Reklama

Reklama

Boris Masník

Boris Masník

nar. 11.04.1951 (73 let)
Praha, Československo

Biografie (1)

Boris Masník je uznávaným výtvarníkem, VFX a SFX supervizorem, a v neposlední řadě specialistou v oblasti filmového triku. Patří mezi nejlepší odborníky v Česku a často se také podílí na projektech zahraničních.  Vystudoval vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor filmová a televizní grafika. V roce 1977 nastoupil do trikového studia Barrandov. První film, na kterém se odborně podílel, bylo Tajemství ocelového města. Později přirozeně přibývaly filmy další,… (více)

Zajímavosti (6)

  • Coby legendární figura české trikařské scény v roce 2008 komentoval její předchozí vývoj i samotné označení profese: "Když jsem začínal, byl jsem trikový specialista, potom trikový výtvarník a teď se ze mě stal supervizor vizuálních efektů, což je označení trochu krkolomné, nicméně asi opravdu nejpřesnější. Je zajímavé, že čím víc se technologie vylepšují, tím víc se naše profese zužuje. Kdysi, v samotných začátcích, kdy jsme všichni dělali všechno, byl název trikový specialista správný, protože člověk musel umět malovat, kreslit, fotografovat, animovat, pracovat se dřevem, plastem, kovem, obsluhovat kameru... Museli jsme trik od základu vymyslet a pak ho sami udělat nebo najít někoho, kdo by nám pomohl. Dneska díky počítačům můžete naprosto všechno, nesvazují vás fyzikální zákony, materiál, nic, jen peníze, čas a lidská fantazie, což je mnohdy mnohem horší než všechny fyzikální zákony dohromady. (...) Čím neomezenější možnosti máte, tím víc hrozí, že uděláte ptákovinu. To dřív nebylo. Když jsme například chystali Jasněnku, měsíc jsme seděli nad scénářem a dumali, co a jak udělat, případně co přepsat, protože to udělat prostě nejde. Na každý trik se zpravidla vymýslel zbrusu nový fígl. Dneska scénářem jenom listuji a říkám si: počítač, počítač, počítač..." (NIRO)
  • Na své začátky na poli trikařiny už coby zasloužilý mistr vzpomínal: "Pořád jsem se potácel mezi technikou a kumštem, takže viděno dnešníma očima, jinde jsem skončit nemohl. Na jednu stranu mě bavila letadýlka a modelařina obecně, na druhou stranu mě zajímala fotografie a kreslení. Navíc si uvědomte, v jaké jsem vyrůstal rodině: otec léta šéfoval našemu animovanému filmu a byl viceprezidentem ASIFY, takže jsem jako malý kluk osobně potkal Normana McLarena a spoustu dalších skvělých osobností, matka byla kresličkou v animovaném filmu, jeden strejda významný animátor u Břetislava Pojara, druhý strejda kameraman u kresleného filmu... nebylo úniku. Přesto ta cesta nebyla přímočará, po absolvování animovaného filmu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové mi sice Miloš Jágr, tehdejší vedoucí katedry, volal s tím, že na Barrandově zemřel Vladimír Dvořák, který tam léta dělal trikového výtvarníka, a jestli by mě taková práce nezajímala, že bych se na ni hodil. Nakonec jsem se ale na Barrandov dostal jinak. Radúz Činčera točil experimentální animovaný film s ekologickým námětem Milost o tom, jak živé květiny bojují se smetištěm. Hlavní animátor musel z filmu kvůli rodinným problémům odstoupit, takže mi zavolala produkční, jestli jsem prý na škole někdy animoval předměty. Váhavě jsem odpověděl, že ano, ačkoliv jsem nikdy nic takového nedělal, v domnění, že je to stejně nabídka na dlouhé lokty, jenže ona mi řekla: "Tak fajn, ráno máte u domu taxíka, uděláte zkušební záběr." Tak mě dovezli na Barrandov a já vůbec poprvé vešel do profiatelieru - obrovské smetiště, velikánské loutky... Udělal jsem zkušební záběr, vyvolali ho a druhý den mi zavolali, že mě berou. Byla to příšerná a zároveň nádherná práce. Celý den jsem animoval na silonu pikslu na svahu, silon se mi odpoledne přetrhl, piksla všechno zničila a já druhý den ráno mohl začínat znova. Výsledek se nicméně docela povedla a kameraman Jirka Rumler, který tehdy trikům na Barrandově víceméně šéfoval, mě začal přemlouvat, abych u nich zůstal. Ale já dlouho odolával, měl jsem představu vlastní autorské činnosti. Utáhli mě až na to, když mi řekli, že sem tam udělám nějaký projekt, ale jinak budu mít spoustu času na vlastní práci. Tak jsem to podepsal a stalo se přesně to, co si myslíte: od té doby jsem neudělal vlastního vůbec nic!" (NIRO)

Reklama

Herec

Host

Pořady
2022

Seriálové návraty

Reklama

Reklama