foto

David Jason

  • nar. 2.2.1940 (80 let)
    Edmonton, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

David Jason, vlastním jménem David John White, se narodil v severolondýnské čtvrti Edmonton do rodiny roznašeče ryb na rybím trhu a uklízečky jako jedno z dvojčat (bratr při porodu zemřel).  Starší bratr Arthur White byl hercem a tak rodina chtěla, aby se druhý syn věnoval primárně řemeslu. Mladý David se tedy napřed stal elektrikářem, ač se toužil stát hercem. Již na škole chodil do dramatického kroužku a později se stal členem Amatérského Dramatického Spolku.  Po vyučení nakonec stejně utekl k herectví.

V počátcích své kariéry si bral hodiny herectví u Ronnieho Barkera.  Jeho úplně první role byly v britském seriálu Crossroads (1964) a v komediální show Do Not Adjust Your Set (1967). Jeho průlomová role přišla v roce 1976, když se objevil v roli Granvilla vedle svého učitele Barkera v populárním britském seriálu Open All Hours. Největší role jeho kariéry - role pouličního Cockney prodejce Dereka Trottera přišla v roce 1981 v jednom z nejpopulárnějších britských seriálů Only Fools and Horses, který se natáčel až do roku 2003 a získal řadu ocenění.

V roce 1989 si zahrál v seriálu A Bit of a Do a v roce 1991 vytvořil  na následující tři roky další velkou komediální postavu - Popa Larkina v seriálu The Darling Buds of May (ve kterém odstartovala kariéru Catherine Zeta-Jones).

Přestože se David hlavně proslavil v komediálních rolích, v roce 1992 se rozhodl přijmout roli detektiva Williama Frosta v populárním seriálu A Touch of Frost, za kterou též získal řadu ocenění a v roce 1999 si zahrál v dramatu o  1. světové válce All the King's Men.

V prosinci 2005 byl David povýšen královnou Alžbětou II. do šlechtického stavu.  Je ženatý, s manželkou Gill Hinchcliffe má dvanáctiletou dceru Sophii a žijí v Buckinghamshire.  Má pilotní oprávnění na vrtulník.

isabellac

Herecká filmografie

Filmy

2010 Come Rain Come Shine (TV film)
2009 Albertův odkaz (TV film)
2008 Barva kouzel (TV film)
2006 Ghostboat (TV film)
Otec prasátek (TV film)
2004 Final Quest, The (TV film)
Second Quest, The (TV film)
2002 Quest, The (TV film)
1999 Všichni královi vojáci (TV film)
1998 March in Windy City (TV film)
Otec Vánoc a ztracení sobi (TV film)
1997 David Jason in His Element (TV film)
1993 Zlatí hoši (TV film)
1990 Amongst Barbarians
1989 The BFG (TV film)
1983 The Wind in the Willows (TV film)
1982 The Funny Side of Christmas (TV film)
1978 Odd Job, The
Vodní děti
1977 Wombling Free
1975 Royal Flash
1974 It's Only Me - Whoever I Am (TV film)
1973 White Cargo
1972 Pod Mléčným lesem

TV seriály

2011 The Royal Bodyguard (TV seriál)
2005 Diamond Geezer (TV seriál)
2001 Micawber (TV seriál)
1999 Angelmouse (TV seriál)
1993 Dobrodružství oslíka Dawdle (TV seriál)
1992 Inspektor Frost (TV seriál)
Only Fools and Horses.... (TV seriál)
Fatal Extraction (S07E11)
Mother Nature's Son (S07E10)
1991 The Darling Buds of May (TV seriál)
Victor and Hugo, Bunglers in Crime (TV seriál)
Only Fools and Horses.... (TV seriál)
Miami Twice: Oh to Be in England (S07E09)
Miami Twice: The American Dream (S07E08)
Three Men, a Woman, and a Baby (S07E07)
další epizody (7)
1990 Only Fools and Horses.... (TV seriál)
The Sky's the Limit (S07E02)
Rodney Come Home (S07E01)
1989 Bit of a Do, A (TV seriál)
Only Fools and Horses.... (TV seriál)
The Jolly Boys' Outing (S06E07)
Little Problems (S06E06)
Sickness & Wealth (S06E05)
další epizody (7)
1987 Hrabě Káčula (TV seriál)
Porterhouse Blue (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
Only Fools and Horses.... (TV seriál)
Dates (S05E09)
The Frog's Legacy (S05E08)
A Royal Flush (S05E07)
další epizody (9)
1985 Only Fools and Horses.... (TV seriál)
To Hull and Back (S04E08)
As One Door Closes (S04E07)
Watching the Girls Go By (S04E06)
další epizody (8)
1984 Žabákova dobrodružství (TV seriál)
1983 Dramarama (TV seriál)
Only Fools and Horses.... (TV seriál)
Thicker Than Water (S03E08)
Who's a Pretty Boy? (S03E07)
Wanted (S03E06)
další epizody (8)
1982 Only Fools and Horses.... (TV seriál)
Diamonds Are for Heather (S02E08)
A Touch of Glass (S02E07)
It Never Rains... (S02E06)
další epizody (8)
1981 Detektiv myšák (TV seriál)
Only Fools and Horses.... (TV seriál)
Christmas Crackers (S01E07)
The Russians Are Coming (S01E06)
A Slow Bus to Chingford (S01E05)
další epizody (7)
1977 Sharp Intake of Breath, A (TV seriál)
1976 Open All Hours (TV seriál)
1975 Lucky Feller (TV seriál)
1974 Porridge (TV seriál)
Top Secret Life of Edgar Briggs, The (TV seriál)
1972 His Lordship Entertains (TV seriál)
1971 Doctor at Large (TV seriál)
1970 Two D's and a Dog (TV seriál)
1969 Hark at Barker (TV seriál)
Randall a Hopkirk (TV seriál)
Čtenář myšlenek (E11)
1967 Do Not Adjust Your Set (TV seriál)

Dokumentární

2018 A Life on Screen: Michael Palin (TV film)
2017 Příběhy tajných služeb (TV seriál) - mod.
2010 Bitva o Británii (TV film)
2006 Prehistorický park (TV seriál)
TV's 50 Greatest Stars (TV film)
2002 Story of 'Only Fools and Horses....', The (TV film)
2001 Perfect Two Ronnies Show, A (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2004 Final Quest, The (TV film)
Second Quest, The (TV film)
2002 Quest, The (TV film)

Host