foto

Marcel Camus

  • nar. 21.4.1912
    Chappes, Francie
  • zem. 13.1.1982 (69 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Významný francúzsky režisér Marcel Camus šokoval divákov na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, keď si jeho film Čierny Orfeus odniesol okrem Zlatej palmy z Cannes aj cenu Akadémie pre najlepší cudzojazyčný film. Jeho tvorca bol značnou časťou svojej kariéry spätý s krajinou samby a karnevalu, hoci uznania sa dočkal aj vo svojej vlasti.
 
Narodil sa v mestečku Chappes v Ardenách. Svoje rodisko opustil pre štúdium umenia v Paríži, ktoré úspešne dokončil a dokonca sa stal aj učiteľom umenia. Po vypuknutí druhej svetovej vojny narukoval na front a neskôr sa dostal do nemeckého zajateckého tábora.
 
Po návrate domov pracoval ako asistent pre Luisa Buñuela alebo Jacquea Beckera, na prvý režijný počin si musel počkať do roku 1957, kedy nakrútil film Mort en Fraude.
 
Dva roky po dokončení svojho debutu už predstavoval svoj najslávnejší film, Čierneho Orfea. Pôvodne chcel nakrútiť dokumentárny film, ale neskôr sa rozhodol svoje dojmy z Brazílie zasadiť do kontextu antického príbehu o Orfeovi a Euridyke. V snímke môžeme vidieť nehercov, samotného Camusa alebo dokonca aj profesionálnych športovcov (Breno Mello, Adhémar Da Silva). Film ocenila nielen porota z filmového festivalu v Cannes, ale aj ich kolegovia Akadémie – mimochodom, Francúzsko vďaka Camusovi triumfovalo v kategórii Najlepší cudzojazyčný film dva roky po sebe, rok pred Orfeom oslavoval Jacques Tati s jeho klasickou snímkou Mon Oncle (Môj strýko).
 
Už v roku 1960 predstavil svoj nasledujúci film – taktiež z prostredia Brazílie – s názvom Os Bandeirantes  (Priekopníci). Filmy nakrúcal až do sedemdesiatych rokov, v rodnom Francúzsku natočil napr. snímku Atlantický val z roku 1970. O päť rokov neskôr sa vracia k prostrediu Brazílie vo filme Otalia de Bahia, nakrútenom na námet knihy slávneho brazílskeho spisovateľa Jorgeho Amadea. Tvorbe v televízii sa venoval až do raných osemdesiatych rokov. Zomrel v Paríži roku 1982 ako 69-ročný a je pochovaný na najslávnejšom parížskom cintoríne Père-Lachaise.

unclejack

Režijní filmografie

Filmy

1982 Féminin pluriel, Le (TV film)
1981 Agent secret, L' (TV film)
Le roman du samedi: L'agent secret (TV film)
1980 Amours du bien-aimé, Les (TV film)
1975 Pastores da Noite, Os
1970 Atlantský val
Un été sauvage
1968 Vivre la nuit
1967 Homme de New York, L'
1965 Chant du monde, Le
1963 Oiseau de paradis, L'
1960 Bandeirantes, Os
1959 Černý Orfeus
1957 Mort en fraude

TV seriály

1980 Vinnetou (TV seriál)
1979 Roi qui vient du sud, Le (TV seriál)
1978 Voltaire (TV seriál)
1974 Les faucheurs de marguerites (TV seriál)
1973 Moliére (TV seriál)
Porteuse de pain, La (TV seriál)

Dokumentární

1983 Capitali culturali d'Europa (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1959 Černý Orfeus

Dokumentární

1974 Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace