foto

Tony Musante

  • nar. 30.6.1936
    Bridgeport, Connecticut, USA
  • zem. 26.11.2013 (77 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA

Biografie

Americký herec s italskými předky celým jménem Anthony Peter '' Tony'' Musante Jr. se narodil 30. června 1936 v americkém městě Bridgeportu ve státě Connecticut. Jeho matka Natalie Anne (rozená Salerno) ani otec Anthony Peter netušili, že by se z jejich syna stal herec. V roce 1957 studoval na Northwestern University of Drama. Absolvoval Baker Scholar v oboru psychologie na Oberlin College v roce 1958. Studoval u Heberta Berghofa v New Yorku. Tam také navštěvoval herectví HB Studio v Greenwitch Village. Než se stal hercem byl učitelem na základní škole. A kariéru začal jako asistent jevištního manažera. V roce 1962 se oženil se spisovatelkou Jane Sparkes.

Filmovým debutem se mu stal televizní film Ride with Teror v roce 1963. Zahrál si po boku Gene Hackmana. O dva roky později si zahrál po boku Alaina Delona ve filmu Once and Thief. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1967 ve filmu Incident, kde ztvárnil grázla Joe Ferroneho, který společně s Artiem Connorsem terorizoval cestující metra. V roce 1968 si zahrál po boku Franca Nera ve filmu Žoldnéř a téhož roku hrál i po boku Franka Sinatry v kriminálním filmu Detektiv. Jelikož jako spousta amerických herců nenacházela role ve své zemi, tak se i Tony Musante musel uchýlit k hraní v Evropě, konkrétně v italských filmech. Svou první hlavní roli ztvárnil ve kriminálním thrilleru Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru v roce 1970. Ve stejný rok si zahrál hlavní roli v romantickém filmu Benátský anonym. Roku 1971 se objevil v americkém kriminálním filmu Grissomova banda po boku Kim Darby a Scotta Wilsona. V roce 1972 ztvárnil hlavní roli ve filmu Mafie za mřížemi. V roce 1977 hrál v italském thrilleru Sbohem a amen. Ztvárnil hlavní roli a po jeho boku hrála Claudia Cardinale. O rok později hrál ve filmu Odumírání lásky s Ornellou Muti. Roku 1984 si zahrál po boku Erika Robertse a Mickeyho Rourkeho v kriminálním filmu Papež z Greenwich Village. Jeho poslední hlavní role byla v italském filmu V pasti z roku 1985. Pak se už objevoval pouze ve vedlejších rolích ve filmech jako jsou: Vyhnanec (1998), Ztraceni v moři (1999) nebo Temná zákoutí (1999). Jeho posledním filmem se stal Noc patří nám (2007).

Hrál v seriálu Oz, kde ztvárnil postavu mafiánského šéfa Nina Schibetta. Celkem v sedmi epizodách. V seriálu Police Story si zahrál celkem ve třech epizodách. Se svou manželkou napsali scénář k seriálu Toma, kde si Musante zahrál hlavní roli detektiva Davida Tomu ve všech 23. epizod. Dále se objevil v seriálech Bohatství, posedlost a smrt nebo Tajemství řeky bohů. V roce 1976 byl nominován na cenu Emmy za roli v seriálu Medical Story.

Kromě filmu hrál také na divadle. V roce 1975 hrál na Broadwaii v divadelní hře PS Your Cat Is Dead za kterou byl nominován na Drama Desk Award. V roce 1976 hrál na Broadwaii po boku Meryl Streep v divadelní hře 27 Wagons Full of Cotton.

Tony Musante zemřel 26. listopadu 2013 ve věku 77 let v nemocnici Lenox Hill . Příčinou bylo krvácení po chirurgickém zákroku. Dne 4. prosince 2013 byl pochován na Block Island, dvacet jedna kilometrů jižně od Rhode Islandu.

Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

Filmy

2013 Ice
2007 Noc patří nám
Pompeje: Zkáza (TV film)
2004 Promessa d'amore
2003 La vita come viene
2000 Temná zákoutí
1999 Un bacio nel buio (TV film)
Ztraceni v moři
1998 Vyhnanec (TV film)
1997 Rodinná tajemství (TV film)
1988 Collina del diavolo, La
1986 Last Waltz on a Tightrope (TV film)
1985 Kajícník
MacGruder and Loud (TV film)
V pasti
1984 Papež z Greenwich Village
Rearview Mirror (TV film)
1983 Notturno
1982 Weekend (TV film)
1980 High Ice (TV film)
1979 Breaking Up Is Hard to Do (TV film)
1978 My Husband Is Missing (TV film)
Odumírání lásky
The Thirteenth Day: The Story of Esther (TV film)
1977 Sbohem a amen
Stopa škorpiona (TV film)
1976 The Quality of Mercy (TV film)
1975 Desperate Miles, The (TV film)
Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley (TV film)
1973 Toma (TV film)
1972 Mafie za mřížemi
1971 Grissomova banda
The Last Run
1970 Benátský anonym
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru
1969 Metti, una sera a cena
1968 Detektiv
Žoldnéř
1967 Incident
1965 Once a Thief
1963 Ride with Terror (TV film)

TV seriály

2013 Pupetta: Il coraggio e la passione (TV seriál)
2001 100 Centre Street (TV seriál)
1999 Tajemství řeky Bohů (TV seriál)
1998 Acapulco H.E.A.T. (TV seriál)
1997 Oz (TV seriál)
Plan B (S01E07)
To Your Health (S01E06)
Straight Life (S01E05)
další epizody (7)
1995 Baron (TV seriál)
1987 Appuntamento a Trieste (TV seriál)
Bohatství, posedlost a smrt (TV seriál)
1985 Horká noc (TV seriál)
MacGruder and Loud (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1983 Loving (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1975 Medical Story (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
Toma (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
1965 The Trials of O'Brien (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2016 FantastiCozzi - a.z.
2002 Intimate Portrait: Bonnie Franklin (TV film)
1985 Il mondo dell'orrore di Dario Argento
1971 Portrait of an Actor

Host

TV pořady

2014 The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
1961 The DuPont Show of the Week (TV pořad)