Reklama

Reklama

Harper Lee

Harper Lee

nar. 28.04.1926
Monroeville, Alabama, USA

zem. 19.02.2016 (89 let)
Monroeville, Alabama, USA

Zajímavosti (12)

  • V roce 2007 získala Prezidentskou medaili svobody. V roce 1961 získala Pulitzerovu cenu. (Duoscop)
  • Spisovatelka, právnička a hudebnice. (Duoscop)
  • Celým jménem byla Nelle Harper Lee. (Duoscop)

Dobrý doktor (2017)

  • Zamilovanou knihou Shauna Murphyho (Freddie Highmore) je „To Kill a Mockingbird“, u nás vyšla pod názvem „Jako zabít ptáčka“. Román od Harper Lee vydaný v roce 1960 se stal okamžitě bestselerem a získal Pulitzerovu cenu za literaturu. O dva roky později byla kniha zfilmována – Jako zabít ptáčka (1962). (sator)

Lovci duchů - Pac-Manova horečka (2013)

  • Keď sa Dean (Jensen Ackles) a Charlie (Felicia Day) vydávajú za agentov FBI a hovoria s patológom, Charlie začne panikáriť a dokáže vysloviť len dve nesúvisle slová. Neskôr Dean povie o nej, že je "Boo Radley." Boo je postava z románu Harper Lee "To Kill a Mockingbird." Boo je veľmi plachý muž, ktorý nikdy neopúšťa svoj dom, čo spôsobuje, že obyvatelia mestečka šíria klebety, že je monštrum. Neskôr sa ukáže, že Boo je nesmierne milý človek, ale kvôli klebetám sa ešte viac bojí kontaktu s ľuďmi a z opustenia svojho domova. Jeho strach zo vzájomného kontaktu s ľuďmi a fakt, že v celej knihe hovorí iba jedinú vetu, priviedlo Deana k porovnaniu Charlie s ním. (Pat.Ko)

Kravaťáci - Výpomoc (2011)

  • Harvey (Gabriel Macht) osloví žalobce (José Zúñiga) jménem Atticus Finch. Atticus Finch je hlavní postava ve známém a Pulitzerovou cenou oceněném románu Harpera Leeho „Jako zabít ptáčka“ z roku 1962. Ze stejného roku pochází i stejnojmenný film s Gregorym Peckem v hlavní roli. Postava Attica Finche je v Americe něco jako lidový hrdina s dopadem na právní profesi jako takovou. Současně funguje jako jakýsi vzor pro advokáty. (JardaBauer)

Jako zabít ptáčka (1962)

  • Soudní budova se nachází v Monroeville v Alabamě, kde se Harper Lee narodila. Než se začalo natáčet, cestovali filmoví projektanti na toto místo, pečlivě nafotili a naměřili, aby pak vytvořili duplikát v Universal Studios. (Kulmon)

Spisovatelka

Filmy
1962

Jako zabít ptáčka - kniha

Host

Pořady
2018

Hollywood Insider - a.z.

1962

The Merv Griffin Show

Reklama

Reklama