foto

Daniel Schmid

  • nar. 26.12.1941
    Flims-Waldhaus, Graubünden, Švýcarsko
  • zem. 5.8.2006 (64 let)
    Flims-Waldhaus, Graubünden, Graubünden, Švýcarsko

Biografie

Daniel Schmid (1941–2006, Flims-Waldhaus, Švýcarsko), divadelní a filmový režisér se svébytnou imaginací a neobvyklým úhlem pohledu na skutečnost, se rovněž věnoval scenáristice a příležitostně i hrál, například ve filmech svého přítele R. W. Fassbindera. Natáčel hrané snímky i dokumenty. Jeho Hécate (1982), drama milostné vášně na pozadí střetání evropské a africké kultury, byla uvedena na berlínském festivalu a Beresina oder Die letzten Tage der Schweiz (1999), satira na švýcarskou společnost, v Cannes. Mezi jeho další hrané filmy patří Schatten der Engel (1976) či autobiografický Zwischensaison (1992), mezi dokumenty Mirage de la vie (1983), Les amateurs (1991), Das geschriebene Gesicht (1995) nebo polodokument Notre Dame de la Croisette (1981). Schmidův portrét Le chat qui pense (2010) realizovali Pascal Hofmann a Benny Jaberg.

50. MFF Karlovy Vary

Herecká filmografie

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1992 Zwischensaison
1987 Jenatsch
1982 Hécate
1978 Violanta
1976 Schatten der Engel
1974 La Paloma
1972 Heute nacht oder nie

Dokumentární

1995 Geschriebene Gesicht, Das
1983 Mirage de la vie (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky