foto

Robert Mitchum

  • nar. 6.8.1917
    Bridgeport, Connecticut, USA
  • zem. 1.7.1997 (79 let)
    Santa Barbara, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Kolují o mně všechny možné zvěsti. A všechny jsou pravdivé. Můžete si nějaké vymyslet, jestli chcete."

Robert Mitchum se narodil 6.srpna 1917 v přímořském Bridgeportu ve státě Connecticut a prožil značně bouřlivé mládí. Rád se toulal, ve čtrnácti letech opustil školu a domov a vystřídal řadu příležitostných zaměstnání - mj. čistič kotlů na nákladní lodi, stavební dělník, vyhazovač v nočním klubu, horník, profi boxer těžké váhy či pomocník astrologa C. Rightera. Boxu dobrovolně zanechal po vážném zranění. Jizva v obličeji a křivý nos po zlomenině, pak neodmyslitelně patřily k jeho herecké výbavě.

Koncem 30. let se usadil v Kalifornii, oženil se a začal působit v amaterském divadelním souboru. Kontakty s uměleckou branží ho nakonec přivedly k filmu. Během dvou let sehrál epizodní role ve dvaceti laciných westernech a válečných filmech společnosti RKO. Prvním velkým úspěchem byla postava poručíka Walkera, jež mu vynesla první a zároveň poslední oscarovou nominaci, ve válečném dramatu PŘÍBĚH PĚŠÁKA (1945).

"Za svůj úspěch v podstatě vděčím svému nízkému hlasu, zlomenému nosu a chůzi bulharského vojáka. To je všechno."

Poté nabrala jeho kariéra rychlého vzestupu a neohrozil ji ani pobyt ve vězení (přechovávání marihuany), ani pověst zlého chlapce mezi hollywoodskými hvězdami. Jeho záměrně monotónní dikce, odosobněný výraz tváře a ležérní pohyby těla provokovaly zažitý vkus a pomáhaly vyjádřit nový typ hrdiny 40. a 50. let - společenského vyděděnce, kontrastujícího s uhlazeností a optimismem protagonistů předchozí dekády.

Stal se ikonou žánru film-noir, ve kterém vytvořil celou řadu zajímavých postav. K těm nejzásadnějším patří soukromý detektiv Jeff Bailey v PRYČ OD MINULOSTI (1947), psychopatický náboženský fanatik Harry Powell, který ohrožuje nevinné děti v NOC LOVCE (1955) a propuštěný trestanec Max Cady v thrilleru MYS HRŮZY (1962).

"Jediný rozdíl mezi mnou a ostatními herci je ten, že jsem strávil víc času ve vězení."

Ve filmu NOC LOVCE podal podle mnohých svůj životní výkon, ale uznání kritiky se nedočkal. Naštěstí, názor producentů a režisérů byl opačný a tak mu nabízeli jednu roli za druhou. Často tak byl obsazován do westernů a zejména válečných dramat. O jeho kvalitách nejlépe hovoří fakt, že měl nejdelší nepřerušovanou hollywoodskou kariéru z herců své generace (tzn. natočil alespoň jeden studiový film ročně).

Po britských dramatech Josepha Loseyho TAJNÝ OBŘAD (1968) a Davida Leana RYANOVA DCERA (1970) se na něj zaměřila pozornost nastupující generace filmařů 70. let, kteří jej obsadili do svých pokusů o oživení noirového filmu. Ztělesnil tak mj. detektiva Phila Marlowa v nových chandlerovských adaptacích SBOHEM BUĎ, LÁSKO MÁ (1975) a HLUBOKÝ SPÁNEK (1978).

"Nechci okouzlovat. Snažím se natočit scénu na jeden záběr, levně a rychle, abych mohl jít domů."

Od počátku 80. let se zaměřuje především na práci v TV, kde vytvořil výrazné úlohy v epických mini seriálech VICHRY VÁLKY, SEVER A JIH či VÁLKA A PAMĚŤ. V 90. letech hrál několik cameo rolí ve filmech, které žánrově a stylově navazují na někdejší klasická filmová díla, v nichž hrál.

Po delší nemoci zemřel 1. července 1997 a i ve smrti se mu ironicky dostalo stejného "přijetí". O den později totiž zemřel také James Stewart.

lukáš "5150" richtar

Herecká filmografie

Filmy

1997 James Dean: Race with Destiny (TV film)
1995 Backfire!
Mrtvý muž
Pakten
1994 Osudová žena
1993 Mystery of Rhyne Caluder, The
Tombstone
1992 Sept péchés capitaux, Les
1991 Mys hrůzy
1990 A Family for Joe (TV film)
Půlnoční jízda
Víra v násilí
Waiting for the Wind
1989 Eyes of War (TV film)
Oklamaný (TV film)
1988 Pan North
Strašidelné Vánoce
1986 Thompson's Last Run (TV film)
1985 Hearst a Daviesová (TV film)
Promises to Keep (TV film)
Reunion at Fairborough (TV film)
1984 Mariini milenci
Velvyslanec
1983 A Killer in the Family (TV film)
1982 Jeden střevíc znamená vraždu (TV film)
Ta mistrovská sezona
1980 Agency
Nightkill
1979 Válečný kříž
1978 Hluboký spánek
Matilda
1977 The Amsterdam Kill
1976 Bitva o Midway
Poslední magnát
1975 Sbohem buď, lásko má
1974 Japonská mafie
1973 America on the Rocks (TV film)
Přátelé Eddieho Coylea
1972 The Wrath of God
1971 Going Home
1970 Ryanova dcera
1969 Dobří a špatní hoši
Mladý Billy Young
1968 5 Card Stud
Anzio
Tajný obřad
Villa jede!
1967 Cesta na západ
1966 El Dorado
1965 Mister Moses
1964 Dolarová manželství
Man in the Middle
1963 Rampage
Seznam Adriana Messengera
1962 Dva na houpačce
Mys hrůzy
Nejdelší den
1961 Když jsem naposledy viděl Archieho
1960 A Terrible Beauty
Domů z hor
Poutníci za sluncem
Tráva je zelenější
1959 Nádherná země
The Angry Hills
1958 Hromská cesta
Lovci
1957 Bůh to vidí, pane Allisone
Fire Down Below
Nepřítel pod hladinou
1956 Bandita
Cizí zásah
1955 Lovcova noc
Muž se zbraní
Ne jako cizinec
1954 She Couldn't Say No
Track of the Cat
Řeka do nenávratna
1953 Second Chance
White Witch Doctor
1952 Angel Face
Macao
One Minute to Zero
Poslední rodeo
1951 His Kind of Woman
My Forbidden Past
The Racket
1950 Cesta bez návratu
1949 Holiday Affair
The Big Steal
The Red Pony
1948 Blood on the Moon
Rachel and the Stranger
1947 Desire Me
Křížový výslech
Pryč od minulosti
Pursued
1946 The Locket
Till the End of Time
Undercurrent
1945 Příběh pěšáka G.I. Joe
West of the Pecos
1944 Girl Rush
Johnny Doesn't Live Here Any More
Mr. Winkle Goes to War
Nevada
Neznámí lidé
Třicet vteřin nad Tokiem
1943 Bar 20
Beyond the Last Frontier
Border Patrol
Colt Comrades
Corvette K-225
Cry 'Havoc'
Doughboys in Ireland
False Colors
Follow the Band
Gung Ho!: Ofenzíva v Pacifiku
Hoppy Serves a Writ
Lidská komedie
Lovec min
Palubní střelec
Riders of the Deadline
Taneční mistři
The Leather Burners
The Lone Star Trail
We've Never Been Licked
1942 Sabotér

TV seriály

2011 Znuděný k smrti (TV seriál) - a.z.
Černý to ó čas (S03E03) - a.z.
1992 Pod africkým nebem (TV seriál)
1990 A Family for Joe (TV seriál)
1989 Bratrstvo růže (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1985 Sever a Jih (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1983 Vichry války (TV seriál)

Dokumentární

2018 Nice Girls Don't Stay for Breakfast - a.z.
2017 Robert Mitchum, le mauvais garçon d'Hollywood (TV film) - a.z.
Stewart vs. Mitchum (TV film) - a.z.
2001 Pulp Cinema
1999 Century: America's Time, The (TV seriál)
1997 A&E Biography: Jane Russell: Body and Soul
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1994 100 let hollywoodského westernu (TV film)
1991 Hollywood Collection, The (TV seriál)
1990 Berkeley in the Sixties
Moving Pictures (TV seriál)
1989 John Huston: The Man, the Movies, the Maverick
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
Remembering Marilyn
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1970 A Movable Scene (TV film)
1963 Marilyn - a.z.
1953 The Big Picture
1950 Screen Snapshots: Hollywood Goes to Bat
1943 To the People of the United States
1942 Magic of Make-up, The

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1984 TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
The American Film Institute Salute to Lillian Gish (TV pořad)
1983 American Film Institute Salute to John Huston, The (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace