foto

Dean Potter

  • nar. 18.1.1972
    Fort Leavenworth, Kansas, USA
  • zem. 16.5.2015 (43 let)
    Yosemite, California, USA

Biografie

Dean Potter je svetovo známy americký horolezec, ktorý vyrastal v New Hampshire. Bol ženatý s horolezkyňou Steph Davis. S lezením začal už v detstve, známy je aj vďaka svojim adrenalínovým záľubám ako basejumping a slackline, prípadne ich kombináciami. V horolezeckej brandži vytvoril viacero ciest, podstúpil náročné výstupy, napr. v júli 2006 spolu s dvomi horolezcami vyliezli jednu z najťažších ciest The Reticent Wall na preslávený El Capitan v Yosemite. Zúčastňuje sa rôznych expedícií, je charakteristický voľnými sólami, ale aj rýchlostným lezením.
 
Dean účinkoval vo viacerých filmoch s horolezeckou tematikou, v roku 2004 a 2009 sme ho mohli vidieť v  posledných dvoch dieloch série Masters of Stone a v roku 2007 účinkoval spolu s bratmi Huberovcami vo filme Am Limit. Svoje lezecké techniky predviedol aj vo filme First Ascent (2006) a zároveň v sérii First Ascent, kde lezenie spojil s basejumpingom a vzniklo dielo Fly or Die. Táto snímka je jeho najväčším úspechom, za zoskok basejumpingu zo severnej steny vrcholu Eiger dokonca získal od magazínu National Geographic Adventure ocenenie „Dobroduh roka 2009“. Film Fly or Die bol premietaný aj na najväčšej horolezeckej udalosti na svete, a to v sérii Reel Rock Film Tour konkrétne  v ročníku 2010. Dean účinkoval aj v sérii National Geographic Explorer v ročníku 2012 pod názvom The Man Who Can Fly.
 
Dňa 6. novembra 2010, Dean Potter spolu s Seanom Learym vytvorili nový rýchlostný rekord 2:36:45 v ceste The Nose na El Capitane, predchádzajúci rekord Florina a Hirayamu prekonali o 20 sekúnd. Aj takýmto kúskom sa môže Dean pochváliť.
 
Dňa 16.5.2015 bolo vyhlásené pátranie po nezvestnom Deanovi Potterovi a jeho spoločníkovi Grahamovi Huntovi, ktorí sa pokúsili o zoskok base-jumpingu z výbežku Taft Point v Yosemitskom národnom parku. Žiaľ, na druhý deň bolo pátranie ukončené, keď sa našli telá oboch športovcov, ich padáky neboli otvorené. Dean zomrel pri plnení svojho sna: „Každý mal sen, že môže lietať. Tak prečo ho nenasledovať?“

Ivo "ito7" K.

Herecká filmografie

Filmy

2015 Dean Potter Tribute (TV film)

Dokumentární

2018 Free Solo - a.z.
2015 Reel Rock 10
2014 Vzpoura údolí
When Dogs Fly
2011 Reel Rock 6
2010 First Ascent (TV seriál)
Reel Rock Film Tour (TV seriál)
2009 Masters of Stone VI: Breakthrough
2007 Do krajnosti
The Sharp End
2006 First Ascent
2004 Masters of Stone V: Five
1985 Průzkumník (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2014 When Dogs Fly

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace