foto

William Faulkner

  • nar. 25.9.1897
    New Albany, Mississippi, USA
  • zem. 6.7.1962 (64 let)
    Byhalia, Mississippi, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Život významného amerického literáta a scenáristu je spätý s jeho rodným Mississippi. Autor zasadil väčšinu svojich príbehov na americký juh, kde skúma vzťahy medzi bielymi a čiernymi obyvateľmi, rodinné tradície a zašlú slávu konzervatívnych Južanov. A vo voľnom čase si odskočí do Hollywoodu a napíše nejaký ten scenár.
 
Narodil sa 25.9.1897 v mestečku New Albany, štát Mississippi. Už ako veľmi mladý sa rozhodol byť spisovateľom, chcel totiž kráčať v stopách jedného zo svojich predkov, ktorý napísal úspešný román Biela ruža z Memphisu. Počas prvej svetovej vojny sa pridal k Britskému letectvu, ale nikdy nedošlo k jeho ostrému nasadeniu do bojov v Európe.
 
O živote vojakov je aj jeho románový debut Vojakova pláca z roku 1926. O rok nato napísal aj román Moskyti. Hoci obe knihy sa stretli s priaznivou odozvou kritikov aj čitateľov, Faulkner sa rozhodol zmeniť svoj štýl písania nasledujúcim dielom Sartoris. Skutočný vrchol však táto metóda dosiahla až v románe Bľabot a bes z roku 1929. Autor sa zaoberá krízou južanskej rodiny a okrem tradičných postupov používa aj prúd vedomia, čo je typický znak modernej literatúry Jamesa Joycea alebo Marcela Prousta. Netradičné spojenie zafungovalo a autor mal možnosť napísať ďalšie podobne ladené knihy zasadené do imaginárneho Yoknapatawpovského  okresu – Svätyňa, Augustové svetlo, Absolón, Absolón! a trilógia Dedina, MestoRodinné sídlo. Jeho knihy BájThe Reivers získali autorovi Pulitzerovu cenu a on sám prevzal v roku 1949 Nobelovu cenu za literatúru.
 
Faulkner je autorom alebo spoluautorom asi dvadsiatky scenárov. Okrem iného spolupracoval s Howardom Hawksom na jeho filmoch MAŤ A NEMAŤ a HLBOKÝ SPÁNOK – v oboch hral Humphrey Bogart. Pracoval aj na scenári filmu MILDRED PIERCE, ktorý režíroval Michael Curtiz a v ktorom si zahrala Joan Crawfordová.
 
William Faulkner zomrel 6. júla 1962 v mestečku Byhalia, štát Mississippi.

unclejack

Scenáristická filmografie

Filmy

1982 Rose for Emily
1955 Země faraonů
1948 Adventures of Don Juan
1947 Deep Valley
1946 Hluboký spánek
1945 God Is My Co-Pilot
Mildred Pierceová
Muž z Jihu
1944 Mít a nemít
1943 Background to Danger
Northern Pursuit
1939 Gunga Din
1938 Four Men and a Prayer
1937 Poslední otrokář
1936 Cesta ke slávě
1932 Flesh

TV seriály

1965 Estudio 1 (TV seriál)
The Long, Hot Summer (TV seriál)
1963 Vacation Playhouse (TV seriál)
1955 Cheyenne (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
1949 Fireside Theatre (TV seriál)
Suspense (TV seriál)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 Mississippi Requiem - povídka
2014 The Sound and the Fury - kniha
2013 As I Lay Dying - kniha
1997 Old Man (TV film) - kniha
1988 Tales from the Hollywood Hills: Golden Land (TV film) - povídka
1985 Dlouhé horké léto (TV film) - kniha
1972 Tomorrow - povídka
1969 Pobertové - kniha
1961 Sanctuary - kniha
1959 The Sound And The Fury - kniha
1958 Dlouhé horké léto - kniha
1957 The Tarnished Angels - kniha
1949 Intruder in the Dust - kniha
1933 The Story of Temple Drake - kniha
Today We Live - kniha

TV seriály

1956 Playhouse 90 (TV seriál) - kniha
1955 Playwrights '56 (TV seriál) - kniha
1954 Climax! (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

TV seriály

1952 Omnibus (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace