foto

Yves Brainville

  • nar. 8.3.1914
    Paříž, Francie
  • zem. 16.11.1993 (79 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský divadelní a filmový herec Yves Brainville se narodil do velmi solidních poměrů – z otcovy strany starobylá aristokracie, z matčiny strany bohatá americká rodina. Jeho otcem byl Albert de La Chevardière, vikomt de La Grandville, pocházející ze staré francouzské šlechty, matka Sophronia Reed-Williams byla slušně zajištěnou americkou dědičkou. Yves původně studoval v jezuitském semináři, později získal bakalářský titul, z dalších studií ale zběhl, protože jej přitahovalo herectví a navštěvoval dramatické kurzy pod vedením slavných herců. Na nátlak rodiny tehdy také musel přijmout umělecké jméno Brainville.

Ještě před válkou začal Yves Brainville hrát profesionálně divadlo, jeho první kroky na jevišti vedl významný režisér a herec Raymond Rouleau, souběžně debutoval i před filmovou kamerou. Spolu s dalšími adepty herectví se objevil ve filmu VCHOD PRO UMĚLCE (Entrée des artistes, 1938), menší postavou novináře se pak prezentoval v historickém dramatu SRDEČNÁ DOHODA (Entente cordiale, 1938). Na počátku druhé světové války byl povolán do armády a krátce nato padl do německého zajetí. V zajateckém táboře nedaleko Drážďan pak spolu s dalšími francouzskými vojáky provozoval divadlo.

Do Francie se vrátil až v roce 1945 a znovu se vrhl na práci v divadle i filmu. Z jeho nepočetné filmografie čtyřicátých let stojí za zmínku úloha kapitána ve filmu POSLEDNÍ ÚTOČIŠTĚ (Dernier refuge, 1946). Role důstojníků, policistů nebo historických osobností pak provázely Brainvilla po celou jeho kariéru. Byl především charakterním hercem a přestože natočil přes šedesát filmů, prakticky se míjel s veseloherním žánrem a v jeho filmografii nenajdeme žádnou komedii.

Doménou jeho práce bylo hlavně divadlo, v čemž byl ovlivněn i svým manželstvím – v roce 1946 se oženil s významnou divadelní herečkou Léone Nogarède (*1926; ve filmu hrála jednou jedinou roli). Spolu se zúčastnili prvních poválečných ročníků divadelního festivalu v Avignonu, později Brainville účinkoval v divadlech Théâtre de l΄Oeuvre nebo Théâtre Sarah Bernhardt. Pozoruhodné výkony podával především v moderním repertoáru (Oidipus Rex, Sníh byl špinavý, O myších a lidech), nevyhýbal se ale ani klasice (Dáma s kaméliemi, Racek, Idiot).

I přes značné vytížení divadlem točil Yves Brainville v padesátých a šedesátých let několik filmů ročně, připomeňme alespoň jeho vystoupení v nadčasovém příběhu o mezinárodní solidaritě KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955) nebo roli revolucionáře Dantona v životopisném velkofilmu MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956). V několika kriminálkách té doby vytvořil postavy vyšetřujících policistů, objevil se i v hollywoodské produkci (MUŽ, KTERÝ VĚDĚL PŘÍLIŠ MNOHO – The Man Who Knew Too Much, 1956).

Během šedesátých let začal spolupracovat také s televizí, kde se jeho filmografie nakonec rozrostla na bezmála padesát seriálů, inscenací nebo adaptací divadelních her. Díky tomu se také snížil počet jeho vstupů před filmovou kameru, připomeňme ale několik postav soudců (ZLOČIN SE NEVYPLÁCÍ – Le crime ne paie pas, 1962; SICILSKÝ KLAN – Le clan des Siciliens, 1969). Menší příležitosti dostával znovu i v mezinárodních produkcích (NOC GENERÁLŮ – The Night of the Generals, 1967). Jednu z posledních filmových rolí mu přineslo společenské drama z dvacátých let BANKÉŘKA (La banquière, 1980), později se objevoval spíše již jen v televizi.

Aktivní dráhu divadelního herce zakončil Brainville svou kreací v Othellovi v Théâtre des Célestins v roce 1985, od té doby přijímal již jen nabídky z televize. Krátce před smrtí byl za svůj celoživotní přínos divadlu a filmu dekorován Řádem Čestné legie. S manželkou Léone Nogarède měl Brainville tři dcery a všechny se v různých profesích pohybují též ve sféře umění. Nathalie se věnuje malířství, Olivia je tanečnicí a choreografkou a Camille se po vzoru rodičů stala herečkou. Informaci o Yvesově rodině doplňme ještě zmínkou o jeho bratranci – Jean de La Chevardière de la Grandville působil v diplomacii a v letech 1968-1972 byl francouzským velvyslancem v Argentině.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Moi, général de Gaulle (TV film)
Sladká pomsta
Tajné dveře (TV film)
1987 Lettre perdue, La (TV film)
1985 Affaire Caillaux, L' (TV film)
1984 The Ebony Tower (TV film)
1982 Maîtres du temps, Les
1981 Bunker, The (TV film)
Chanel Solitaire
Les deux orphelines (TV film)
Staline est mort (TV film)
1980 Bankéřka
Brigade criminelle
1979 Charles Clément, canut de Lyon (TV film)
Mers El-Kebir (TV film)
Moyens du bord, Les (TV film)
1978 Amours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, Les (TV film)
1977 Foch pour vaincre (TV film)
Zoo ou L'assassin philanthrope (TV film)
1976 Blondy
1975 Láska a smrt
1974 Frankenstein: Une histoire d'amour (TV film)
Impossible... pas français
La Cité crucifiée (TV film)
Stavisky
1970 Un jeu d'enfer
1969 Sicilský klan
1967 Da Berlino l'apocalisse
Noc generálů
1966 Pod africkým sluncem
1965 Misère et la gloire, La (TV film)
Nebe nad hlavou
1962 Bolivar 63-29
Le Crime ne paie pas
Navire étoile, Le (TV film)
Nůž v ráně
1961 Hauteclaire (TV film)
1960 Caméra explore le temps: Qui a tué Henri IV, La (TV film)
Crack in the Mirror
Et ce fut la Marne
1959 Bal de nuit
Y'en a marre
1958 Chaque jour a son secret
Pařížské prázdniny
Rapt au deuxième bureau
1957 Le Grand Bluff
Čarodějky ze Salemu
1956 Dobrodružství Tilla Ulenspiegla
Hora pokušení
Long des trottoirs, Le
Marie-Antoinette reine de France
Muž, který věděl příliš mnoho
1955 Couteau sous la gorge, Le
Kdyby všichni chlapi světa ...
1954 Das zweite Leben
Ungarische Rhapsodie
1953 Čin lásky
1952 Les Sept péchés capitaux
1949 Louve, La
1947 Dernier refuge
Erreur judiciaire
1940 Musiciens du ciel, Les
1939 Monde en armes, Le
1938 Accord final
Brána k umění

TV seriály

1984 Péchés originaux (TV seriál)
1982 Schwarze Bumerang, Der (TV seriál)
1981 Vie fantastique des figures peintes, La (TV seriál)
1978 Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
1977 Les samedis de l'histoire (TV seriál)
1976 Mini-chroniques (TV seriál)
1975 Crise (TV seriál)
Erreurs judiciaires (TV seriál)
Marie-Antoinette (TV seriál)
Une femme seule (TV seriál)
1974 Folie des bętes, La (TV seriál)
1973 Jeune Fabre, Le (TV seriál)
1967 Aventures de Michel Vaillant, Les (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Princesse du rail, La (TV seriál)
1960 L'histoire dépasse la fiction (TV seriál)
1951 Foreign Intrigue (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace