foto

Ján Ďuriš

  • nar. 22.4.1945 (75 let)
    Buková, Rumunsko

Biografie

Kameraman a pedagog Ján Ďuriš se narodil se v roce 1945 ve Vukové v Rumunsku. Po dokončení studia na pražské FAMU se věnoval dokumentární tvorbě. V oblasti hrané tvorby debutoval v roce 1979 filmem režiséra Jána Zemana Hra na telo. Je podepsán pod řadou úspěšných slovenských filmů, z nichž nejvíce vyčnívají snímky, na nichž spolupracoval s režisérem Jurajem Jakubiskem. Za film Nejasná zpráva o konci světa (1977) získal na MFF v Montrealu cenu za kameru. Od roku 2003 vede Ateliér kameramanské tvorby na VŠMU v Bratislavě. Je členem Asociace slovenských kameramanů.

Ostrava Kamera Oko

Kameramanská filmografie

Filmy

2020 Slovanská Epopej
2018 Když draka bolí hlava
2012 7 dní hříchů
2010 Filmoviedky: Obhliadka (TV film)
Filmoviedky: Olé, zápražka (TV film)
2009 Nedodržený slib
2008 Bathory
Cinka Panna
2004 Post Coitum
Zůstane to mezi námi
2003 Bloodlines
2002 Dážď padá na naše duše
Na konci hry (TV film)
2001 Voľnomyšlienkár (TV film)
Zlatý chléb (TV film)
2000 Ticho po búrke (TV film)
1999 Fiaker číslo 21 (TV film)
Klietka (TV film)
1997 Nejasná zpráva o konci světa
V zajatí lásky (TV film)
1994 A bol to škovránok (TV film)
1993 Na Bukvovom dvore (TV film)
Príbeh Mateja Hóza (TV film)
1992 Starec a cár (TV film)
1990 Takmer ružový príbeh (TV film)
1988 Nebojsa
1987 Ateliér duše
O živé vodě (TV film)
Pehavý Max a strašidlá
1985 Ján Literát (TV film)
Kára plná bolesti
1984 Lampáš malého plavčíka
1983 Kľúče od mesta (TV film)
Štvrtý rozmer
1982 Kočka
Na konci diaľnice
1981 Súdim ťa láskou
1980 Citová výchova jednej Dáše
Najstarší zo všetkých vrabcov (TV film)
1979 Hra na telo

TV seriály

2010 Nesmrtelní (TV seriál)
Ďábel (E05)
2000 Ako divé husi (TV seriál)
1999 Zborovňa (TV seriál)
1996 Bud Bindi (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
Epizoda 3 (S01E03)
další epizody (5)
1987 Teta (TV seriál)
Svatba (E07)
Automobil (E06)
Lev salónů (E05)
další epizody (7)

Dokumentární

2020 Tunelové debnenie
2018 Výjezdní doložka pro Dubčeka
1993 Tatranská príroda (O oblakoch, o skalách, o vode) (TV film)
1979 Akademik Emil Belluš (TV film)
1978 Diadém
1977 Bubeník Červeného kríža
1976 Správa o smrti mladého muža
1974 Banská Bystrica - 1974
1973 Veľkoplošné debnenie
1972 Maľované uhlím
1971 Dezider Milly

TV pořady

1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2001 Vadí nevadí
1986 Salón Pod viničom (TV film)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1971 Dezider Milly

Host

TV pořady

2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)

Fanoušci tvůrce