foto

Marcela Holanová

  • nar. 10.6.1951 (67 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvačka Marcela Holanová zazářila jako hvězda ve druhé polovině osmdesátých let, později se její kariéra dostala do útlumu, dodnes ale vystupuje na pódiích i v televizi. Pochází z Prahy a vyrůstala pouze s matkou. Již od dětství se věnovala amatérskému zpěvu, v šedesátých letech vystupovala na odpoledních čajích na Zbraslavi. Během studia na střední ekonomické škole soukromě studovala zpěv u profesorky konzervatoře Jaroslavy Bernardové.
Profesionálně začala Marcela Holanová zpívat počátkem sedmdesátých let, nejprve v Armádním uměleckém souboru, později uspěla v konkurzu na zpěvačku ve skupině Faraon, v níž se seznámila se svým pozdějším manželem, tehdy kytaristou Karlem Šípem (*1945). Přes mimořádný hlasový rozsah pronikala Marcela Holanová do širšího povědomí jen pozvolna, po narození syna Karla (*1981) dokonce na pěveckou kariéru dočasně rezignovala. Novým impulsem byl pro ni import italské písně Strano, která se v jejím provedení stala velkým hitem pod názvem Ráno (1985). V italské populární hudbě ostatně v té době hledala inspiraci častěji.
Sama Holanová dnes říká, že její největší úspěch byl spojen se třemi Karly – Gottem, Svobodou a Šípem. Jejich společná píseň Čau, lásko (1986) katapultovala Marcelu Holanovou mezi opravdové hvězdy populární hudby, s Karlem Gottem pak nazpívala další duet Náš song (1987). Krátce po sobě vydala dvě LP desky (Sláva jsou bály, 1987; Óda na lásku, 1988). Často tehdy vystupovala v televizi a její nová pozice mezi zpěvačkami ji umožnila i sestavit vlastní doprovodnou kapelu Reprobox.
Doba velkých úspěchů trvala u Marcely Holanové jen po krátkou dobu druhé poloviny osmdesátých let, společenské změny v roce 1989 přinesly útlum zájmu o českou populární hudbu. Poslední skutečně novinkové album vydala Marcela Holanová v roce 1992 (Zabiju tě), její další CD jsou již jen kompilacemi starších hitů (To nejlepší z best of, 1995; Já kráčím dál, 2004) nebo cover verzemi písní jiných zpěváků (Zůstávám dál, 1999). Návratem k vlastnímu staršímu repertoáru je i její poslední CD Jestli je na nebi Bůh (2010).
Marcela Holanová dodnes zpívá, samostatné koncerty ale pořádá již jen zřídka, spíše vystupuje v kratších blocích na různých akcích, nadále ji můžeme vídat i v hudebních televizních pořadech. Veřejnosti je známá hlavně díky letitému rozvodovému řízení s Karlem Šípem, které bylo soustem pro bulvární média. Jejím současným životním partnerem je tenisový trenér Bohumil Pikhart.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Marcela má křtiny (TV film)

Dokumentární

2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
1986 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)

TV pořady

2013 Barrandovská abeceda (TV pořad)
2011 To byl náš hit (TV pořad)
2010 Mamba show (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2005 Pípšoubazar (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
2000 HIT STOLETÍ (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1993 Pohádkový svět Karla Gotta (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1989 Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
Klip klap (TV pořad)
Pět přání (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
1984 Dva z jednoho města (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace