foto

Fernand Berset

  • nar. 6.5.1931
    Ženeva, Švýcarsko
  • zem. 15.9.2011 (80 let)
    Fontenay-les-Briis, Francie

Biografie

Herec Fernand Berset byl rodákem ze Ženevy, ve Švýcarsku také začínal s divadlem, později přesídlil do Francie, kde kromě pokračování práce na jevišti nastřádal na své umělecké konto také přes stovku filmových a televizních rolí. Vyrůstal v neutěšených poměrech a v patnácti letech začal pracovat v tiskařském průmyslu, od dětství ale zároveň jevil zájem o divadlo, jemuž se nakonec začal věnovat na profesionální úrovni.

Bez odborné herecké průpravy koketoval s absurdním dramatem a jako herec i autor začal sklízet první úspěchy v Lausanne. V Paříži poprvé vystupoval v malém divadle Théâtre de Lutece v roce 1960, krátce nato se zde natrvalo usadil a častěji hrál například v Théâtre Récamier, objevoval se i na divadelních festivalech, jeho doménou se stal především moderní francouzský repertoár. První zkušenosti s filmováním získal ještě koncem padesátých let ve Švýcarsku, ve Francii stál před kamerou poprvé v rámci jedné epizody populárního kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1961).

V 60. a 70. letech byl Fernand Berset vyhledávaným představitelem epizodních rolí ve filmu i televizi, několikrát jsme jej mohli vidět i u nás. Dvakrát například točil s Jeanem Gabinem (RVAČKA V PANAMĚ – Du rififi à Paname, 1966; PŘÍPAD DOMINICI – L'affaire Dominici, 1973). Jako účastníka televizní debaty si jej můžeme povšimnout v komedii NA STROMĚ (Sur un arbre perché, 1971), další položkou veseloherního žánru je válečná komedie STEPUJÍCÍ STONOŽKA (Le mille-pattes fait des claquettes, 1977), kde hrál menší roli farmáře. Jako svědek se mihnul v kriminálce TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon enemi, 1976) s J. P. Belmondem v hlavní roli.

Více a větších příležitostí mu však přinesla televize, kde hrál ve více než sedmdesáti seriálech a inscenacích, často adaptovaných divadelních her. Značnou popularitu mu přinesl kriminální seriál HALÓ, POLICIE (Allô police, 1966-1970), tady ve 36 epizodách ztvárnil sympatickou postavu robustního policisty Abadie. V několika historických seriálech v rámci smyšlených nebo skutečných postav oblékl také dobový kostým (LUCIEN LEUWEN, 1974; DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU – Les folies Offenbach, 1978).

Co se týče filmu, poslední větší příležitost dostal v kriminální komedii PRACHY V PRACHU (Pour 1000 briques t'as plus rien, 1983), kde hrál šéfa jednoho z hlavních hrdinů (Daniel Auteuil). Od té doby se ve filmu vyskytoval jen výjimečně, častěji ale nadále hrál v televizi. Na jevišti stál naposledy v Anouilhově hře Becket aneb Čest boží v roce 2000 v Théâtre de Paris. Kromě herectví se prosadil také jako spisovatel a je autorem několika špionážních románů.

Fernand Berset zemřel nešťastnou náhodou následkem pádu 15. září 2011 ve věku 80 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2000 Marie-Tempête (TV film)
1995 Charlotte et Léa (TV film)
1994 Couchettes express (TV film)
L'aigle et le cheval (TV film)
Le silence du coeur
1992 Bienvenue à Bellefontaine (TV film)
1991 Fils du Mékong, Le
Génération oxygène
1990 Mado, poste restante
1988 Mangeclous
1986 Marie Love (TV film)
1985 Petite fille modèle, La (TV film)
1984 Scénario défendu, Le (TV film)
1983 L'intoxe (TV film)
Retour à Cherchell (TV film)
1982 Prachy v prachu
Sherlock Holmes (TV film)
1981 Ensorcelée, L' (TV film)
1980 Tarendol (TV film)
1979 West Indies
1978 Rumeur (TV film)
Temps d'une république: Un soir d'hiver, place de la Concorde, Le (TV film)
1977 Anneaux de Bicêtre, Les (TV film)
Dům těch druhých (TV film)
La Nuit, tous les chats sont gris
Stepující stonožka
Vieux pays où Rimbaud est mort, Le
1976 Milliardaire, Le (TV film)
Tělo mého nepřítele
1975 La Bulle
Père Amable, Le (TV film)
1974 Couples du Bois de Boulogne, Les
Vos gueules les mouettes!
1973 La regrettable absence de Terry Monaghan (TV film)
Le maître de pension (TV film)
Mécontents, Les (TV film)
Případ Dominici
Číňané v Paříži
1972 Chemins de fer, Les (TV film)
Dossiers de Me Robineau: Les cagnards, Les (TV film)
Raboliot (TV film)
1971 Na stromě
1970 Sa majesté Alexandre (TV film)
1969 Fiancée du pirate, La
1968 Sbohem, Berto!
1967 Idiot v Paříži
1966 Du mou dans la gâchette
Judoka, agent secret, Le
Rvačka v Panamě
Trois enfants... dans le désordre
1965 Héritage, L' (TV film)
Majordome, Le
Ubu roi (TV film)
1964 Aimez-vous les femmes?
Petit Claus et le grand Claus, Le (TV film)
1960 An heiligen Wassern

TV seriály

1998 Au coeur de la loi (TV seriál)
1997 Louis Page (TV seriál)
1994 Maigret (TV seriál)
Maigretova trpělivost (E11)
1992 Poivre et sel (TV seriál)
1989 En cas de bonheur (TV seriál)
Imogène (TV seriál)
Les compagnons de l'aventure (TV seriál)
1988 M'as-tu-vu? (TV seriál)
1987 Florence ou la vie de château (TV seriál)
1981 Marie-Marie (TV seriál)
Silas (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
Joséphine ou la comédie des ambitions (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
1976 Mini-chroniques (TV seriál)
Vérité tient à un fil, La (TV seriál)
1974 Ardéchois-coeur-fidèle (TV seriál)
Malaventure (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Lucien Leuwen (TV seriál)
Provocateur, Le (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1969 Oiseaux rares, Les (TV seriál)
1967 Vidocq (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
1965 Train bleu s'arrête 13 fois, Le (TV seriál)
1964 Bayard (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace