foto

Basil Rathbone

  • nar. 13.6.1892
    Johannesburg, Jihoafrická republika
  • zem. 21.7.1967 (75 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Philip John Basil Rathbone se narodil 13. 6. 1892, v Johannesburgu v Jižní Africe. V roce 1895 musela rodina urychleně odcestovat, protože byl Rathbonuv otec Edgar nařčen ze špionáže. P.J.B. Rathbone ve své biografii píše, že se sice otce nikdy na tuto skutečnost neptal, ale že se domnívá, že se toto obvinění nezakládalo na pravdě. Jeho matka Anna Barbara byla houslistka, hrála na violu v symfonickém orchestru, a otec Edgar byl báňský inženýr. Basil (u nás by se jmenoval naprosto skvostně - Bazalka) byl nejstarší syn, a měl ještě sestru Beatrice a bratra Johna. Rodina se přestěhovala z Afriky do Anglie, a P.J. Basil Rathbohne studoval na Repton Scool v letech 1906-1910. Nebyl vyloženě studijní typ a víc než škola a učení ho bavil sport a divadlo. Když po ukončení školy oznámil rodičům, že by se chtěl věnovat divadlu, ti se mu jeho úmysl snažili rozmluvit. Otec ho přemlouval, aby se pokusil alespoň rok pracovat na zajištěném, slušně placeném místě v pojišťovně. Při tom se naivně domníval, že se Basil zklidní, a zapomene na divadlo i film.

Frank Benson, Basilův bratranec vlastnil a řídil divadelní společnost, a současně byl velmi dobrý herec. Po roce práce, kterou Rathbohne jun. z duše nenáviděl, se s radostí chopil nabídky, kterou mu velkoryse Frank poskytl. Pravdou je, že musel začít s Basilem skutečně od píky, ale on se učil rád a talent mu nechyběl. Zakrátko už hrál malé, později větší role, a v roce 1913 byl povýšen do I. kategorie, na role milovníků. V roce 1914 už hraje ve všech rolích Bensonova repertoáru. Seznámil se s Marion Foreman a v říjnu stejného roku se stali manželi. O rok později se jim narodil syn Rodion.

Vypukla I. světová válka a Basil vstoupil do armády. Tehdy viděl svou matku naposledy, zemřela v roce 1917, poté, když se dozvěděla, že mladší syn John padl ve válce. Rathbone sloužil jako důstojník u zpravodajských služeb, v Liverpool Scottish praporu. Po návratu z první světové války, Rathbone pokračoval v divadelní kariéře, jeho kredit se zvýšil, a hraje ve Stratfordu v Avonu a v Londýně. Jeho manželství se rozpadlo, už si prostě neměli s Marion co říci, odstěhoval se, a žil sám. Vysilující však pro něj bylo platit dvě domácnosti, a navíc se potýkal s výčitkami svědomí, že opustil své dítě. Proto se Rathbone rozhodl k odchodu do Spojených států, kde započal svou novou kariéru, a s ní i nový život v New Yorku, v roce 1923.

V listopadu téhož roku, se Basil seznamuje se scénáristkou Quidou Bergere. Oba se do sebe zamilovali a začali plánovat svatbu. Proto se vrátil Rathbone do Anglie, aby získal svolení k rozvodu od Marion. Tehdy se také naposledy viděl s otcem, který zemřel v Londýně o rok později 13.6.1924. Basil a Quida byli oddáni 18. 4. 1926 v New Yorku. Jejich manželství bylo podle všech kdo se s nimi znali, velmi šťastné a žili spolu až do Rathbonovy smrti v roce 1967. Jejich porozumění bylo až obdivuhodné, rádi spolu četli knihy, konzultovali divadlo, divadelní hry, Basilovy role, Quidinu práci, chodili na sportovní turnaje. Basil miloval baseball a byl nadšený golfista. Oba měli také další lásku - psy. V té době se věnoval Basil hlavně divadlu a přidělovali mu role svůdníků, a záporáků. Bylo mu nabídnuto hraní i v několika filmech. Do roku 1930 jich natočil sedm, a odjel natáčet na pozvání do Anglie v roce 1933. Zde natočil další tři filmy. V roce 1935 se Rathbonovi a jejich sedm psů přestěhovali do Hollywoodu.

Je nutno podotknout, že Basil Rathbone byl skutečně vysoce uznávaný nejen divadelní, ale i filmový herec, a hrál v mnoha skvělých filmech. Dokázal předvést nejen své herectví, ale i perfektní tělesnou kondici, a vynikající šermířské umění, jako třeba v pirátském č.b. filmu - CAPTAIN BLOOD, kde hrál pirátského kapitána Levassieura s Errolem Flynem, který ztvárnil Petera Blooda, a nebo v roli - Sira Guye z Gisbourne, v barevném romanticko-dobrodružném zpracování filmu DOBRODRUŽSTVÍ ROBINA HOODA, kde se sešla taková herecká esa jako Claude Rains v roli prince Johna, Errol Flynn jako Robin z Locskley, a za krásné pohlaví - v roli lady Marion - krásná Olivia DeHavilland. O šermu jako takovém uvažoval Basil Rathbone jako o umění – o skvělém a krásném sportu, ve kterém může dosáhnout krásy, harmonie a dokonalosti. Během své filmové kariéry získal dvě nominace na Cenu akademie v kategorii nejlepší herec, a herec ve vedlejší roli. Jedna nominace byla za skvělého Tybalta v Shakespearově dramatu ROMEO A JULIE, druhá za krále ve snímku KDYBYCH BYL KRÁLEM. V roce 1939 adoptovali Rathbonovi holčičku Cynthiu. V tom samém roce role v detektivním filmu z pera Sira Arthura Conana Doyla PES BASKERVILSKÝ (The Hound of Baskervil), hraje Sherlocka Holmese. Následovaly další dva příběhy se slavným detektivem, také v rozhlasové podobě – příběh zpracoval spolu s Nigelem Brucem, a jednotlivé kapitoly byly vysílány na pokračování a získaly si nesmírnou oblibu.

Syn Rodion přijel za svým otcem do Hollywoodu, a byl přijat i Quidou velmi dobře. Za čas se otec a syn smířili. Rodion hrál dokonce ve dvou filmech po boku otce – THE DAWN PATROL a THE TOWER OF LONDON. Po vyhlášení II. světové války se vrátil Rodion do Anglie a vstoupil do armády. Basil chtěl také narukovat, ale vzhledem k jeho věku, měl 47 let, požádala jej britská válečná kancelář v Londýně, aby zastupoval Británii a jejich zájmy v Los Angeles. Stal se tak hlavou výkonného výboru pro vojenské záležitosti v USA. Založil také pro RAF fond pomoci OSN během války.

Na shledanou Hollywoode – zpět do New Yorku – tak zazněla osvobozující věta, která dává najevo, jak moc se Rathbonovi po divadle stýskalo. Je rok 1946, a jeho smlouvy s rozhlasem a filmem vypršely. Přestože byl velmi úspěšný ve všech filmech, toužil velice vrátit se ke své první lásce - divadlu. Odmítl obnovit smlouvy, a s Quidou a Cynthií se přestěhovali zpět do New Yorku. V roce 1947 hrál Rathbone vynikající roli v Dědičce. Hra měla velký úspěch, a Rathbone obdržel cenu Tony. Po čase přichází pozvání do Hollywoodu, to prezentovalo turné před filmováním po celé zemi, jako one-man show s názvem – večer s Basilem Rathbonem. V 60-tých letech jeho popularita znovu stoupla když se s Nigelem Brucem vrátili k tématu o Sherlocku Holmesovi, a tyto filmy byly uvedeny v TV v roce 1960. Tehdejší mladá generace jím byla nadšena.

Basil Rathbone zemřel náhle dne 21.7. 1967 na infarkt, ve věku 75 let v New Yorku. Cynthia, jeho adoptivní dcera zemřela o dva roky později ve věku 30-ti let v roce 1969, a Quida zemřela v roce 1974 ve věku 88 let.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1989 Milton Berle, the Second Time Around: Carnival of Comedy - a.z.
1986 Slavný Myší Detektiv
1968 Autopsia de un fantasma
1967 Hillbillys in a Haunted House
Soldier in Love (TV film)
1966 Královna krve
The Ghost in the Invisible Bikini
The Son of Frankenstein - a.z.
1965 Jurská planeta
1964 Komedie plná hrůz
1962 Historky hrůzy
Magický meč
Pilát Pontský
1961 Mystic Prophecies and Nostradamus
The Black Cat
Victoria Regina (TV film)
1958 Hans Brinker and the Silver Skates (TV film)
The Last Hurrah
1957 The Lark (TV film)
1956 The Black Sleep
1955 Billy Budd (TV film)
Dvorní šašek
We're No Angels
1954 Casanova's Big Night
1953 Season's Greetings (TV film)
1952 Aladdin (TV film)
1949 The Adventures of Ichabod and Mr. Toad
Wind in the Willows
1946 Heartbeat
Předehra k vraždě
Strach v nočním vlaku
1945 Dáma v zeleném
Pursuit to Algiers
The House of Fear
1944 Bathing Beauty
Frenchman's Creek
Sherlock Holmes and the Spider Woman
The Pearl of Death
The Scarlet Claw
1943 Above Suspicion
Crazy House
Sherlock Holmes Faces Death
Sherlock Holmes in Washington
1942 Crossroads
Fingers at the Window
Sherlock Holmes and the Voice of Terror
Tajná zbraň
1941 International Lady
Paris Calling
The Black Cat
The Mad Doctor
1940 Rhythm on the River
Zorro mstitel
1939 Frankensteinův syn
Pes baskervillský
Rio
Screen Snapshots: Stars at a Charity Ball
The Adventures of Sherlock Holmes
The Sun Never Sets
Tower of London
1938 Dobrodružství Robina Hooda
Kdybych byl králem
The Adventures of Marco Polo
The Dawn Patrol
1937 Confession
Love from a Stranger
Make a Wish
Tovarich
1936 Private Number
Romeo a Julie
Zahrada Allahova
1935 A Feather in Her Hat
A Tale of Two Cities
Anna Karenina
Captain Blood
David Copperfield
Kind Lady
The Last Days of Pompeii
1933 Loyalties
One Precious Year
1932 A Woman Commands
After the Ball
1930 A Lady Surrenders
A Notorious Affair
Sin Takes a Holiday
The Bishop Murder Case
The Flirting Widow
The Lady of Scandal
This Mad World
1929 The Last of Mrs. Cheyney
1926 The Great Deception
1925 The Masked Bride
1924 Trouping with Ellen
1923 Loves of Mary, Queen of Scots, The
School for Scandal, The
1921 Fruitful Vine, The
Innocent

TV seriály

1966 Summer Fun (TV seriál)
1964 Suspense (TV seriál)
1955 The Alcoa Hour (TV seriál)
1954 Love Story (TV seriál)
1952 Cavalcade of America (TV seriál)
Your Lucky Clue (TV seriál)
1948 The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2017 Sherlock Holmes versus Conan Doyle (TV film) - a.z.
2015 Leslie Howard: The Man Who Gave a Damn - a.z.
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film) - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1996 In the Footsteps of Sherlock Holmes (TV film) - a.z.
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - a.z.
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1985 The Many Faces of Sherlock Holmes (TV film) - a.z.
1979 The Horror Show - a.z.
1971 Scotland Yard: The Golden Thread (TV film) - a.z.
1964 Horror (TV film) - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1962 Two Before Zero
1950 Vienna Art Treasures
1945 Screen Snapshots Series 25, No. 4: Hollywood Celebrations
1942 Hedda Hopper's Hollywood No. 6
1939 Land of Liberty - a.z.
1938 Breakdowns of 1938
For Auld Lang Syne

Host

TV pořady

1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1957 The Arlene Francis Show (TV pořad)
1954 Shower of Stars (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)