foto

Jean-Louis Barrault

  • nar. 8.9.1910
    Le Vésinet, Francie
  • zem. 22.1.1994 (83 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Jean-Louis Barrault, francouzský herec, režisér, mim a důležitá postava pro francouzské divadlo, se narodil 8. září 1910 ve francouzském městě Le Vesinet jako syn lékárníka. Brzy se rozhodl pro uměleckou kariéru, vystudoval herectví v Théâtre de l'Atelier pod vedením Charlese Dullina (Bídníci, 1934) a roku 1931 se dočkal svého hereckého debutu ve hře Volpone v Dullinovu divadle.

U Dullina se Barrault naučil také pantomimě. Začal se kreativně rozvíjet a roku 1935 vytvořil vlastní divadelní adaptaci (pantomimickou hru) Faulknerova románu Když jsem umírala. Tou dobou se se také Barrault objevil ve svém prvním filmu, Les Beaux Jours. Jeho nejslavnější role přišla s filmem Děti ráje (1944), režírovaným Marcelem Carném. Díky ztvárnění slavného mima Baptista Deburaua se Barrault dočkal mezinárodního uznání.

Roku 1940 se oženil s herečkou Madeleine Renaud (Radovánky; Celé dny ve stromech...), kterou následoval do Comédie Française, tradičního francouzského divadla. Mimo jiné se zde Barrault objevil např. v roli Hamleta. Hledajíc nové příležitosti pro uplatnění své kreativity, založil roku 1946 Barrault se svojí ženou vlastní divadelní skupinu, kde se následně chopil mnoha rolí včetně režie, produkce a herectví. Když tato divadelní společnost získala ke konci 50. let vládní podporu, přesunuli se do Théâtre de l'Odéon a jako prosperující divadlo změnili jméno na Théâtre de France.

Za svoje divadelní úsilí jsou Barraultovi připisovány zásluhy na obnovení francouzského divadla pro Druhé světové válce. Byl mistrem jak klasického, tak avantgardního divadla a pomohl dramatikům jako Eugène Ionesco, Jean Genet a Samuel Beckett uvést svá první díla před francouzské publikum.

Roku 1968 potkaly Barraulta pracovní komplikace související se studentskými protesty v Paříži. Nechal totiž demonstranty použít jeho divadlo, čímž si zprotivil vládu a ve výsledku tak přišel o divadlo i o finanční podporu. Menší rozpočet ho ale od divadla odradit nedokázal. Po nějakém čase našel Barrault pro svou hereckou společnost nový domov, Théâtre du Rond Point, kde zůstal až do roku 1992. Zemřel o dva roky pozěji, 22. ledna 1994, u sebe doma v Paříži. Údajně se jednalo o infarkt během spánku. Až po smrti se dočkal uznání pro svůj umělecký přínos. Jacques Toubon, francuzský ministr kultury, prohlásil v Los Angeles Times, že slavný herec/režisér „vyzdvihl během svých triumfálních cest do zahraničí francouzskou i divadelní vlajku" s tím, že byl navíc „jedinečnou směsí jemnosti a síly, inteligence a energie".

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1988 La lumière du lac
1985 Angelo, tyran de Padoue (TV film)
1982 Noc ve Varennes
Soulier de satin, Le (TV film)
1981 Zadig ou La destinée (TV film)
1976 Christophe Colomb (TV film)
1967 Route d'un homme, La (TV film)
1966 Chappaqua
1964 Confidence fausse, La (TV film)
Grande frousse, La
1962 Nejdelší den
1961 Ve službách krále
1960 Le dialogue des Carmélites
1959 Závěť doktora Cordeliera
1958 Musée Grévin
Répétition ou L'amour puni, La (TV film)
1955 Fausses confidences, Les (TV film)
1954 Si Versailles m'était conté
1951 Traité de bave et d'éternité
1950 Rej
1948 Člověk člověku
1946 Cocu magnifique, Le
1945 Děti ráje
Part de l'ombre, La
1944 Anděl noci
1942 Destin fabuleux de Désirée Clary, Le
La symphonie fantastique
1941 Montmartre-sur-Seine
Parade en 7 nuits
1938 Altitude 3.200
Farinet ou l'or dans la montagne
J'accuse!
Orage
Piste du sud, La
Puritain, Le
1937 Drôle de drame ou L'étrange aventure de Docteur Molyneux
Les Perles de la couronne
Mademoiselle Docteur
Mirages
Police mondaine
1936 Grand amour de Beethoven, Un
Jenny
Mayerling
Sous les yeux d'occident
Studentka Helena Vilfurová
À nous deux, madame la vie
1935 Les beaux jours

TV seriály

1976 L'homme en question (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
1987 Kinder des Olymp: Madeleine Renaud und Jean Louis Barrault (TV film)
Mimstory (TV seriál)
1985 Carné, l'homme à la caméra
Hommage à Charles Dullin (TV film)
1983 Jean-Louis Barrault, un homme de théâtre
1979 Profession: comédien (TV film)
1977 Jacques Prévert
1972 Dans le jardin de Franc-Nohain (TV film)
1964 Chroniques de France (TV seriál)
1959 Belle saison est proche, La
1952 Avec André Gide
1942 Étoiles de demain

Režijní filmografie

Filmy

1970 Pariser Leben (TV film)

Host

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Midi-Première (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace