foto

Ermanno Olmi

  • nar. 24.7.1931
    Bergamo, Lombardy, Itálie
  • zem. 7.5.2018 (86 let)
    Asiago, Veneto, Itálie

Biografie

Začínal jako tvůrce krátkometrážních dokumentů, ve kterých se zaměřoval zejména na průmyslové oblasti Itálie a pracující lidi. Stejná témata rozvíjel ve svých hraných filmech, z nichž se průlomovým stal v pořadí druhý titul Místo (1961). Od druhé poloviny 60. let často spolupracoval s televizí – např. snímek Sapéři (1969). Neorealistické tendence, jako uvolněná struktura vyprávění, obsazování neherců a dokumentaristický styl, charakteristické pro první Olmiho filmy, dospívají v jeho proslulém snímku Strom na dřeváky (1977) až k tzv. poetickému neorealismu.

Zdroj: Febiofest 2008

Režijní filmografie

Filmy

2014 Torneranno i prati
2011 Il villaggio di cartone
2009 Premio, Il
2007 Sto hřebů
2005 Tickets
2003 Cantando dietro i paraventi
2001 Il mestiere delle armi
1994 Biblické příběhy: Genesis (TV film)
1993 Tajemství starého lesa
1988 La Leggenda del santo bevitore
1987 Ať žije paní!
1983 Cammina, cammina
1978 Strom na dřeváky
1973 Circostanza, La (TV film)
1971 Durante l'estate (TV film)
1969 Sapéři (TV film)
1968 Un certo giorno
1967 Cotta, La (TV film)
Racconti di giovani amori
1965 E venne un uomo
1963 Snoubenci
1961 Grand barrage, Le
Místo
1959 Čas se zastavil
1958 Tre fili fino a Milano
Venezia città minore
1957 Campi sperimentali
Dialogo di un venditore di almanacchi e di un passeggiere
Fibre en civiltà
1955 Buongiorno natura
Cantiere d'inverno
Il pensionato
1953 Diga sul ghiaccio, La
El Frayle

Dokumentární

2017 Vedete, sono uno di voi
2015 Il pianeta che ci ospita
2013 Venice 70: Future Reloaded
2009 Rupi del vino
Terra madre
2007 Atto unico di Jannis Kounellis
1999 Denaro non esiste, Il
1992 Lungo il fiume
1989 12 registi per 12 città
1987 Imago urbis
1983 Capitali culturali d'Europa (TV seriál)
Milano '83
1967 Beata gioventù
1961 Fertilizzanti complessi
Metro lungo cinque, Un
Pomodoro
Sacco in plypac
1960 Grande paese d'acciaio, Il
Po: forza 50.000
1959 Cavo ad olio fluido a 220.000 volt
Fertilizzanti prodotti dalla società del Gruppo Edison
Natura e chimica
1958 Colonie Sicedison
Frumento, Il
Giochi di colonia
Grigio
1956 Costruzioni mecchaniche riva
Manon: Finestra 2
Michelino 1A B
1955 Energia elettrica nell'agricoltura, L'
Mia valle, La
Onda, L'
Racconto della stura, Il
Società Ovesticino - Dinamo
1954 Pattuglia di Passo San Giacomo, La

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Filmy

1987 Ať žije paní!
1983 Cammina, cammina
1978 Strom na dřeváky
1971 Durante l'estate (TV film)
1969 Sapéři (TV film)

Dokumentární

1983 Capitali culturali d'Europa (TV seriál)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce