foto

Virna Lisi

  • nar. 8.11.1936
    Jesi, Itálie
  • zem. 18.12.2014 (78 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Virna Lisi, vlastním jménem Virna Pieralisi, je italská herečka, narozena v Ancona Marce v Itálii. Navštěvovala střední školu a další zájem zprvu směřoval ke studiu práv na římské univerzitě. Virnu ale suché paragrafy začaly odpuzovat a nudit. Rozhodla se z fakulty odejít, čímž asi tehdy moc nepotěšila své rodiče, a když odmítla i kariéru klavíristky, která se jí zdála být původně zajímavá, matka i otec vyhlásili na nějaký čas Virně válku.

Hudba, kterou jinak velice milovala ji přivedla do filmových ateliérů. Zařídil to vlastně rodinný přítel, zpěvák Giacomo Rondinella, který chtěl situaci v rodině nějak zklidnit, a tak jí zprostředkoval účinkování v zábavných filmech. I když se nejednalo o nijak zvlášť významné snímky, ve kterých mohla uplatnit nejvýš své hudební vlohy, seznámila se s prostředím a lidmi kolem filmu, kteří jí mohli v další práci hodně pomoci. Na to konto jí poskytl hereckou příležitost režisér Francesco Maselli v melodramatu Žena, o které se mluví. S tímto filmem reprezentovala Itálii jako začínající mladá herečka na MFF v Karlových Varech v roce 1957, a film získal „Cenu mladých tvůrců“.

Pravý vzestup Virniny kariéry nastal v 60tých letech. Pro její blond vlasy a fotogenickou tvář byla vyhledávána jako představitelka mladých emancipovaných, citlivých žen, které nemají právě velké štěstí v životě. Tyto role jí dále přivedly k výpravných historickým i kostýmním filmům, jako byl nezapomenutelný film z historie založení města Říma Romulus a Remus. Hrála zde sabrinskou princeznu Julii, a po jejím boku se objevil kulturista Steve Revers Romula. Následoval barevný francouzsko-italský, dobrodružně-historicko-romantický film s Alainem Delonem ve dvojroli bratrů Guillioma a Juliena - Černý Tulipán, kde hrála v režii Christiana Jacqua hlavní ženskou roli odvážné a krásné Carolline. Následovaly veselohry ze současnosti: Nejkratší den a Casanova 70.

Jako mnozí jiní západoevropští herci přijala nabídky Hollywoodu, ale nebyla spokojena vzorem, kterým jí přiblížili herečkám typu Marilyn Monroe, Kim Nowak, nebo Doris Day. V americkém filmu působila chladně a nepřístupně. Hrála ve třech filmech: Jak zabít svou ženu, Útok na královnu, a Ne, s mou ženou nesmíte!

Vrátila se do Itálie naprosto zklamaná hollywoodským způsobem filmování, které jí brzy vynahradily nabídky zábavných filmů, které režírovali známí režiséři, a pozvolna se přehrála do typu elegantních a emancipovaných žen, které hledají uplatnění v životě.

Velice zaujala vyzrálým herectvím v historickém filmu Královna Margot – režie P. Chereau, a byla poctěna cenou César 1994. O dva roky později byla v roce 1996 oceněna zvláštním Donatellovým Davidem. Na divadle působila v milánském Teatro Piccolo. Od roku 1960 je vdaná za římského architekta Franca Pesciho, se kterým má syna.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

2015 Milovník po italsku
2011 La donna che ritorna (TV film)
2008 Il sangue e la rosa (TV film)
2007 Ženy z ocele (TV film)
2004 Annin dům (TV film)
2003 Ragazzi della via Pál, I (TV film)
2002 Più bel giorno della mia vita, Il
2001 Le ali della vita 2 (TV film)
Occhi verde veleno (TV film)
Piccolo mondo antico (TV film)
2000 Dono semplice, Un (TV film)
Na křídlech života (TV film)
1999 Balzac (TV film)
Cristallo di rocca (TV film)
1996 Va' dove ti porta il cuore
1994 Královna Margot
1989 Buon Natale... Buon anno
E se poi se ne vanno? (TV film)
Ragazzi di via Panisperna, I
1988 Cinema (TV film)
E non se ne vogliono andare! (TV film)
1987 I Love N.Y.
1984 Amarsi un po'
...e la vita continua (TV film)
1983 Sapore di mare
1982 Donna giusta, La
1980 Cicala, La
Sladké lži
1979 Ernesto
1977 Mimo dobro a zlo
1975 Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Návrat bílého tesáka
1973 Bílý tesák
Le serpent
1972 Barbe-bleue (TV film)
Galets d'Étretat, Les
Modrovous
1971 Roma bene
Statue, The
Un beau monstre
1970 Čas vlků
Giochi particolari
1969 Arbre de Noël, L'
Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
Suo modo di fare, Il
Tajemství Santa Vittorie
1968 Le dolci signore
Meglio vedova
1967 Arabella
Ragazza e il generale, La
25. hodina
1966 Dámy a pánové
S mojí ženou ne!
Una vergine per il principe
Útok na Queen Mary
1965 Bambole, Le
Casanova '70
Dnes, zítra a pozítří
Jak zabít svou ženu
La donna del lago
Made in Italy
1964 Coplan prend des risques
Černý Tulipán
1963 Nejkratší den
1962 Bonnes causes, Les
Cinque marines per cento ragazze
Eva
1961 Jeho Excelence se stavila pojíst
Romulus a Remus
1960 Un militare e mezzo
1959 Caterina Sforza, la leonessa di Romagna
Mondo dei miracoli, Il
Padrone delle ferriere, Il
1958 Totò, Peppino a fanatička
Vite perdute
Žena, o které se mluví
1957 Conte di Matera, Il
Ripudiata
1955 Addio Napoli!
Husaři
Le diciottenni
Luna nuova
Rossa, La
Vendicata!
1954 Desiderio 'e sole
Il cardinale Lambertini
La corda d'acciaio
Lettera napoletana
Piccola santa
Vetturale del Moncenisio, Il
Violenza sul lago
1953 E Napoli canta

TV seriály

2014 Madre, aiutami. (TV seriál)
2013 Baciamo le mani: Palermo-New York 1958 (TV seriál)
2008 Fidati di me (TV seriál)
Ti lascio una canzone (TV seriál)
2006 L'onore e il rispetto (TV seriál)
2005 Caterina e le sue figlie (TV seriál)
2001 Bello delle donne, Il (TV seriál)
Memoria e il perdono, La (TV seriál)
1997 Ohnivá poušť (TV seriál)
1996 Uno di noi (TV seriál)
1993 Passioni (TV seriál)
1991 Záhady temné džungle (TV seriál)
1986 Jednou zaklepeš u mých dveří (TV seriál)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1961 Il caso Maurizius (TV seriál)

Dokumentární

2014 Walt Disney e l'Italia - Una storia d'amore - a.z.
2010 L'ultimo gattopardo: Ritratto di Goffredo Lombardo
2009 Pietro Germi - Il bravo, il bello, il cattivo
1983 Stelli emigranti

TV pořady

1982 Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1969 The Barbara McNair Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace