foto

Robert Dhéry

  • nar. 27.4.1921
    La Plaine St. Denis, Francie
  • zem. 5.12.2004 (83 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Dhéry, vlastním jménem Robert Foullcy, se narodil 27.4.1921 v La Plaine St Denis ve Francii. Studoval na pařížském konzervatoriu divadelní hru, později pracoval v divadle. Nakonec působil jako režisér, scénárista a hlavně je známý jako komediální herec. Ve francouzském filmu se začal objevovat počátkem 40-tých let.

Poprvé se objevil ve filmu REMORQUES (1941), v tomto filmu hrál titulní roli slavný francouzský herec Jean Gabin, Dhéry si zahrál malou vedlejší roli námořníka. Nehrál ovšem jen v komediích objevil se i v rodinném dramatu DĚTI RÁJE (1945).

Za zmínku stojí i spolupráce se slavným hercem Louis de Funèsem. Setkali se poprvé v méně známé komedii POPRASK V KABARETU (1954), Dhéry byl autorem námětu, scénáře, režie a dokonce sám hrál v tomto filmu. Stejně tomu bylo u další komedie VÝHODNÁ KOUPĚ, i zde hrál spolu s ním Louis de Funès. Jeho nejznámější role byla v bláznivé komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (1967), kde si zahrál konstruktéra lodí Andre Castagniera. Další komedie kde hrál je například DO TOHO, DO TOHO! (1964). Jeho poslední role byla v televizním krimi-thrileru "SÉRIE NOIRE" (v epizodě LE MANTEAU DE SAINT MARTIN) (1988). Od té doby už nehrál. Zemřel 5.12.2004, bylo mu 83 let.

Kulihrášek

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1974 Vos gueules les mouettes! - scénář, divadelní hra
1967 Tonoucí se stébla chytá - původní scénář
1964 Do toho, do toho!
1961 Výhodná koupě
1954 Poprask v kabaretu
1951 Bertrand coeur de lion
1949 Branquignol
Patronne, La

Producentská filmografie

TV seriály

1959 Gala de l'union (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace