foto

Valeria Fabrizi

  • nar. 20.10.1936 (84 let)
    Verona, Veneto, Itálie

Biografie

Populární, nicméně dnes již málo známá italská herečka Valeria Fabrizi založila svůj úspěch ve filmu na kráse, v čemž byl její úděl společný s mnoha vycházejícími hvězdami konce padesátých let. Narodila se ve starobylé Veroně na severu Itálie a podle některých zdrojů debutovala bezejmennou rolí již v bohatě obsazené komedii SMÁT SE! SMÁT SE! SMÁT SE! (Ridere! Ridere! Ridere!, 1954), za její debut před kamerou se ale považuje až postava Silvany ve francouzsko-italském filmu NEJKRÁSNĚJŠÍ ŽENA NA SVĚTĚ (La donna piu bella den mondo, 1955).

Mezitím se zúčastnila několika soutěží krásy a na výsluní jí vyneslo čtvrté místo na Miss Universe v roce 1957. Tehdy také začalo přibývat nabídek k natáčení a na přelomu 50. a 60. let se Valeria Fabrizi objevila v několika filmech ročně, zmínku zasluhuje především Pietrangeliho drama ADUA A JEJÍ DRUŽKY (Adua e le compagne, 1960), v němž stála po boku řady francouzských a italských hvězd. Začala vystupovat také na divadelních scénách, pracovala mimo jiné s populárním komikem Erminiem Macariem, její mezinárodní popularita stoupala díky účasti v řadě koprodukčních projektů, především ve spolupráci s Francií (MATHIAS SANDORF, 1962; DOKUD ZUŘÍ BOUŘE – Beta Som, 1963).

Vedle filmu a divadla začala účinkovat také v televizi, kde zaujala například jako moderátorka populárních soutěží. Pokles aktivit před filmovou kamerou souvisel nejen s úbytkem zájmu o ni samotnou, nutno je zmínit, že v roce 1964 se provdala a jejím manželem se stal zpěvák a kytarista Tata Giacobetti (1922-1988), z jejich vztahu se narodil syn Giorgio. V této době hrála ve filmu spíše již jen výjimečně, připomeňme alespoň Corbucciho western JOHNNY ORO (1966). Jestliže ještě počátkem šedesátých let hrála ve filmech hlavní ženské role, o něco málo později se kamerám prakticky vyhýbala a její účast na různých filmových a televizních projektech 70. a 80. let byla již jen odleskem bývalé slávy.

V nedávné době Valeria Fabrizi přijala účast v několika televizních seriálech, v roce 2004 po dlouhých letech znovu vystupovala i na divadelním jevišti (Pygmalion).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 Se mi vuoi bene
2018 Ricchi di fantasia
2017 Non c'è campo
2008 Il seme della discordia
2006 Noc před zkouškami
2005 Bambino sull'acqua, Il (TV film)
2000 Rumore dei ricordi, Il (TV film)
1999 Bagnomaria
1994 Vyznání lásky
1991 Caldo soffocante
1981 Casta e pura
1977 Nel silenzio della notte (TV film)
1976 Inconveniente, L'
Vai col liscio
1975 Amore mio spogliati... che poi ti spiego!
Calore in provincia
Paolo Barca, maestro elementare, praticamente nudista
Půvabná babička
1973 Heroin v ženském táboře
1971 Když ženy hrají ding dong
1970 Quattro pistoleri di Santa Trinità, I
1969 Due magnifici fresconi, I
1967 Grande maestro, Il
Soldati e capelloni
1966 Delitto d'amore
Johnny Oro
Vacanze sulla neve
1965 Abajo espera la muerte
Här kommer bärsärkarna
1964 Biblioteca di Studio Uno: Il dottor Jeckill e mister Hide (TV film)
Biblioteca di Studio Uno: La storia di Rossella O'Hara (TV film)
Coda del diavolo, La
Marziani hanno dodici mani, I
Sette vipere: Il marito latino, Le
1963 Beta Som
Holky na motorkách
Queste pazze pazze donne
1962 Accroche toi y'a du vent
Assassino si chiama Pompeo, L'
Il medico delle donne
Massaggiatrici, Le
Matyáš Sandorf
1961 Accroche-toi, y'a du vent
Akiko
Bellezze sulla spiaggia
Ferragosto in bikini
Figlio d'oggi, Un
Magnifiche sette, Le
Scandali al mare
Vacanze alla baia d'argento
Walter e i suoi cugini
1960 Adua a její družky
Anonima cocottes
Caccia al marito
Canto nel deserto, Un
1959 Il cavaliere senza terra
La cento chilometri
Sorprese dell'amore, Le
Vento di primavera
1958 La congiura dei Borgia
1957 Cocco di mamma, Il
1955 La donna più bella del mondo

TV seriály

2020 DOC - Nelle tue mani (TV seriál)
L'errore (E05)
2015 Il paradiso delle signore (TV seriál)
2011 Che Dio ci aiuti (TV seriál)
2010 Tutti per Bruno (TV seriál)
2000 Sei forte, Maestro (TV seriál)
1971 Certo Harry Brent, Un' (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky