoval a stále objevuje v různých cameo rolích – například v komedii EAT THE RICH (1987), sci-fi HARDWARE (1990), komedii AIRHEADS (1994), TROMEO AND JULIET (1996) TEROR FIRMER a dalších.

Za zmínku jistě stojí jeho nepřekonatelná a legendární odolnost vůči alkoholu a drogám. Lemmy zhruba od svých třiceti pije láhev Jacka Danielse denně, kouří několik krabiček , v mládí vyzkoušel jak LSD, tak různé amfetaminy. O tisíci (nebo dokonce dvou) žen, které prošly Lemmyho postelí ani nemluvě. Je také zapáleným sběratelem nacistických memorabilií, což již několikrát vedlo k jeho obvinění ze sympatizace s nacismem. Sám Lemmy se však považuje za anarchistu a libertina, tudíž se veřejné nošení nazi-symbolů dá v jeho případě spíš než jeho propagaci brát jako záměrná provokace.

Od devadesátých let žije v Los Angeles ve sbírkami zaplněném bytě nedaleko svého oblíbeného baru Rainbow.

Ninkaa

Herecká filmografie

Filmy

2016 Gutterdammerung
Midnight Show
2005 Curse of El Charro, The
Charlie's Death Wish
2001 Down and Out with the Dolls
Lapdance 01
2000 Toxický mstitel 4: Masakr ve městě
1999 Frezno Smooth
Terror Firmer
1996 Tromeo a Julie
1994 John Wayne Bobbitt Uncut
Rockeři
1990 Zbraň
1987 Eat the Rich

TV seriály

2006 Agentura Jasno (TV seriál)
1987 French and Saunders (TV seriál)
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)
Mladí v partě (TV seriál)

Dokumentární

2015 A Shot of Whisky
The Damned: Don't You Wish That We Were Dead
2014 Play It Loud: The Story of Marshall (TV film)
The Life, Blood and Rhythm of Randy Castillo
Wacken 3D
2012 Saxon (TV film)
Sunset Strip
2011 Fix
Motörhead - Rock in Rio 2010 (koncert)
My First Guitar
Příběh heavy metalu (TV seriál)
2010 Heavy Metal Britannia
Lemmy Forever
2008 Anvil! The Story of Anvil
100 Greatest Hard Rock Songs (TV film)
2006 Foo Fighters: Hyde Park (koncert)
2005 Classic Albums: Motorhead - Ace of Spades
Make Your Own Damn Movie!
Metal & metalisté
Motörhead - Stage Fright (koncert)
Pán fanoušků: Společníci Prstenu
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál)
Ramones Raw
2002 Lemmy
2001 Making of 'Terror Firmer', The
Motörhead - 25 & Alive: Boneshaker (koncert)
2000 100 Greatest Artists of Hard Rock (TV seriál)
1999 Nina Hagen = Punk + Glory
1998 Top Ten (TV seriál)
1997 Behind the Music (TV seriál)
DeeVision: Twisted Forever... Forever Twisted
We're Outta Here!
1991 Motörhead Live: Everything Louder Then Everything Else (koncert)
Ozzy Osbourne: Don't Blame Me
1989 Hard 'N Heavy Volume 5
1988 The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years
1985 Motörhead - The Birthday Party (koncert)
Wendy O. Williams: Bump 'n' Grind (koncert)

TV pořady

2016 Grammy Awards 2016 (TV pořad) - a.z.
2009 WWE SummerSlam (TV pořad)
2008 That Metal Show (TV pořad)
2005 WrestleMania XXI (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 WrestleMania X-Seven (TV pořad)
1999 WWE SmackDown LIVE! (TV pořad)
1997 Tracks (TV pořad)
1996 Never Mind the Buzzcocks (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 Die Harald Schmidt Show (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1990 The Word (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Motörhead - I Know How To Die (hudební videoklip)
2008 Motörhead - Rock Out (hudební videoklip)
2000 Motörhead - God Save The Queen (hudební videoklip)
1995 Motörhead - Sacrifice (hudební videoklip)
1994 Motörhead - Born To Raise Hell (hudební videoklip)
Ramones - Substitute (hudební videoklip)
1993 Motörhead - Burner (hudební videoklip)
1992 Motörhead - Hellraiser (hudební videoklip)
1984 Motörhead - Killed By Death (hudební videoklip)
1980 Motörhead - Ace of Spades (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace