foto

Luciano Pigozzi

  • nar. 10.1.1927
    Novellara, Itálie
  • zem. 14.6.2008 (81 let)
    Roma, Lazio, Itálie

Biografie

Jedním z mnoha herců, kteří se objevovali v italských filmech, zejména v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století, byl Luciano Pigozzi. Na svém kontě má více než sto natočených filmů. Většinu svých rolí hrál pod pseudonymem Alan Collins. Zajímavostí je, že pod tímto pseudonymem se ke konci kariéry objevil v pěti filmech a ve všech je uváděn jako účinkující. Pravdou ale je, že ani v jednom filmu se neobjevuje, neboť scény s ním byly z filmů nakonec vystřiženy. Jednalo se o filmy z roku 1988 – Nato per combattere, Cop Game, Robowar - Robot da guerra, Trappola diabolica a Zombi 3.

Luciano Pigozzi debutoval v polovině padesátých let. Nejprve hrál v malých rolích s významnými režiséry jako Vittorio De Sica či Roberto Rossellini. Díky své nápadné podobnosti s hercem Peterem Lorrem dostával řadu záporných rolí a byl přezdíván „italský Peter Lorre“. V pozdějších letech se od toho snažil oprostit tím, že nosil bradku. Antonio Margheriti byl jedním z režisérů, kteří dokázali naplno využít jeho potenciál. Navíc byli dobří přátelé, a tak si Pigozzi zahrál celkem v sedmnácti filmech tohoto režiséra. Jednalo se zejména o filmy Nude si muore (1968), či  spaghetti western Joko invoca Dio… e muori (1968).

Dalším z režisérů byl Mario Bava a jeho filmy Sei donne per l´assassino (1964), La frusta e il corpo (1963) nebo Gli orrori del castello di Norimberga (1972). Jeho možná nejvýznamnější rolí byl fašistický voják ve známém dramatu Horalka (1960). Prošel si žánrem gialla, poliziotesschi, dramatu i hororu, a to vždy většinou v roli darebáků. Dobře známý je fanouškům spaghetti westernů. Celkem hrál ve dvanácti, od La morte non conta i dollari (1967) po Bianco Apache (1986). Posledním filmem jeho kariéry se stal roku 1989 sci-fi horor Alien degli abissi.

Ze světa filmování se vytratil když mu bylo něco málo přes 60 let. Téměř v zapomnění zemřel v Římě ve věku 81 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1989 Nato per combattere
Vetřelec z hlubin
1988 Robotická válka
Trappola diabolica
Zombi 3
1987 Double Target
Strike Commando
1986 Bianco Apache
Návrat divokých hus
1985 Dobyvatelé džungle
Komando Leopard
1984 Divoké kachny
1983 Exterminátoři v roce 3000
Jeden proti celému impériu
Temná moc slunečního boha
Tornado
1982 Cacciatori del cobra d'oro, I
Fuga dall'archipelago maledetto
1981 Notturno con grida
1980 El infierno de las mujeres
Lovci apokalypsy
1979 Porci con la P.38
1978 Ciudad maldita, La
1977 Casa privata per le SS
Ritornano quelli della calibro 38
1976 Le avventure e gli amori di Scaramouche
Liebes Lager
Puttana galera - colpo grosso al penitenziario
Roma a mano armata
Sfida sul fondo
Sorbole... che romagnola!
1975 Bolognese, La
Giustiziere sfida la citta, Il
Krvavá magie
La sanguisuga conduce la danza
Lupo dei mari, Il
Sergente Rompiglioni diventa... caporale
1974 Il bacio di una morta
Moglie giovane, La
Poslední dny Mussoliniho
Sette magnifici cornuti, I
1973 Les diablesses
Ming, ragazzi!
Můj bratr Anastasia
1972 I 2 gattoni a nove code... e mezza, ad Amsterdam
Krvavý Baron
Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?
Podsvětí
To zvládnem, amigo
Tutti i colori del buio
1971 Cena smrti
Chiamavano King, Lo
Due della formula uno alla corsa più pazza pazza del mondo, I
Il diavolo a sette facce
Ivanhoe
Kill!
L'uomo più velenoso del cobra
Mrtví jezdci
Pomsta Černého korzára
Trastevere
1970 Appuntamento col disonore
E Dio disse a Caino
Il rosso segno della follia
Inafferrabile invincibile Mr. Invisibile, L'
Rošťák
Sartana nella valle degli avvoltoi
Scacco alla mafia
1969 Cinque figli di cane
Contronatura
Sabata
Vigliacchi non pregano, I
1968 Joko invoca Dio... e muori
Llaman de Jamaica, Mr. Ward
Nude... si muore
1967 Caccia ai violenti
Colpo doppio del camaleonte d'oro
Colpo maestro al servizio di Sua Maestà britannica
Devilman Story
Geheimnisse in goldenen Nylons
Morte non conta i dollari, La
1966 Agente Logan - missione Ypotron
Ray Master l'inafferrabile
Spia che viene dal mare, La
Spie contro il mondo
Téměř dokonalý zločin
Un brivido sulla pelle
1965 5 tombe per un medium
Agente 077 dall'oriente con furore
Berlino - Appuntamento per le spie
Libido
Spie uccidono a Beirut, Le
Válka po italsku
1964 Il castello dei morti vivi
Jena di Londra, La
Šest žen pro vraha
1963 La frusta e il corpo
1962 Monaca di Monza, La
1961 Conquistatore di Corinto, Il
Incensurati, Gli
Lycanthropus
1960 Horalka
1959 Generál della Rovere
1956 Střecha
1954 Scuola elementare

TV seriály

1978 Return of the Saint (TV seriál)
1968 Allo ! Fernandel (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky