foto

Jason Priestley

  • nar. 28.8.1969 (51 let)
    Vancouver, British Columbia, Kanada

Biografie

Presne taký, akého si ho pamätáme z "Beverly Hills 90210", je údajne aj v skutočnosti. Hovoria to aspoň o ňom jeho kolegovia Jennie Garthová a Ian Ziering, ktorí sa vždy starali o zábavu na placi. Jason však i napriek tomu tvrdí opak: "Nie som ako Brandon. Aby som sa ním mohol stať, musel by som zabudnúť na všetky svoje neresti a zamerať sa iba na svoju svetlú stránku. V každom z nás sa nachádza niečo čisté, neskazené a úprimné, čím sa vyznačuje Brandon." O svojom detstve hovorí Jason veľmi nerád a známe je len to, že vyrastal vo Vancouveri so sestrou Justine, mamou Sharon a otcom Lornom.

K prvým myšlienkam týkajúcich sa herectva prišiel už v piatich rokoch, kedy mu matka povedala: "Dobre chlapče, ale to budeš musieť každý deň sprchovať." - "Moment, to si musím premyslieť", odpovedal. Ale nakoniec ho to neodradilo od jeho snov a začal pracovať pre televíziu. Začínal v reklame a malými roličkami v ešte menších televíznych seriáloch. V trinástich rokoch ale v jeho víziách nastal zlom. "Nebavilo ma neustále dbať na svoj vzhľad. A tiež si myslím že pre dieťa nie je zdravé, aby sa triaslo pri rozhodovaniach, ktoré ovplyvňujú jeho budúcnosť." Jason vtedy s herectvom nečakane skončil. Nechal si narásť dlhé vlasy, obliekol si koženú bundu a obul vojenské kanady.

V takomto "prevedení" absolvoval svoje dospievanie. Slasti tohto veku mu skončili, keď zavŕšil stredoškolské štúdium a vrátil sa späť k hraniu. Poctivo začal navštevovať hodiny drámy a v roku 1987 sa presťahoval do Kalifornie. Roličky v televíznych seriáloch na seba nenechali dlho čakať a časom sa prepracoval až k Brandonovi Walshovi z "Beverly Hills 90210". Túto kľúčovú rolu, ktorá navždy zmenila jeho život, získal štyri dni pred začatím nakrúcania pilotného filmu. Zúfalí producenti boli nesmierne radi, keď sa im na poslednú chvíľu prišiel predstaviť práve sladko vyzerajúci Jason. Seriálu zostal zaviazaný ako herec celých deväť rokov a počas výroby deviatej série presedlal na produkčnú stoličku.

Vo svete celovečerných filmov sa orientuje prevažne na menšie projekty, často nezávislého charakteru. Jedným z jeho najúspešnejších a zároveň aj najkontroverznejších filmov, ktorý bol uvedený aj do našej videodistribúcie je film CHLADNOKRVNÝ (1995). Hrá v ňom zamilovaného mladíka, ktorý je bezcharakterným nájomným vrahom, postrádajúcim akékoľvek svedomie. V osobnom živote sa Jasonovi nedarí až tak ako v pracovnom. S Ashlee Petersonovou, maskérkou z tímu Beverly Hills sa oženil na krásnej jachte na Miami, no ich láska rýchlo vybledla a v decembri 1999 sa pár rozviedol.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2019 An Assortment of Christmas Tales in No Particular Order
Dark Angel (TV film)
Fallen Hearts (TV film)
Gates of Paradise (TV film)
2015 Away from Everywhere
Let's Rap
Zoom
2013 Enter the Dangerous Mind
2011 Pytel kostí (TV film)
2010 Poslední boj Ransoma Pridea
2009 Den trifidů (TV film)
Rodina v ohrožení
V očekávání zázraku (TV film)
2008 Dcera nevěsty (TV film)
Druhá žena (TV film)
2007 Don't Cry Now (TV film)
Everest (TV film)
Luna: Spirit of the Whale (TV film)
Made in Brooklyn
Paralelní svět (TV film)
Subs (TV film)
2006 Cesta k vítězství (TV film)
Pikantní salsa
Shades of Black: The Conrad Black Story (TV film)
2005 Sněhový zázrak (TV film)
Vražda na Presidiu (TV film)
Útěk z Colditzu (TV film)
2004 Divoká jízda
Hokejová máma
Láska v přímém přenosu (TV film)
Vražedný sen (TV film)
2003 Die, Mommie, Die!
2002 Darkness Falling
Fancy Dancing
Past na rosomáka
True Meaning of Christmas Specials, The (TV film)
Vražedné ambice
Warning: Parental Advisory (TV film)
Čas vlka
2001 Zigs
Čtvrtý anděl
2000 Herschel Hopper: New York Rabbit
Homicide: The Movie (TV film)
Lev ze Země Oz
Na nepřátelské půdě (TV film)
Sbohem, zítřku (TV film)
The Highwayman
1999 Choose Life
Dill Scallion
Maska smrti
Predators From Beyond Neptune
Standing on Fishes
1998 Conversations in Limbo
Tenká růžová čára
1997 Hacks
Love and Death on Long Island
Zátaras (TV film)
1995 Choices of the Heart: The Margaret Sanger Story (TV film)
Ice & Asphalt: The World of Hockey
Můj nápadník je vrah
1993 Dívka z kalendáře
Tombstone
1990 Teen Angel Returns (TV film)
1989 Nowhere to Run
1988 Pronásledovatelé
1986 Chlapec, který uměl létat
Nobody's Child (TV film)

TV seriály

2020 Řád (TV seriál)
Jarní nákaza, část druhá (S02E08)
Soukromé očko (TV seriál)
Epizoda 10 (S04E10)
Epizoda 9 (S04E09)
Epizoda 8 (S04E08)
další epizody (10)
2019 BH90210 (TV seriál)
The Long Wait (E06)
Picture's Up (E05)
The Table Read (E04)
další epizody (6)
Soukromé očko (TV seriál)
Dazed and Confused (S03E12)
Aye Aye, Tonya (S03E11)
Tex Therapy (S03E10)
další epizody (12)
2018 Soukromé očko (TV seriál)
Stín pochybnosti (S02E18)
Správná věc (S02E17)
Koukni se, kdo šmíruje (S02E16)
další epizody (9)
2017 Soukromé očko (TV seriál)
Dobrý voják (S02E09)
Na věčnost (S02E08)
Mezi mlýnskými kameny (S02E07)
další epizody (9)
2016 Soukromé očko (TV seriál)
Rodinné klenoty (S01E10)
Iluze (S01E09)
Dvojí život (S01E08)
další epizody (10)
The Wonderful Wayneys (TV seriál)
2015 Ties That Bind (TV seriál)
Vítejte ve Švédsku (TV seriál)
Hledá se Bergman (S02E02)
Flash Mob (S02E01)
Městečko Haven (TV seriál)
Navždy (S05E26)
2014 Wishenpoof (TV seriál)
Městečko Haven (TV seriál)
Morbidnost (S05E09)
Nouzové přistání (TV seriál)
Rusty Banks Rides Again (S05E06)
2013 Creative Galaxy (TV seriál)
Package Deal (TV seriál)
Call Me Fitz (TV seriál)
A Very Special Fitzmas - Part 2 (S04E10)
A Very Special Fitzmas - Part 1 (S04E09)
Brotherly Love (S04E08)
další epizody (10)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
P.S. Miluji Tě (S08E15)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Okénko po okénku (S14E05)
2012 Call Me Fitz (TV seriál)
And Baby Makes... Fuck!: Part 2 (S03E12)
And Baby Makes... Fuck!: Part 1 (S03E11)
Apoca' Smokes Now (S03E10)
další epizody (12)
2011 Call Me Fitz (TV seriál)
What the Fuck is a Beaver Moon? (S02E13)
Hell Hath No Drink Limit (S02E12)
Revel Without Applause (S02E11)
další epizody (13)
Městečko Haven (TV seriál)
Karanténa (S02E09)
Zakletý den volna (S02E06)
Kořeny (S02E05)
další epizody (4)
Agentura Jasno (TV seriál)
Neil Simon's Lover's Retreat (S06E09)
2010 Call Me Fitz (TV seriál)
Honesty, Integrity, and Low Mileage: Part 2 (S01E13)
Honesty, Integrity, and Low Mileage: Part 1 (S01E12)
This Business Has Been Homicide Free for... Days (S01E11)
další epizody (13)
Scoundrels (TV seriál)
2008 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Earl a Joy slaví výročí (S04E10)
2007 Side Order of Life (TV seriál)
Médium (TV seriál)
Everything Comes to a Head (S03E22)
Heads Will Roll (S03E21)
Head Games (S03E20)
2006 Love Monkey - Hoch se zlatým uchem (TV seriál)
Mistři hrůzy (TV seriál)
The Screwfly Solution (S02E07)
Griffinovi (TV seriál)
Kdo je můj otec (S04E29)
2005 Volání mrtvých (TV seriál)
'Twas the Night Before Christmas... Again (S02E06)
Enough (S02E05)
The Last Good Day (S02E04)
další epizody (6)
2004 Volání mrtvých (TV seriál)
Two Weddings and a Funeral (S01E20)
D.O.A. (S01E19)
Rear Window (S01E18)
další epizody (7)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Jeremiah (TV seriál) - herec, a.z.
Tripwire (S01E14) - a.z.
And the Ground, Sown with Salt (S01E04)
2001 Všichni starostovi muži (TV seriál)
Velcí kluci (S05E14)
2000 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Óda na radost (S10E27)
1998 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Brandon odchází (S09E05)
Neptej se, neříkej to (S09E04)
Obchodníkova volba (S09E03)
další epizody (23)
1997 Krajní meze (TV seriál)
Nový život (S03E11)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Santa ví (S08E14)
Komická výpomoc (S08E13)
Skuteční přátelé (S08E12)
další epizody (33)
1996 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Dárky jsou zabaleny (S07E13)
Den zúčtování (S07E12)
Kdybych měl kladivo (S07E11)
další epizody (30)
1995 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Andělé, o kterých jsme slyšeli (S06E15)
Šťastný syn (S06E14)
Soud (S06E13)
další epizody (30)
1994 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Vánoce jako každý rok (S05E15)
Nespravedlnost pro všechny (S05E14)
V plamenech (S05E13)
další epizody (31)
1993 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Někde na Světě teď mají Vánoce (S04E15)
Úder větru (S04E14)
Emily (S04E13)
další epizody (29)
1992 Kocour Raplík (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Je to báječný život (S03E16)
Laskavost cizích lidí (S03E15)
Divocí koni (S03E14)
další epizody (26)
Parker Lewis musí vyhrát (TV seriál)
Geek Tragedy (S02E22)
1991 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1. Vánoce v Beverly Hills (S02E18)
Chuckie se vrací (S02E17)
Má zoufalá Valentine (S02E16)
další epizody (31)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Umění naslouchat (S01E09)
Pokušení sedmnáctého roku (S01E08)
Bezva máma (S01E07)
další epizody (9)
1989 Quantum Leap (TV seriál)
Camikazi Kid - June 6, 1961 (S01E07)
Sister Kate (TV seriál)
Teen Angel (TV seriál)
1988 MacGyver (TV seriál)
Pokrevní bratři (S04E02)
1987 Jump Street 21 (TV seriál)
Two for the Road (S02E04)
Mean Streets and Pastel Houses (S01E12)

Dokumentární

2017 RiverBlue: Can Fashion Save the Planet? - vyp.
2015 Being Canadian
Mumie ožívají (TV seriál) - vyp.
2014 Lennon or McCartney - a.z.
2006 Celebrity Weddings: In Style (TV film)
2004 Jízda (TV seriál)
The Best of 'So Graham Norton'
2003 Beverly Hills 90210: 10-Year High School Reunion (TV film)
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Barenaked in America
1998 Beverly Hills 90210: Our Favorite Moments (TV film)
1994 Biking USA (TV film)
Kings Island 20th Anniversary Special (TV film)

Hudební videoklipy

1992 Roy Orbison - I Drove All Night (hudební videoklip)

Video kompilace

2005 Family Guy Presents: Stewie Griffin - The Untold Story (video kompilace)
2004 Britney Spears: Greatest Hits - My Prerogative (video kompilace)

Režijní filmografie

Filmy

2019 Fallen Hearts (TV film)
2013 Cas & Dylan
2011 Dear Santa (TV film)
Pomsta a spravedlnost (TV film)
2008 Druhá žena (TV film)
2007 Don't Cry Now (TV film)
Subs (TV film)
2000 Sbohem, zítřku (TV film)

TV seriály

2019 BH90210 (TV seriál)
The Photo Shoot (E03)
2018 Van Helsing (TV seriál)
Sebevražedná (S03E06)
Pěkná oprátka (S03E05)
2017 Ghost Wars (TV seriál)
Post-Apocalypse Now (E09)
Soukromé očko (TV seriál)
Závody (S02E01)
Saving Hope (TV seriál)
Leap of Faith (S05E12)
2016 Van Helsing (TV seriál)
Výpomoc (S01E09)
Drobnosti (S01E08)
Dark Matter (TV seriál)
She's One of Them Now (S02E07)
2015 Noční směna (TV seriál)
Fog of War (S02E06)
Saving Hope (TV seriál)
Rock and a Hard Place (S04E06)
Hearts of Glass (S03E12)
Rookie Blue (TV seriál)
Zpřetrhané vazby (S06E10)
2014 Working the Engels (TV seriál)
2013 Saving Hope (TV seriál)
Defriender (S02E08)
Call Me Fitz (TV seriál)
Brotherly Love (S04E08)
It's All Fun and Games Until Someone Loses a Fitz (S04E05)
2012 Call Me Fitz (TV seriál)
Are You There God? I Need to Speak to Frank (S03E08)
Semen Gate (S03E06)
Městečko Haven (TV seriál)
Usedlost (S03E06)
2011 Call Me Fitz (TV seriál)
Don of the Differently Abled (S02E03)
F*cking Memories (S02E02)
Městečko Haven (TV seriál)
Karanténa (S02E09)
2010 Call Me Fitz (TV seriál)
This Business Has Been Homicide Free for... Days (S01E11)
The Kidney Stays in the Picture (S01E10)
2009 Lake, The (TV seriál)
90210: Nová generace (TV seriál)
Ode zdi ke zdi (S01E18)
2000 Grosse Pointe (TV seriál)
1997 Krajní meze (TV seriál)
Nový život (S03E11)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Den promoce 2 (S07E32)
Den promoce 1 (S07E31)
Tímto prstenem (S07E20)
další epizody (4)
1996 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Kdybych měl kladivo (S07E11)
Krvácející srdce (S06E21)
Objeví se a hned zmizí (S06E17)
1995 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Andělé, o kterých jsme slyšeli (S06E15)
Chlapská záležitost (S06E03)
Skutečný McKay (S05E29)
další epizody (4)
1994 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Věci, které toho večera prasknou (S05E08)
Dnes nastal čas (S04E25)
1993 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
A stalo se... po mém (S04E10)
Prolezla oknem na záchodě (S03E26)

Dokumentární

1999 Barenaked in America

Producentská filmografie

TV seriály

2010 Call Me Fitz (TV seriál)
Married to the Mom (S01E08)
Diving Bell and the Barbara (S01E07)
Going Down Syndrome (S01E06)
další epizody (8)
1997 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Den promoce 2 (S07E32)
Den promoce 1 (S07E31)
Týden posledního ročníku (S07E30)
další epizody (19)
1996 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Dárky jsou zabaleny (S07E13)
Den zúčtování (S07E12)
Kdybych měl kladivo (S07E11)
další epizody (30)
1995 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Andělé, o kterých jsme slyšeli (S06E15)
Šťastný syn (S06E14)
Soud (S06E13)
další epizody (15)

Host

TV pořady

2019 What Just Happened??! (TV pořad)
2014 Dinner at Tiffani's (TV pořad)
HuffPost Live Conversations (TV pořad)
2013 Noches con Platanito (TV pořad)
2012 FOX 25th Anniversary Special (TV pořad)
2011 Katie Chats (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2006 Hockeyville (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce