foto

Jiří Šámal

  • nar. 14.10.1934 (86 let)
    Třebíč, Československo

Biografie

Jiří Šámal se narodil 14.10.1934 v Třebíči. Začínal jako asistent kamery na přelomu 50. a 60. let ve filmech Vlasty Janečkové a Karla Kachyni. K jeho samostatným kameramanským prvotinám z doby studií na FAMU patří mezinárodně oceňovaný absolventský film režiséra Jana Němce SOUSTO (1960), krátkometrážní drama o trojici vězňů koncentračního tábora podle povídky Arnošta Lustiga, odehrávající se v reálném čase. Film bodoval na studentském filmovém festivalu Cinestudio (1960) v Amsterdamu, na 7. přehlídce západoněmeckých dnů krátkého filmu v Oberhausenu (1961) a na 11. mezinárodním filmovém festivalu v Melbourne (1962).  

V průběhu šedesátých let spolupracoval na řadě děl československé nové vlny. V roce 1967 byl kameramanem potemnělé komorní „road movie“ režiséra Štěpána Skalského ÚTĚK, v němž se již vyprofilovala jeho dynamická práce s ruční kamerou, podtrhující dramatické momenty příběhu. Za tento film Šámal získal ocenění Trilobit na konferenci Svazu československých filmových a televizních umělců FITES (1968).

Od téhož roku se datuje Šámalův podíl na snímcích, jež se svým politickým podtextem nebo drsností a syrovostí zařadily k filmům trezorovým: STUD režiséra Ladislava Helgeho (1967), ČEST A SLÁVA režiséra Hynka Bočana (1968) a PASŤÁK od téhož režiséra (1968). V nich se projevil výrazový rozsah Šámalovy kamery – zatímco u PASŤÁKU je znepokojivost příběhu zdůrazněna expresivními ručními záběry, ČEST A SLÁVA byla důsledně komponována do statických obrazů, které dají vyniknout sugestivním detailům historického příběhu.

Vedle Hynka Bočana spolupracoval Šámal nejčastěji s Antonínem Moskalykem, a to jak již na televizním filmu BAROMETR (1969), v němž jeho úsporná kamera podtrhla herecké mistrovství Ladislava Peška a Jarmily Kurandové, tak na klasických dílech české kinematografie, jako je BABIČKA (1971), pohádka TŘETÍ PRINC (1982) či válečné drama KUKAČKA V TEMNÉM LESE (1984). S oběma naposledy jmenovanými režiséry zároveň spolupracoval na divácky úspěšných seriálech osmdesátých a devadesátých let, ať už to bylo Moskalykovo PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO (1987), Bočanova PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU (1992) či O ZVÍŘATECH A LIDECH (1994). Mezinárodní filmovou cenu za kameru získal Jiří Šámal za hudební film SLOVANSKÉ TANCE režiséra Václava Hudečka (1973).

Na 26. ročníku Cen Akademie českých kameramanů 24. února 2021 byl Jiří Šámal oceněn za celoživotní kameramanské dílo.

Kameramanská tvorba Jiřího Šámala zahrnuje více jak čtyřicet titulů především z oblasti hraného filmu, a k jeho profesnímu záběru patří i fotografie, spolupráce na audiovizuálních projektech a velkoplošná projekce osvětlení historických památek, z nichž můžeme jmenovat realizovanou několikaletou práci na osvětlení hradu Carevec v Bulharsku. 

Životopis vznikl ve spolupráci s jeho synem Petrem Šámalem.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Kameramanská filmografie

Filmy

1988 Cesta do krajiny Ty (TV film)
1984 Cesta kolem mé hlavy
Kukačka v temném lese
1983 Kluk za dvě pětky
1982 Třetí princ
1981 Ta chvíle, ten okamžik
1980 Muž přes palubu
1979 Božská Ema
Žena pro tři muže
1978 Řemen (TV film)
1977 Káťa Kabanová (TV film)
1976 Parta hic
1975 Plavení hříbat
1974 Muž z Londýna
1973 Slovanské tance (TV film)
1972 Jsem přece šofér..! (TV film)
1971 Babička
Touha Sherlocka Holmese
1969 Barometr (TV film)
Hrozné děti (TV film)
Jak se dělá divadlo (TV film)
1968 Pasťák
Čest a sláva
1967 Stud
Útěk
1963 Handlíři
Tak blízko u nebe
1962 Chlapec a srna
Zámek pro Barborku
1961 Červnové dny
1960 Sedmý kontinent
Sousto (studentský film)
1959 Návštěva (studentský film)

TV seriály

1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Šnajberková (E06)
Zuzka (E05)
Maruška (E04)
další epizody (6)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Závod (E13)
Výpověď (E12)
Špatné zprávy (E11)
další epizody (13)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (E04)
Helga (E03)
Andy (E02)
další epizody (4)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Laková krabička na čaj (E10)
Příběh z dovolené (E09)
Pan rada v Paříži (E08)
další epizody (10)

Dokumentární

2001 a nezůstali sami (TV film)
1958 Horečka (studentský film)

Herecká filmografie

Filmy

1969 Jak se dělá divadlo (TV film)

Fanoušci tvůrce