foto

Sam Heughan

  • nar. 30.4.1980 (37 let)
    New Galloway, Dumfriesshire, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sam se narodil 30. dubna 1980, v New Galloway ve Skotsku. Vystudoval Royal Scottish Academy of Music and Drama (dnes známé pod jménem the Royal Conservatoire of Scotland) v Glasgow. Po ukončení studia působil delší dobu na divadelní scéně, jak ve Skotsku, tak i v Londýně.

V průběhu let se objevil v několika menších, epizodních rolích v televizi. V roce 2007 na sebe upozornil v britském filmu A Very British Sex Scandal, který se zabývá otázkou homosexuálů v Anglii v 50 letech minulého století, na základě skutečných událostí a kde Sam hraje jednu z hlavních rolí. V roce 2009 se přidává k dlouholetému a celkem úspěšnému seriálu z lékařského prostředí Doctors, stanice BBC. V následujících letech si zahraje v několika filmech jako je historický Young Alexander the Great nebo romantická komedie A Princess for Christmas, kde ztvárnil roli prince.

V letech 2011-2012 zářil v roli Batmana v putovní divadelní show Batman Live, se kterou vystupoval po celé Velké Británii a v létě 2012 dokonce i v Severní Americe. Ale zatím nejvíce na sebe upoutal rolí Jamieho Frasera ve velmi úspěšném seriálu Outlander, u nás známého pod názvem Cizinka, stanice Starz. Seriál je natáčen podle knižní předlohy Diane Gabaldon, která je značně zaměřena na skotskou historii.

V roce 2003 byl také nominován na cenu Laurence Oliviera for Most Promising Performer (pro nejslibnějšího začínajícího herce), pořádající The Society of London Theatre, za roli Johna ve hře Outlying Islands, uváděné v londýnském divadle The Royal Court Theatre Upstairs. V roce 2010 byl nominován British Soap Award v kategorii Villian of the Year (Záporák roku) za roli Scotta Nielsona v seriálu stanice BBC Doctors. Dále byl nominován na cenu Grace Award za ztvárnění prince Ashtona v komedii A Princess for Christmas stanice Hallmark Chanell.

V průběhu let se objevil na jevištích mnoha britských divadel ať už v klasických hrách nebo nově napsaných kouscích. K tomu ještě působení v London West Endu v produkcích jako třeba Romeo a Julie, Macbeth, Hamlet, Talentovaný pan Ripley, The King John, The Vortex nebo Plague over England a mnoha dalších.

Sam vytvořil charitu s názvem My Peak Challenge, je velkým milovníkem skotské whiskey, zarytým sportovcem (miluje cvičení v posilovně a účastní se také Marathonů) a velice rád a hrdě nosí kilt.

Pavla "Kikina33" Kinkorová

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Spy Who Dumped Me
2016 When the Starlight Ends
2014 Emulsion
Srdce lehkosti
2011 A Princess for Christmas (TV film)
2010 First Light (TV film)
Young Alexander the Great
2009 Breaking the Mould (TV film)
2007 Inspektor Rebus II.- Uzly a kříže (TV film)
Very British Sex Scandal, A (TV film)

TV seriály

2017 Cizinka (TV seriál)
A New World (S03E13)
The Bakra (S03E12)
Turtle Soup (S03E11)
další epizody (13)
2016 Cizinka (TV seriál)
Vážka v Jantaru (S02E13)
Poslední příležitost (S02E12)
Má je pomsta (S02E11)
další epizody (13)
2015 Cizinka (TV seriál)
Výkupné za lidskou duši (S01E16)
Vězení Wentworth (S01E15)
Pátrání (S01E14)
další epizody (8)
2014 Cizinka (TV seriál)
Z obou stran (S01E08)
Svatba (S01E07)
Velitel posádky (S01E06)
další epizody (8)
2010 Any Human Heart (TV seriál)
2007 Party Animals (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Skleněný král (S10E03)
2004 Island at War (TV seriál)
2002 River City (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)

Dokumentární

2006 Legendy Divokého západu (TV seriál)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace