foto

Geraldine McEwan

  • nar. 9.5.1932
    Old Windsor, Anglie, Velká Británie
  • zem. 31.1.2015 (82 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Geraldine McEwan se narodila 9. května 1932 v Old Windsoru v Anglii. První divadelní roli získala už ve 14 letech v Královském divadle ve Windsoru a o čtyři roky později se začala objevovat na jevištích v londýnském West Endu. V roce 1961 se stala členkou Královské shakespearovské společnosti, kde hrála např. s Albertem Finneyem a Laurencem Olivierem. V divadle bez přestávky hrála celá 60. a 70. léta a během této doby se díky kvalitním rolím, převážně tedy v shakespearovských hrách, vypracovala v oblíbenou charakterní herečku. Za své divadelní výkony získala řadu ocenění, např. v roce 1976 byla nominována na „Oliwer Award“ ve dvou různých kategoriích a v letech 1983 a 1995 ji byla udělena „London Evening Standard Theatre Award“ v kategorii nejlepší herečka a sice za účinkování ve hrách „The Rivals“ (1983) a „The Way of the World“ (1995). V roce 1998 byla nominována na „Tony Awards“ za nejlepší ženský herecký výkon ve hře Eugèna Ionesca „The Chairs“.

Řadu zajímavých rolí ztvárnila také v televizi a ve filmu, za které rovněž získala některá významná ocenění. Např. v roce 1991 obdržela cenu BAFTA za hlavní roli matky ve filmu ORANGES ARE NOT THE ONLY FRUIT. Pozornost diváků i kritiky na sebe upoutala rolí Jean Brodie v seriálu THE PRIME OF MISS JEAN BRODIE (1978) a o 7 let později rolí Emmeline „Lucia“ Lucas v mimořádně oblíbeném seriálu MAPP & LUCIA (1985). Menší roli Alice si zahrála v monumentálním historickém dramatu JINDŘICH V. (1989) režiséra Kennetha Branagha. K nepoznání namaskovanou ji diváci mohli vidět ve filmu ROBIN HOOD: KRÁL ZBOJNÍKŮ (1991) a sice jako čarodějnici Mortiannu. Za zmínku stojí také menší role v hvězdně obsazeném dramatu TITUS (1999). Mimořádný výkon podala jako sestra Brigdet v dramatu Petera Mullana PADLÉ ŽENY (2002), jenž získal řadu ocenění. V roce 2004 ztvárnila Lady Southdown v historickém snímku JARMARK MARNOSTI.

V roce 2004 si ji společnost Granada vybrala do připravovaných nových adaptací díla Agathy Christie, v nichž měla ztvárnit roli staré panny Jane Marplové. Byla si vědoma, že výsledky její práce budou v tomto případě pod nejjemnějším drobnohledem veřejnosti, nicméně nabídku přijala a o slečně Marplové říká: „Tu postavu miluji. A když mě požádali, abych ji hrála, cítila jsem, i když to zní poněkud dramaticky, že je to správné, že ji nabídli právě mně. Cítila jsem, že tahle role je můj osud, a vychutnávala jsem si každý okamžik, který jsem v ní strávila. Ještě pořád ji v sobě nosím a pořád v ní objevuji něco nového. Je inteligentní, vtipná, dokáže využít, že se jí lidi rádi svěřují, ale i to, že ji někteří podceňují. Mám pocit, že mi touhle rolí byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit“. Ve 72 letech tedy před sebou měla velkou výzvu, o které se jiným herečkám může jen zdát: hlavní role ve 12 celovečerních filmech. Diváci se rozdělili do několika táborů, někteří nostalgicky vzpomínali na Margaret Rutherford nebo Joan Hickson, jiní nové pojetí slavné staré panny opěvovali. Slečna Marplová je pro Geraldine McEwan bezesporu završením dlouhého a úspěšného divadelního, televizního i filmového působení a ona si ji také dokonale vychutnává. U nás zatím bylo z cyklu se slečnou Marplovou odvysíláno 8 filmů s převážně kladným ohlasem. Od ledna 2009 začala společnost Pol. Media Amercom vydávat na DVD vždy jednou za měsíc jeden z dílů této nové série. V plánu je vydat všech 12 dílů do jednoho roku.

Geraldine McEwan byla téměř 50 let vdaná za Hugha Cruttwella (zemřel v roce 2002), který byl v letech 1965–1984 ředitelem Královské akademie dramatického umění v Londýně. Geraldine je matkou dvou dětí, syn Greg Cruttwell (nar. 1962) se věnuje filmu a divadlu. Jako herec se objevil i v několika seriálech a filmech. I když se slečnou Marplovou Geraldine McEwan již skončila (štafetu po ní přebírá herečka Julia McKenzie), i nadále se chce věnovat divadlu, televizi a rozhlasu.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2011 Babičky
2007 Slečna Marplová: Nemesis (TV film)
Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film)
Slečna Marplová: V hotelu Bertram (TV film)
Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film)
2006 Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film)
Slečna Marplová: Není kouře bez ohýnku (TV film)
Slečna Marplová: Sittafordská záhada (TV film)
Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film)
2005 Koma
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka
2004 Carrie's War (TV film)
Jarmark marnosti
2002 Food of Love
Padlé ženy
Pure
2000 Marná lásky snaha
Nakažen
Thin Ice (TV film)
1999 Milostný dopis
Titus
1995 Bible - Starý zákon: Mojžíš (TV film)
1993 Not Without My Handbag
Springin Lenin
1991 Robin Hood: Král zbojníků
1989 Jindřich V.
1986 Zázračný lékař
1979 Fat (TV film)
1976 Escape from the Dark
The Bawdy Adventures of Tom Jones
1973 The Vault of Horror
1970 Separate Tables (TV film)
1969 Dance of Death, The
1961 No Kidding
1953 There Was a Young Lady

TV seriály

2005 Slečna Marplová (TV seriál)
Ohlášená vražda (S01E04)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
Vlak z Paddingtonu (S01E03)
Vražda na faře (S01E02)
Mrtvola v knihovně (S01E01)
1999 Červený trpaslík (TV seriál)
Kassandra (S08E04)
1992 Mulberry (TV seriál)
1989 Oranges Are Not the Only Fruit (TV seriál)
1985 Mapp & Lucia (TV seriál)
1983 Tears Before Bedtime (TV seriál)
1982 All for Love (TV seriál)
The Barchester Chronicles (TV seriál)
1978 The Prime of Miss Jean Brodie (TV seriál)
1973 Away from It All (TV seriál)
1957 Theatre Night (TV seriál)

Dokumentární

2005 Behind the Scenes: Agatha Christie's Marple (TV film)

Host

Dokumentární

2013 Šálek čaje s Victorií Wood (TV seriál)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace