foto

Diviš Marek

  • nar. 21.4.1964 (56 let)
    Praha, Československo

Biografie

Diviš Marek patří mezi naše nejuznávanější kameramany. Do roku 1989 studoval Diviš na MFF UK v Praze, ale v roce 1990 přestoupil na FAMU. Studium kamery absolvoval v roce 1997 snímkem Akáty bílé pod režií Bohdana Slámy. Patrně již zde se mezi oběma tvůrci začalo rodit pouto, které později vedlo k tomu, že se Diviš stal Slámův „dvorní“ kameraman.

Svým osobitým vizuálním stylem dokáže Diviš vykouzlit na jednu stranu krásně poetické a na druhou stranu ale i velmi syrové záběry. Krásným příkladem tohoto umění je film Štěstí,  za který Diviš i získal Českého lva za nejlepší kameru.

Za další Slámův film Venkovský učitel pak obdržel cenu za nejlepší kameru na 19. mezinárodního filmového festivalu ve Stockholmu. Porota v tomto případě přitom především vyzdvihla jistotu, s níž vytváří životem naplněné obrazy, které diváků umožňují získat intimní vztah k postavám filmu. Zvláště u této vzájemné spolupráce Diviše se Slámou si nelze nevšimnout, že tvůrci volí vyprávěcí formu založenou na dlouhých závěrech a metodu co scéna to záběr. „V časopise Cinepur sestrojil jeden teoretik tabulku, kdo má dlouhý záběry. Jak je má dlouhý Hřebejk, jak je má dlouhý Sláma, přičemž Sláma je měl dlouhou dobu nejdelší. A chtěli jsme je mít ještě delší… Takže je to inspirované Cinepurem,“ vzpomíná s úsměvem Diviš.   

Podobně častá spolupracuje jako se Slámou pojí Diviše též s producentem Čestmírem Kopeckým. Ta začala u filmů Vladimíra Morávka Nuda v Brně (2003) a Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005) a pokračovala dále ve filmech ...a bude hůř, za něž i získal nominaci na Českého lva, a Kuličky. Jejím dalším příkladem je pak filmový debut Ondřeje Havelky Hastrman, do něhož se Divišovi podařilo zakomponovat celou řadu krásně poetických filmových obrazů.

Diviš se věnuje i dokumentární tvorbě. Příkladem může být dokument o Zuzaně Michnové a skupině Marsyas Jsem slavná tak akorát či dokumentární film Jitky Němcové Nechte zpívat Mišíka.
 
Kromě své práce pro film se Diviš věnuje i pedagogické činnosti, když na FAMU vede semináře kameramanské oborové projekce, ve kterých získávají posluchači znalosti o filmovém obrazu reprodukovaném pomocí 35 mm filmových kopií, a rovněž semináře Dramatické filmové tvorby.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Kameramanská filmografie

Filmy

2020 Krajina ve stínu
Policejní historky
Prokopat se ven
2019 Cena za štěstí
2018 Hastrman
2017 Bába z ledu
2014 Jak jsme hráli čáru
Na druhý pohled (TV film)
2012 Čtyři slunce
2010 Bludičky (TV film)
Circus Fantasticus
2009 Hrubeš a Mareš Reloaded
Jarmareční bouda
Klub osamělých srdcí (TV film)
Stínu neutečeš
Zemský ráj to napohled
2008 Kuličky
2007 ...a bude hůř
Venkovský učitel
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
Štěstí
2004 Vizije Evrope
2003 Městečko
Nuda v Brně
Sentiment
2001 Cesta do Benátek
Divoké včely
Explicitní důkaz
1998 Když kočky nejsou doma... (studentský film)
Mrtvej brouk
1997 Akáty bílé (studentský film)

TV seriály

2014 Nevinné lži (TV seriál)
Na dně skleničky (S02E03)
2004 Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Muž, kterého chtějí (S01E06)

Dokumentární

2018 DRAK, kterého netřeba se bát (TV seriál)
Velká jízda (E04)
Herec a loutka (E03)
Chvála hry (E02)
další epizody (4)
2017 Husa na provázku (TV seriál)
Divadlo jako hnutí (E10)
Svlékání z kůže (E09)
Provázek v říši divů (E08)
další epizody (10)
Nechte zpívat Mišíka
2016 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Nově v pohybu (E09)
Další nové cesty (E08)
V několika rovinách a různých časech (E07)
další epizody (9)
Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
2015 Takovej barevnej vocas letící komety
2014 Česká divadelní režie: Miroslav Krobot (TV film)
2013 Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2012 Gen D (TV film)
Voskovec & Werich, paralelní osudy (TV film)
2008 Příběhy slavných (TV seriál)
Bouše, Bendl, Cvach a další (S09E09)
2007 Osudy hvězd - Hanuš Bor (TV film)
2006 Blázen jsem ve své vsi (TV film)
Česká divadelní režie: Ladislav Smoček (TV film)
2005 Tři strážníci (TV film)
Činoherák o.p.s
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Je samo tělo tvé a kolem zem (S03E12)
2001 Příběhy slavných (TV seriál)
Jak jsem se zbláznil (S02E02)
1993 Bělocvětov (studentský film)

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Divadelní záznam

2010 Odcházení (divadelní záznam)