foto

Ronald Reagan

  • nar. 6.2.1911
    Tampico, Illinois, USA
  • zem. 5.6.2004 (93 let)
    Bel Air, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Politika je údajně druhé nejstarší řemeslo na světě. Občas si uvědomuji, že se v mnohém podobá tomu prvnímu"

Americký politik a herec Ronald Wilson Reagan se narodil 6. února 1911 v Tampicu (Illinois) jako druhý ze tří synů rodičům Johnu Edwardu Reaganovi a Nelle Clyde Wilsonové. Předci rodičů sahali do Irska, Skotska, Kanady a Anglie. Otec byl katolíka a matka aktivní protestantka. Ronald prožil dětství ve velice skromných podmínkách, otec byl alkoholik a byl velmi často nezaměstnaný. Rodina se často stěhovala a tak Ronald navštěvoval několik škol. Nakonec složil bakalářské zkoušky z ekonomie a sociologie na církevní škole Eureka College. Již při studiích se u něho začal projevovat vypravěčský a herecký talent. Také se úspěšně věnoval hraní amerického fotbalu, takže po skončení studií skloubil tyto přednosti a stal se rozhlasovým sportovním komentátorem . V roce 1937 se zúčastnil kamerových zkoušek, diky kterým získal sedmiletou smlouvu u filmové společnosti Warner Brothers.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1937 ve snímku LOVE IS ON THE AIR. Během dalších 15 let se představil ve více jak 50 filmech, kde se realizoval převážně v rolích drsných chlapů a kovbojů. Přesto, že byl populární u diváků, díky svému vystupování, příjemnému hlasu a atletické postavě, nikdy se nestal skutečnou filmovou hvězdou. V druhé polovině 50. let začala jeho filmová kariéra upadat a tak se začal více věnovat práci pro TV. V televizi uváděl pořad "General Electric Theatre" a hrál ve více jak 50 televizních filmech a inscenacích. Z moderátora "General Electric Theatre" se později stal jejím producentem. V letech 1947 - 1952 a 1959 - 1960 se stal prezidentem hereckých odborů Screen Actors Guild (SAG) což byla vlastně jeho první politická funkce, která byla předzvěstí jeho dalšího působení v politice.

Po ukončení své herecké kariéry se vrhl do politiky, která ho velmi lákala. Nejdříve se stal mluvčím Republikánské strany, ale jeho ambice šly mnohem dál. V roce 1966 kandidoval na guvernéra státu Kalifornie. Ve volbách porazil Edmunda G. Browna a stal se 33. guvernérem Kalifornie. Svou pozici obhájil i v následujících volbách, když v roce 1970 porazil Jesse Unruha. Po ukončení svého funkčního období v roce 1974 se o další volební období nepokusil a v roce 1975 oznámil svou kandidaturu na úřad prezidenta Spojených států. Následující rok vyzval prezidenta Forda, ale díky špatné organizaci a slabému managementu Reagan v boji s Fordem prohrál a volby nakonec vyhrál demokrat Jimmy Carter. Nicméně to byla dobrá průprava pro další volby, kde již drtivým rozdílem porazil úřadujícího prezidenta Jimmyho Cartera.

Do funkce prezidenta Spojených států nastoupil 20. ledna 1981 a stal se ve věku 69 let nejstarším prezidentem zvoleným do úřadu. Jeho prezidentské období nezačalo šťastně, 30. března 1981 byl Reagan postřelen atentátníkem Johnem Hinckleym, Jr. I když střela jen těsně minula srdce a prostřelila levou plíci, Reagan byl již za měsíc zpátky v úřadu a začal plnit volební sliby. V roce 1984 se stal jeho soupeřem ve volbách Walter Mondale, kterého suverénně porazil a ziskem 60% všech hlasů svůj prezidentský post obhájil. Jeho prezidentské působení (1981 - 1989) provázely triumfy, ale i prohry. Každopádně se stal jednou z nejvýraznějších osobností 20. století, americký lid ho miloval a měl velký podíl na pádu komunistického bloku.

Ronald Reagan byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla od roku 1940 herečka Jane Wyman. O rok později se jim narodila dcera Maureen a v roce 1945 si osvojili syna Michaela. V roce 1947 se jim narodila druhá dcera , ale zemřela brzy po narození. V roce 1948 manželství skončilo rozvodem. Podruhé se oženil v roce 1952 s herečkou Nancy Davis se kterou žil po zbytek života. V roce 1952 se jim narodila dcera Patti a v roce 1958 se jim narodil syn Ron. Zajímavostí je, že Reagan byl jediným americkým prezidentem, který se rozvedl.

V roce 1994 oznámil Reagan veřejnosti že trpí Alzheimerovou chorobou. Ve svém otevřeném dopise americkému lidu na závěr uvedl "Začínám cestu, která mě povede k soumraku mého života. Vím však, že Ameriku budou vždy očekávat jasná jitra". Zemřel na zápal plic 5. června 2004 ve svém domě v Bel-Air. Na jeho velkolepém pohřbu, který řídil prezident George W. Bush, byli vrcholní političtí představitelé z celého světa. Je pohřben v Ronald Reagan Presidential Library v Simi Valley v Kalifornii.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Beirut - a.z.
2017 Atomic Blonde: Bez lítosti - a.z.
Barry Seal: Nebeský gauner - a.z.
Mladý Karl Marx - a.z.
2016 Infiltrátor - a.z.
2015 Trumbo - a.z.
2014 Escobar: Paraíso perdido - a.z.
Smrt čmuchala - a.z.
2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2007 Smrtonosná past 4.0 - a.z.
1992 Soužení 99 - a.z.
1989 Affäre Nachtfrost (TV film)
1987 Ground Zero - a.z.
1983 Echtzeit
1964 The Killers
1963 Heritage of Splendor
1962 Hercule Poirot (TV film)
1961 Young Doctors, The
1957 Hellcats of the Navy
1955 Tennessee's Partner
1954 Cattle Queen of Montana
Jungle Trap, The
Prisoner of War
1953 Law and Order
Tropic Zone
1952 Hong Kong
She's Working Her Way Through College
The Winning Team
1951 Bedtime for Bonzo
Storm Warning
The Last Outpost
1950 Louisa
1949 John Loves Mary
Night Unto Night
Nádherný pocit
The Girl from Jones Beach
The Hasty Heart
1947 So You Want to Be in Pictures
Stallion Road
That Hagen Girl
The Voice of the Turtle
1943 Cadet Classification
Rear Gunner, The
This Is the Army
1942 Juke Girl
Kings Row
Osudová cesta
Sports Parade: Shoot Yourself Some Golf
1941 International Squadron
Million Dollar Baby
Nine Lives Are Not Enough
The Bad Man
1940 Alice in Movieland
An Angel from Texas
Brother Rat and a Baby
Cesta do Santa Fe
Knute Rockne All American
Murder in the Air
Tugboat Annie Sails Again
1939 Angels Wash Their Faces
Code of the Secret Service
Hell's Kitchen
Hořké vítězství
Naughty But Nice
Secret Service of the Air
Smashing the Money Ring
1938 Accidents Will Happen
Boy Meets Girl
Brother Rat
Cowboy from Brooklyn
Girls on Probation
Going Places
Hollywood Hotel
Little Miss Thoroughbred
Sergeant Murphy
Swing Your Lady
The Amazing Dr. Clitterhouse
1937 Love Is on the Air
Submarine D-1

TV seriály

2018 Who Is America? (TV seriál) - a.z.
Epizoda 1 (E01) - a.z.
2017 GLOW (TV seriál) - a.z.
The Liberal Chokehold (S01E09) - a.z.
2016 Takoví normální Američané (TV seriál) - a.z.
Clark's Place (S04E05) - a.z.
2015 Takoví normální Američané (TV seriál) - a.z.
March 8, 1983 (S03E13) - a.z.
Walter Taffet (S03E07) - a.z.
2013 Skladiště 13 (TV seriál) - a.z.
Všechen čas světa (S04E19) - a.z.
2012 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Autostop (S03E23) - a.z.
2004 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Bouřková fronta, část 2. (S04E02) - a.z.
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1961 The Dick Powell Show (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
Nash Airflyte Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2018 Billy Graham: An Extraordinary Journey (TV film) - a.z.
2017 Free to Rock
Show Ronalda Reagana - a.z.
2016 13th - a.z.
Gorbatchev-Reagan, quiproquo au sommet - a.z.
Law & Disorder: The Insanity Defense - a.z.
Nulté dny - a.z.
Reagan: Pokus o atentát (TV film) - a.z.
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
UFO: Odhaleno (TV seriál) - a.z.
2014 Kódy a spiknutí (TV seriál) - a.z.
Reaganova tajná válka (TV film) - a.z.
The Culture High - a.z.
The First Motion Picture Unit: When Hollywood Went to War - a.z.
2013 Elizabeth Taylor a bitva o amfAR - a.z.
Svět podle Dicka Cheneyho - a.z.
The Making of Merkel with Andrew Marr (TV film) - a.z.
Ultima chiamata - a.z.
2012 41
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
Palme - a.z.
Sind wir bald zu viele? - a.z.
2011 Ethos
Michail Gorbačov (TV film) - a.z.
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
Reagan - a.z.
Ronald Reagan (TV film) - a.z.
The Undefeated - a.z.
2010 Magic & Bird: A Courtship of Rivals (TV film) - a.z.
Marihuana: Fakta a mýty (TV film)
Murder by Proxy: How America Went Posta - a.z.
Odpočítávání
Zrod komiksových superhrdinů
2009 50 años de (TV seriál)
A Call to Arms - a.z.
Disco a atomová válka - a.z.
Iran and the West (TV seriál)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
O kapitalismu s láskou
Ulkolinja: Krugman ja Amerikan lamat (TV film) - a.z.
Waiting for Armageddon
Zdvojení
2008 American Future, The: A History (TV seriál)
Blood and Oil
Děkuji, pane prezidente: Helen Thomasová v Bílém domě (TV film)
Expelled: No Intelligence Allowed - a.z.
Fuel
Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství - a.z.
Planspiel Atomkrieg - Raketenpoker um die Nachrüstung (TV film)
Světová krize: Co nás čeká?
Tajemství řeči těla (TV film)
The Strangest Dream - a.z.
You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 Atentáty na objednávku (TV seriál)
Hippies (TV film)
I Have Never Forgotten You: The Life & Legacy of Simon Wiesenthal
Manufacturing Dissent
Mr. Warmth: The Don Rickles Project - a.z.
Válkou se to vyřeší (TV film)
2006 American Hardcore
Chirac, a life in politics (TV film)
Hammer & Tickle
Kdo zabil elektromobil?
Konečná zpráva (TV seriál)
Maxed Out: Hard Times, Easy Credit and the Era of Predatory Lenders
Nepříjemná pravda - a.z.
Wanderlust (TV film)
2005 Hyvinvointivaltion loppu? (TV film) - a.z.
James Dean: Forever Young
Sandmann - Historien om en sosialistisk supermann (TV film)
Why We Fight
2004 Fahrenhype 9/11
Inside the U.S. Secret Service (TV film) - a.z.
Neverland: The Rise and Fall of the Symbionese Liberation Army - a.z.
The Power of Nightmares: Rise of the Politics of Fear (TV seriál)
2003 100 Years of the World Series
Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Hell's Highway: The True Story of Highway Safety Films
Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
Tajné války CIA (TV seriál)
2002 Caught on Film (TV seriál)
Naqoyqatsi
Out of the Blue
We Get to Win This Time
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
1998 Dynasty: The Nehru-Gandhi Story (TV film)
Secrets of the CIA (TV film) - a.z.
1997 Na pokraji: Den posledního soudu (TV film)
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
1995 Biography: Pierre Trudeau (TV film)
Inside the White House (TV film)
Many Faces of Death, Part 6, The
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
Word Universe: A Journey to West Africa, The
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
The Last Party
1992 Panama Deception, The
Post No Bills
1991 Hollywood Remembers: Myrna Loy - So Nice to Come Home to (TV film)
1990 Aids-Trilogie: Positiv, Die
Berkeley in the Sixties
Marilyn: Something's Got to Give (TV film)
1989 Only the News That Fits
Roger a já - a.z.
Stand-Up Reagan
1988 Power Game, The (TV film)
Reagan Suomessa
World Is Watching, The
1987 Biography (TV seriál)
James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1986 X: The Unheard Music
Za shokkusu: sekai no mokugekisha - a.z.
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)
Seeing Red
To Bear Witness
1982 Americké vraždy
Atomic Café
Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1981 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
NBC White Paper: Reagan - The First 100 Days (TV film)
1979 The Late Great Planet Earth
1978 Peanuts to the Presidency
1976 Hollywood on Trial
It's Showtime
1974 Hearts and Minds - a.z.
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1957 Screen Snapshots: WAIF International Ball
1955 Dateline: Disneyland (TV film)
1954 Screen Snapshots: Memories in Uniform
1953 Panorama (TV seriál)
1952 Screen Snapshots: Hollywood Night Life
1945 Fight for the Sky, The
Stilwell Road
Target Tokyo
Wings for This Man
1943 For God and Country
Hollywood in Uniform
Jap Zero
Recognition of the Japanese Zero Fighter
The First Motion Picture Unit - a.z.
1942 Beyond the Line of Duty
Mister Gardenia Jones
1939 Sword Fishing
1938 Breakdowns of 1938
Vitaphone Pictorial Revue (Series 2) #6

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad) - a.z.
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2005 (TV pořad) - a.z.
1996 This Week (TV pořad) - a.z.
1989 Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening, The (TV pořad)
1988 America's Tribute to Bob Hope (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1987 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1986 Bob Hope's High-Flying Birthday (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1983 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1977 Dean Martin Celebrity Roast: Frank Sinatra, The (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1953 Orchid Award, The (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
1996 'Weird Al' Yankovic: The Videos (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace