foto

Marpessa Dawn

  • nar. 3.1.1934 (85 let)
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Biografie

Francouzská herečka, zpěvačka a tanečnice Marpessa Dawn se narodila 3. ledna 1934 v Pittsburghu v Pennsylvánii. Pocházela z afro-americké rodiny. Před migrací do Evropy pracovala jako laborantka v New Yorku. V roce 1953 se přestěhovala natrvalo do Francie, kde se věnovala práci vychovatelky a kde také pracovala jako zpěvačka a tanečnice v nočních klubech. Právě tam se setkala s francouzským režisérem Marcelem Camusem, který jí nabídl titulní roli ve svém filmu ČERNÝ ORFEUS (1959). Film v roce 1959 získal Zlatou Palmu na filmovém festivalu v Cannes a o rok později Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Marpessa se za Marcela Camuse provdala, ale manželství dlouho nevydrželo. Hned po rozvodu si vzala belgického herce Erica Vandera.

Pro svůj exotický vzhled, byla také v roce 1959 tváří časopisu Ebony, který je určen afro-americkým odběratelům. Kromě filmu se věnovala také televizi a divadlu. S divadelní komedií Chérie Noire (1966) vystupovala jak po celé Francii a Belgii, tak ve Švýcarsku, Tunisku, Alžírsku i Maroku. V roce 2005 se objevila v dokumentárním filmu Miguela Farii Jr. VINICIUS. Další filmy, které natočila během své herecké kariéry jako např: LE BAL DU COMTE D'ORGEL (1970), SLADKÝ FILM (1974) nebo i atraktivní SULEJČIN POKLAD (1961), v hlavní roli s Lexem Barkerem, zdaleka nedosahovaly úspěchu jako její role Eurydice.

Marpessa Dawn byla matkou pěti dětí a babičkou čtyř vnoučat. Zemřela ve čtyřiasedmdesáti letech 25. srpna 2008 v Paříži a je pohřbena na hřbitově Pére Lachaise. Za zmínku stojí i fakt, že její herecký kolega Breno Mello a partner z filmu Černý Orfeus - představitel Orfea, zemřel o pouhých 45 dnů dříve.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

1995 Sept en attente
1982 Grands ducs, Les (TV film)
1974 Sladký film
1973 Bel ordure
1971 Le traité du Rossignol
1970 Le bal du comte d'Orgel
1966 Indiana (TV film)
1961 Sulejčin poklad
1959 Černý Orfeus
1957 Womaneater

TV seriály

1968 Thibaud (TV seriál)
1967 Salle n° 8 (TV seriál)

Dokumentární

2005 Vinicius
1963 38-24-36

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace