foto

Liza Minnelli

  • nar. 12.3.1946 (73 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celý život Lizy Minnelliové je tím nejtěsnějším způsobem spjat se světem umění. Její matka byla slavná herečka a zpěvačka Judy Garlandová, otec pak významný režisér, návrhář kostýmů, scénograf a výtvarník Vincent Minnelli. V umělecké branži se pohybovali i další členové rodinného klanu. Liza se narodila v březnu 1946 v Los Angeles, za kmotra jí šli Ira Gershwin a Kay Thompsonová. Své dětství prožívala přímo v ateliérech Hollywoodu, mezi filmovými kulisami se o ni starala většinou chůva. Hrávala si s ní např. Mia Farrowová. Díky matčině profesi se poprvé objevila před kamerou už ve 14 měsících. Když jí byly 3 roky "zahrála" si ve filmovém muzikálu TENKRÁT V LÉTĚ po boku své matky, se kterou o čtyři roky později tančila v newyorkském divadle Palace Theatre.

Obrovskou zátěž, kterou představoval svět šoubyznysu, manželství jejích rodičů nevydrželo a ještě předtím, než Liza dovršila 6 let, se rodiče rozvedli. Jejich rozchod dcera nesla velice špatně. Svého otce pravidelně navštěvovala a měla s ním pěkný vztah, který trval až do Minnelliho smrti. Radil jí jak v oblasti umění, tak v osobním životě a podílel se na choreografiích jejích představení. Naproti tomu vztah k matce byl komplikovaný, období smíru střídaly prudké konflikty. Judy Garlandová měla nevyrovnanou povahu a podléhala vlivu návykových látek. Byla pětkrát vdaná a její vztahy byly vysoce nestabilní. Liza matčinými excesy trpěla a na nějakou dobu matku opustila a žila v New Yorku.

Jakkoli Liza matce její životní styl vyčítala, ironií osudu všechny matčiny chyby ve svém životě napodobila až s groteskní přesností. Zdědila po ní jak nevyrovnanou povahu, tak i závislost na drogách a alkoholu a nestálost v milostném životě. Po větší část svého života bojovala s alkoholem, když první odvykací léčbu zažila už v 80. letech, a také s nadváhou. Později, částečně ve spojení s vleklými zdravotními problémy, získala závislost i na lécích. Byla čtyřikrát vdaná, její manželství s australským rockovým zpěvákem Peterem Allenem trvalo 7 let a skončilo rozvodem poté, co vešlo ve známost, že je gay. Nějaký čas prožila po boku režiséra Jacka Haleyho jr., nevydržely jí posléze ani vztahy s divadelním producentem Markem Geroem a producentem Davidem Gestem. Vzhledem ke zdravotním potížím neměla Liza žádné děti, když její jediné těhotenství skončilo potratem.

Jakkoliv měla Liza problematický vztah s matkou, byla to právě Judy Garlandová, která stála u počátků kariéry své dcery, rozpoznala její talent a starala se o její umělecké vzdělání. Liza studovala High School for Performing Arts a HB Studio, odkud ale sběhla rovnou k divadlu. Na divadelních prknech Minnelliová debutovala v roce 1963 v mimobroadwayské inscenaci muzikálu Best Foot Foreward. O rok později nahrála první hudební album a vystoupila na pódium londýnského Palladia v šou své matky. V počátcích své umělecké dráhy bez rozpaků využívala jména i kontaktů svých slavných rodičů, o jejím úspěchu ale rozhodl výjimečný hudební a pohybový talent, který ji předurčil pro dráhu muzikálové a kabaretní umělkyně. Vedle toho se paralelně věnovala sólovému koncertování. Za účinkování v muzikálech obdržela dvě ceny Tony a za svůj televizní pořad LIZA SE "Z" v roce 1972 získala cenu Emmy.

K filmování přitahovaly Lizu jednak vzpomínky na dětství v Hollywoodu, jednak snaha vyrovnat se své úspěšné matce. První výraznější role přišla v roce 1967, kdy si ve filmu CHARLIE'S BUBBLES zahrála sekretářku. O dva roky později zaujala v prvním celovečerním filmu Allana Pakuly STERILNÍ KUKAČKA. Za roli neurotické studentky Pookie získala nominaci na Zlatý glóbus a zároveň nominaci na Oscara. Její parketou se staly emotivní excentrické dívky a takovou byla konec konců i Sally Bowlesová ve filmovém zpracování úspěšného muzikálu KABARET. Toto slavné divadelní představení přišlo na Broadway v roce 1966 a vzhledem k příznivým ohlasům publika se producenti rozhodli pro filmovou verzi, jejíž režie se ujal Bob Fosse. Liza získala hlavní roli a ve spolupráci s otcem se na svou životní příležitost pečlivě připravila. Minnelli pro ni vymyslel účes i make-up. Obrovský úspěch filmu ovlivnil další kariéru herečky. Léta hrála totožnou roli i na Broadwayi a líčením i šatníkem svou slavnou postavu napodobovala i ve veřejném a soukromém životě. Za roli ve filmu získala Oscara i Zlatý glóbus. Třebaže poté hrála ještě v řadě snímků, k úspěchu Kabaretu se už nikdy nepřiblížila.

V roce 1976 si zahrála v komedii svého otce OTÁZKA ČASU, jednalo se nicméně o komerční propadák. K jejím pozdějším filmovým úspěchům se řadí muzikál režiséra Scorseseho NEW YORK, NEW YORK a tentýž režisér, se kterým konec konců Minnelliová prožila krátký románek, herečku obsadil do filmu KRÁL KOMEDIE. Úspěšnější byla Minnelliová v hudební branži, spolu s Barbrou Streissandovou je považována za nejuznávanější umělkyni, která působí současně jako herečka a zpěvačka. V 90. letech např. spolupracovala s oblíbenou popovou skupinou Pet Shop Boys. Pravidelně nahrávala nová alba a často vystupovala i na Broadwayi. Přes neúspěchy v osobním životě a časté skandály zůstala až do současnosti mimořádně oblíbenou ikonou americké popkultury.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
2010 Sex ve městě 2
2009 Liza's at the Palace (TV film)
2006 Broadway Under the Stars (TV film)
Divoká jízda
1999 Jackie's Back! (TV film)
1995 West Side Waltz, The (TV film)
1994 Poslední setkání (TV film)
1993 Liza Minnelli Live from Radio City Music Hall (TV film)
1991 Stepping Out
1988 Arthur 2: S ledem
Sam Found Out: A Triple Play (TV film)
1987 Najatý policajt
Pinocchio a vládce noci
1985 Čas pro život (TV film)
1984 Muppets dobývají Manhattan
1982 Král komedie
1981 Arthur
1980 Baryšnikov na Broadwayi (TV film)
1977 New York, New York
1976 A Matter of Time
Němý film
1975 Šťastná dáma
1974 Love from A to Z (TV film)
Návrat do země Oz
1972 Kabaret
1970 Řekni mi, že mě miluješ, Junie Moonová
1969 Sterilní kukačka
1967 Charlie Bubbles
1965 Dangerous Christmas of Red Riding Hood, The (TV film)
1959 Gene Kelly: An American in Pasadena (TV film)
1949 In the Good Old Summertime

TV seriály

2013 Arrested Development (TV seriál)
Blockheads (S04E15)
Off the Hook (S04E14)
Señoritis (S04E12)
další epizody (11)
2009 V těle boubelky (TV seriál)
2008 Ti lascio una canzone (TV seriál)
2006 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Maškaráda (S06E06)
2005 Arrested Development (TV seriál)
Ready, Aim, Marry Me (S02E10)
Burning Love (S02E09)
Queen for a Day (S02E08)
2004 Arrested Development (TV seriál)
Marta Complex (S01E12)
Pier Pressure (S01E10)
Storming the Castle (S01E09)
2003 Arrested Development (TV seriál)
My Mother the Car (S01E08)
In God We Trust (S01E07)
Charity Drive (S01E05)
další epizody (4)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)
Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

2019 Halston
2018 Broadway: The Next Generation
2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
The Fabulous Allan Carr - a.z.
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Last of the Showmen
2013 Pavarotti - hlas pro věčnost (TV film)
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
Hollywood tančí a zpívá: 1940
Hollywood tančí a zpívá: 1950
Hollywood tančí a zpívá: 1960
Hollywood tančí a zpívá: 1970
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
Mr. Prince (TV film)
VH1 Divas Live 2009 (TV film)
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Chris a Don, příběh lásky
Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
2006 50 Films to See Before You Die (TV film)
Pet Shop Boys: A Life in Pop (TV film)
2004 Pavarotti - The Last Tenor (TV film)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
New York at the Movies (TV film)
2001 Michael Jackson Live (koncert)
1999 Mia Farrow: The E! True Hollywood Story (TV film)
My Favorite Broadway: The Leading Ladies (koncert)
Radio City Music Hall: The Story Behind the Showplace (TV film)
1998 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1997 Haunted History of Halloween, The (TV film)
1996 Ruby Wax Meets... (TV seriál)
1994 A Century of Cinema
Letzter Tanz (TV film) - a.z.
1993 Sondheim: A Celebration at Carnegie Hall (TV film)
1992 Freddie Mercury Tribute: Concert for AIDS Awareness, The (koncert)
Oscar's Greatest Moments
1991 Fred Astaire Songbook, The (TV film)
1990 Superstar: The Life and Times of Andy Warhol
Wonderful Wizard of Oz: 50 Years of Magic, The (TV film)
1989 Frank, Liza & Sammy: The Ultimate Event (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1985 Whimsical World of Oz, The (TV film)
1984 Salute to Lady Liberty (TV film)
1976 Bell Telephone Jubilee, The (TV film)
Life Goes to the Movies (TV film)
1974 Just One More Time
To je ale zábava!
1973 Men Who Made the Movies: Vincente Minnelli, The (TV film)
1972 Liza with a Z: A Concert for Television (koncert)
1969 This Is Tom Jones (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)
1964 Judy and Liza at the Palladium (TV film)

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2011 Rocco's Dinner Party (TV pořad)
The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1995 Tony Bennett: Here's to the Ladies, a Concert of Hope (TV pořad)
1994 In a New Light '94 (TV pořad)
Vincent à l'heure (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1987 40 degrés à l'ombre de la 3 (TV pořad)
Seitenblicke (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Goldie and Liza Together (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
1977 American Film Institute Salute to Bette Davis, The (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)
1967 The Kraft Music Hall (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
Hippodrome Show (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Cliff! (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace