foto

Charlaine Harris

  • nar. 25.11.1951 (67 let)
    Tunica, Mississippi, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Charlaine Harris je americká spisovatelka. Už více než třicet let publikuje romány na pomezí žánrů detektivky, nadpřirozena a romance. Její mládí je spojené s deltou řeky Mississippi, ale dnes žije s manželem a třemi dětmi v Arkansasu.

Psaní se věnuje od školních let, kdy studovala na Rhodes College v Memphisu. Její nejznámější dílo je sága The Sookie Stackhouse Novels (The Southern Vampire Mysteries) z let 2001-2013, která inspirovala seriál HBO TRUE BLOOD: PRAVÁ KREV (2008). Zatímco Harris svou ságu ukončila třináctou knihou a do světa Sookie připsala ještě několik povídek, průvodce celým světem imaginárního městečka Bon Temps a plánuje ještě závěrečný epilog, seriál pokračuje šestou řadou.

Harris nejprve psala poezii a první román Sweet and Deadly publikovala v roce 1981, skutečně se ale našla až v detektivních sériích s příměsí nadpřirozena. První sérií byla Aurora Teagarden, osm románů publikovaných v letech 1990-2003. Dále Harris pokračovala s Lily Bard (Shakespeare), pěti romány z let 1996-2001. A souběžně se Sookie Stackhouse psala Harper Connelly, čtyři romány vydávané v 2005-2009.

V češtině vydává Harris Baronet. V roce 2005 vyšla Vražda v Shakespearu, ale teprve se Sookie Stackhouse se Harris skutečně ujala. Z románové série Pravá krev od roku 2009 vyšlo: Mrtví do soumraku, Upíři v Dallasu, Klub mrtvých, Mrtví pro svět, Dočista mrtví, Bezpochyby mrtví, Všichni mrtví, Hůř než mrtví, Mrtví odcházejí, Mrtví v rodině, Smrtelná odplata a Mrtvý bod. Závěrečný díl Navždy mrtví se chystá na podzim 2013. A existuje také sborník povídek Dotek mrtvých (2012).

Řada Harper Connelly je kompletní jako Šepoty ze záhrobí, Pasti ze záhrobí, Mráz ze záhrobí a Tajemství ze záhrobí (2012-2013).

Díky seriálu HBO se Sookie Stackhouse, nejoblíbenější hrdinka Charlaine Harris, dostává do podvědomí nejen čtenářů, ale také diváků na celém světě. Její dobrodružství rozvíjejí i samostatné série comicsových řad a audio nahrávky románových dobrodružství.

A ačkoli Harris v současné době prohlašuje, že se musí se Sookií rozloučit, minimálně se ještě dozvíme, co se stalo s jejími přáteli v epilogujícím románu After Dead.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Spisovatelská filmografie

Filmy

2017 A Bundle of Trouble: An Aurora Teagarden Mystery (TV film) - kniha
Dead Over Heels: An Aurora Teagarden Mystery (TV film) - kniha
2015 Real Murders: An Aurora Teagarden Mystery (TV film) - kniha

TV seriály

2018 Midnight, Texas (TV seriál) - kniha
Yasss, Queen (S02E09) - kniha
Patience Is a Virtue (S02E08) - kniha
Resting Witch Face (S02E07) - kniha
další epizody (9)
2017 Midnight, Texas (TV seriál) - kniha
The Virgin Sacrifice (S01E10) - kniha
Riders on the Storm (S01E09) - kniha
Last Temptation of Midnight (S01E08) - kniha
další epizody (10)
2014 True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Děkuji (S07E10) - kniha
Zemřít pro lásku (S07E09) - kniha
O krok blíž (S07E08) - kniha
další epizody (10)
2013 True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Radioaktivita (S06E10) - kniha
Na životě nezáleží (S06E09) - kniha
Všichni mají na kahánku (S06E08) - kniha
další epizody (10)
2012 True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Zachraň se (S05E12) - kniha
Soumrak (S05E11) - kniha
Vše je pryč (S05E10) - kniha
další epizody (12)
2011 True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Až zemřu já... (S04E12) - kniha
Duše v ohni (S04E11) - kniha
Ať shoří celý dům (S04E10) - kniha
další epizody (12)
2010 A Drop of True Blood (TV seriál) - kniha
True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Zlo pokračuje (S03E12) - kniha
Čerstvá krev (S03E11) - kniha
Krysa v dohledu (S03E10) - kniha
další epizody (12)
2009 True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Na druhé straně není nic (S02E12) - kniha
Šílenství (S02E11) - kniha
Přede mnou nový svět (S02E10) - kniha
další epizody (12)
2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál) - kniha
Staneš se mou smrtí (S01E12) - kniha
Milovat znamená pohřbít (S01E11) - kniha
Nechci to slyšet (S01E10) - kniha
další epizody (12)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

TV seriály

2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)

Dokumentární

2014 Frankenstein & Upír (TV film)
2013 FANomenon
2010 Vampires: Why They Bite (TV film)
2008 True Blood-Lines: A New Type (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace