foto

Jason Priestley

  • nar. 28.8.1969 (47 let)
    Vancouver, British Columbia, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Presne taký, akého si ho pamätáme z "Beverly Hills 90210", je údajne aj v skutočnosti. Hovoria to aspoň o ňom jeho kolegovia Jennie Garthová a Ian Ziering, ktorí sa vždy starali o zábavu na placi. Jason však i napriek tomu tvrdí opak: "Nie som ako Brandon. Aby som sa ním mohol stať, musel by som zabudnúť na všetky svoje neresti a zamerať sa iba na svoju svetlú stránku. V každom z nás sa nachádza niečo čisté, neskazené a úprimné, čím sa vyznačuje Brandon." O svojom detstve hovorí Jason veľmi nerád a známe je len to, že vyrastal vo Vancouveri so sestrou Justine, mamou Sharon a otcom Lornom.

K prvým myšlienkam týkajúcich sa herectva prišiel už v piatich rokoch, kedy mu matka povedala: "Dobre chlapče, ale to budeš musieť každý deň sprchovať." - "Moment, to si musím premyslieť", odpovedal. Ale nakoniec ho to neodradilo od jeho snov a začal pracovať pre televíziu. Začínal v reklame a malými roličkami v ešte menších televíznych seriáloch. V trinástich rokoch ale v jeho víziách nastal zlom. "Nebavilo ma neustále dbať na svoj vzhľad. A tiež si myslím že pre dieťa nie je zdravé, aby sa triaslo pri rozhodovaniach, ktoré ovplyvňujú jeho budúcnosť." Jason vtedy s herectvom nečakane skončil. Nechal si narásť dlhé vlasy, obliekol si koženú bundu a obul vojenské kanady.

V takomto "prevedení" absolvoval svoje dospievanie. Slasti tohto veku mu skončili, keď zavŕšil stredoškolské štúdium a vrátil sa späť k hraniu. Poctivo začal navštevovať hodiny drámy a v roku 1987 sa presťahoval do Kalifornie. Roličky v televíznych seriáloch na seba nenechali dlho čakať a časom sa prepracoval až k Brandonovi Walshovi z "Beverly Hills 90210". Túto kľúčovú rolu, ktorá navždy zmenila jeho život, získal štyri dni pred začatím nakrúcania pilotného filmu. Zúfalí producenti boli nesmierne radi, keď sa im na poslednú chvíľu prišiel predstaviť práve sladko vyzerajúci Jason. Seriálu zostal zaviazaný ako herec celých deväť rokov a počas výroby deviatej série presedlal na produkčnú stoličku.

Vo svete celovečerných filmov sa orientuje prevažne na menšie projekty, často nezávislého charakteru. Jedným z jeho najúspešnejších a zároveň aj najkontroverznejších filmov, ktorý bol uvedený aj do našej videodistribúcie je film CHLADNOKRVNÝ (1995). Hrá v ňom zamilovaného mladíka, ktorý je bezcharakterným nájomným vrahom, postrádajúcim akékoľvek svedomie. V osobnom živote sa Jasonovi nedarí až tak ako v pracovnom. S Ashlee Petersonovou, maskérkou z tímu Beverly Hills sa oženil na krásnej jachte na Miami, no ich láska rýchlo vybledla a v decembri 1999 sa pár rozviedol.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2015 Away from Everywhere
Let's Rap
Zoom
2013 Enter the Dangerous Mind
2011 Pytel kostí (TV film)
2010 Poslední boj Ransoma Pridea
2009 Rodina v ohrožení
V očekávání zázraku (TV film)
2008 Dcera nevěsty (TV film)
Druhá žena (TV film)
2007 Don't Cry Now (TV film)
Everest (TV film)
Luna: Spirit of the Whale (TV film)
Made in Brooklyn
Paralelní svět (TV film)
Subs (TV film)
2006 Cesta k vítězství (TV film)
Pikantní salsa
Shades of Black: The Conrad Black Story (TV film)
2005 Family Guy Presents: Stewie Griffin - The Untold Story (video kompilace)
Sněhový zázrak (TV film)
Útěk z Colditzu (TV film)
Vražda na Presidiu (TV film)
2004 Divoká jízda
Hokejová máma
Láska v přímém přenosu (TV film)
Vražedný sen (TV film)
2003 Die, Mommie, Die!
2002 Čas vlka
Darkness Falling
Fancy Dancing
Past na rosomáka
True Meaning of Christmas Specials, The (TV film)
Vražedné ambice
Warning: Parental Advisory (TV film)
2001 Čtvrtý anděl
Zigs
2000 Herschel Hopper: New York Rabbit
Homicide: The Movie (TV film)
Lev ze Země Oz
Na nepřátelské půdě (TV film)
Sbohem, zítřku (TV film)
The Highwayman
1999 Dill Scallion
Choose Life
Maska smrti
Predators From Beyond Neptune
Standing on Fishes
1998 Conversations in Limbo
Tenká růžová čára
1997 Hacks
Love and Death on Long Island
Zátaras (TV film)
1995 Choices of the Heart: The Margaret Sanger Story (TV film)
Ice & Asphalt: The World of Hockey
Můj nápadník je vrah
1993 Dívka z kalendáře
Tombstone
1990 Beverly Hills 90210 (TV film)
Teen Angel Returns (TV film)
1989 Nowhere to Run
1988 Pronásledovatelé
1986 Chlapec, který uměl létat
Nobody's Child (TV film)

TV seriály

2016 Soukromé očko (TV seriál)
The Wonderful Wayneys (TV seriál)
2015 Ties That Bind (TV seriál)
2014 Welcome to Sweden (TV seriál)
2013 Package Deal (TV seriál)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
P.S. Miluji Tě (S08E15)
2010 Call Me Fitz (TV seriál)
Městečko Haven (TV seriál)
Nouzové přistání (TV seriál)
Scoundrels (TV seriál)
2009 Den trifidů (TV seriál)
2008 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Earl a Joy slaví výročí (S04E10)
2007 Side Order of Life (TV seriál)
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
Love Monkey - Hoch se zlatým uchem (TV seriál)
Mistři hrůzy (TV seriál)
The Screwfly Solution (S02E07)
2005 Medium (TV seriál)
2003 Volání mrtvých (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1996 Všichni starostovi muži (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1992 Kocour Raplík (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1989 Sister Kate (TV seriál)
Teen Angel (TV seriál)
1985 MacGyver (TV seriál)

Dokumentární

2016 RiverBlue - vyp.
2015 Being Canadian
Mumie ožívají (TV seriál) - vyp.
2014 Lennon or McCartney - a.z.
2006 Celebrity Weddings: In Style (TV film)
2004 Jízda (TV seriál)
The Best of 'So Graham Norton'
2003 Beverly Hills 90210: 10-Year High School Reunion (TV film)
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Barenaked in America
1998 Beverly Hills 90210: Our Favorite Moments (TV film)
1994 Biking USA (TV film)
Kings Island 20th Anniversary Special (TV film)

TV pořady

2014 Dinner at Tiffani's (TV pořad)
HuffPost Live Conversations (TV pořad)
2012 FOX 25th Anniversary Special (TV pořad)
2011 Katie Chats (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2006 Hockeyville (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2004 Britney Spears: Greatest Hits - My Prerogative (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Cas & Dylan
2011 Dear Santa (TV film)
Pomsta a spravedlnost (TV film)
2008 Druhá žena (TV film)
2007 Don't Cry Now (TV film)
Subs (TV film)
2000 Sbohem, zítřku (TV film)

TV seriály

2016 Van Helsing (TV seriál)
Help Out (S01E09)
Little Thing (S01E08)
Dark Matter (TV seriál)
She's One of Them Now (S02E07)
2015 Noční směna (TV seriál)
Fog of War (S02E06)
2014 Working the Engels (TV seriál)
2010 Call Me Fitz (TV seriál)
2009 Lake, The (TV seriál)
2000 Grosse Pointe (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)

Dokumentární

1999 Barenaked in America

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace