foto

Vanessa Paradis

  • nar. 22.12.1972 (44 let)
    Saint-Maur-des-Fossés, Val-de-Marne, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vanessa Paradis – dívka s krásně a výrazně tvarovaným horním rtem, výraznou, ale hezkou mezírkou mezi předními zuby, výraznými lícními kostmi a hlubokýma očima - začala kariéru v showbyznysu již ve svých necelých osmi letech, kdy účinkovala v TV show L'École des fans, kam si známý moderátor zval dětské hosty, aby zazpívali písničku. Skutečně se ale jako zpěvačka proslavila ve svých 14 letech (v roce 1987) s celosvětovým hitem Joe le taxi. Její hudební kariéra pokračuje mnoha alby a koncertními turné dodnes.

Její filmová kariéra odstartovala v roce 1989 filmem NOCE BLANCE (SŇATEK BEZ DOMOVA). Za roli v tomto filmu získala v roce 1990 prestižní cenu César - pro nejnadějnější mladou herečku. Její filmová kariéra pak pokračovala ústřední rolí ve filmu ELISA (1995), kde si zahrála po boku slavného Gérarda Depardieu. Následovalo několik dalších více či méně významných rolí, z nichž asi dosud nejvýznamnější je hlavní role v poměrně kvalitním a úspěšném filmu DÍVKA NA MOSTĚ (1999). Určitým přelomem v herecké tvorbě je role v celkově velmi dobře hodnocené romantické komedii (K)LAMAČ SRDCÍ (2010). Tady nehraje svůdnou lolitku či mladou rebelku, ale již dospělou a zralou ženu, která odolává svodům charismatického Romaina Durise. Stále atraktivní vzhled doplňuje šarm a charisma. V následujících letech se její herecká aktivita výrazně zrychlila a během čtyř let natočila několik filmů. K nejvýraznějším patří kritikou dobře hodnocený CAFÉ DE FLORE (2011) či komedie SEX V PAŘÍŽI (2014).

Dalším počinem, kterým se ještě mladičká Vanessa Paradis zapsala do povědomí veřejnosti bylo účinkování v prestižní reklamě na parfém Coco Chanel (1991). Se značkou Chanel spolupracuje dlouhodobě, v roce 2010 se stala oficiální tváří rtěnky Rouge Coco a řady kabelek Ranger.

Vanessa Paradis je od raného mládí známou celebritou i díky svým partnerským vztahům. Počátkem 90. let byla přítelkyní známého muzikanta Lennyho Kravitze, který i napsal většinu skladeb a produkoval její album Vanessa Paradis (1992).

Od roku 1998 pak žila s další známou veličinou filmových pláten – Johnny Deppem. Mají spolu dceru Lily-Rose Melody Depp (* 1999) a syna Johna Christophera Depp III (* 2002), žili střídavě v několika nemovitostech v různých částech Francie a USA a představovali na poměry filmového světa stabilní pár. V roce 2012 se však po čtrnáctiletém vztahu rozešli. Zajímavostí je, že i Johnny Depp, známý svými muzikantskými ambicemi, přispěl autorsky na jejím hudebním albu Love Songs (2013).

Od roku 2013 žije ve vztahu s francouzským hudebníkem a producentem Benjaminem Biolay, který i produkoval její album Love Songs (2013).

Martin "BDMarty007" Kůla

Herecká filmografie

Filmy

2017 Frost
Chien
Maryline
2016 Yoga Hosers
2014 Rio, Eu Te Amo
Sex v Paříži
Vanessa Paradis (koncert)
2013 Stárnoucí gigolo
2012 Dubaï flamingo
Dům v Bretani
Je me suis fait tout petit
2011 Café de Flore
Příšerka v Paříži
2010 (K)lamač srdcí
2007 Clef, La
2006 Soldat Rose, Le (TV film)
2005 Kouzelný kolotoč
2004 Atomik Circus - Le retour de James Bataille
Můj anděl
2001 Tous avec Line (TV film)
1999 Dívka na mostě
1998 Le plaisir (et ses petits tracas)
Poloviční šance
1997 Zamilovaná čarodějka
1995 Elisa
1989 Sňatek bez domova

Dokumentární

2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2008 Romy Schneider - Eine Frau in drei Noten (TV film)
2007 Tous... pour la musique (koncert)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Ztracen v La Mancha
1999 Enfoirés: dernière édition avant l'an 2000, Les
1998 Enfoirés en coeur
1997 Zénith des enfoirés, Le
1994 De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958 - 1991
Enfoirés au Grand Rex, Les (koncert)
1993 Enfoirés chantent Starmania, Les (koncert)
Enfoirés chantent Starmania, Les
1991 The King of Ads

TV pořady

2003 Les grands du rire (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1995 Enfoirés à l'Opéra Comique, Les (TV pořad)
1986 Enfoirés, Les (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
L'école des fans (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Oren Lavie - Did You Really Say No ft. Vanessa Paradis (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace