foto

Tanya Lopert

  • nar. 19.6.1942 (75 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Tanya Lopert patřila v šedesátých letech ke známým tvářím francouzské a italské kinematografie, její kariéra byla umožněna především díky rodinnému zázemí. Narodila se v New Yorku, jejím otcem byl filmový producent litevského původu Ilya Lopert (1905-1971). Ten v době jejího narození již úspěšně působil ve Spojených státech, patřil k výrazným osobnostem společnosti MGM, po druhé světové válce založil vlastní produkční společnost Lopert Films.

První zkušenost s filmovou kamerou získala Tanya Lopert jako třináctiletá s epizodním výstupem bezejmenné dívky ve filmu LETNÍ OPOJENÍ (Summertime, 1955) natáčeném v Itálii; není nijak překvapivé, že producentem této úspěšné romance byl její otec. K práci ve filmu v Itálii byla pak znovu přizvána počátkem šedesátých let a nakonec se v Evropě trvale usadila. Ve vedlejší roli Římanky z patricijských vrstev se objevila v žánru sandálu a meče (TITÁNI PŘICHÁZEJÍ – Arrivano i titani, 1962), později své aktivity přesunula do Francie, hrála například s Louisem de Funèsem a v komedii MYŠKA A DVA MUŽI (Une souris chez les hommes, 1964) vytvořila partnerskou dvojici s Gérardem Lartigau, později jsme ji v menších rolích mohli vidět například v komediích ŽENY (Les femmes, 1968) nebo TAHAT ĎÁBLA ZA OCAS (Le diable par la queue, 1969), příležitostně točila znovu také v Itálii.

Svůj umělecký profil rozšířila také o televizi, kde ale pracovala jen výjimečně, naopak častěji se od počátku 70. let objevovala na divadelních jevištích v Paříži. Z její další filmografie se sluší připomenout nevšední snímek Alaina Resnaise PROZŘETELNOST (Providence, 1977), kde se mihla v roli slečny Listerové, všimnout jsme si jí mohli i v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978). V 80. letech ji ke spolupráci několikrát přizval slavný Claude Lelouch; v životopisném filmu EDITH A MARCEL (Edith et Marcel, 1983) hrála učitelku angličtiny, poté se objevila v titulu AŤ ŽIJE ŽIVOT (Viva la vie, 1984), ve filmu MUŽ A ŽENA PO DVACETI LETECH (Un homme et une femme, 20 ans dejà, 1986) se objevila v úloze sebe samotné. Středně velké role jí poskytl také režisér Pierre Granier-Deferre ve filmech VINCENTŮV PŘÍTEL (L'ami de Vincent, 1983) a MUŽ SE STŘÍBRNÝMA OČIMA (L'homme aux yeux d'argent, 1985).

Od konce osmdesátých let se Tanya Lopert před filmovou kamerou objevuje již jen zřídka, znovu ale v její filmografii můžeme najít několik zajímavých filmařských počinů. V životopisném snímku TAKOVÁ LÁSKA (Cet amour-là, 2001) hrála manželku velvyslance, po boku Gérarda Depardieu a Catherine Deneuve se objevila ve filmu ČASY SE MĚNÍ (Les temps qui changent, 2004). Zatím naposledy participovala na Polanského filmu BŮH MASAKRU (Carnage, 2011), kde ale pouze zazněl její hlas v telefonu. V posledních letech se Tanya Lopert věnuje divadelní režii a překladům.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Obávaný
Sales gosses
2016 L'Indomptée
2011 Bůh masakru
2004 Cause toujours!
Časy se mění
2001 Taková láska
2000 Anna en Corse (TV film)
1993 Lásky bez lásky
1991 Le Ciel de Paris
1990 Jsou dny... a úplňky
1989 Mary de Cork (TV film)
Počkej do jara, Bandini
1988 Contrainte par corps
Doux amer
Gauloises blondes, Les
Několik dní se mnou
1987 Innocents, Les
La petite allumeuse
1986 Muž a žena po 20 letech
1984 Ať žije život
Ni avec toi ni sans toi
P'tit Con
1983 Coup de foudre
Edith a Marcel
Příběh Piery
Vincentův přítel
1982 Co je třeba ke štěstí
T'empęches tout le monde de dormir
1981 Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství
1980 Cherchez l'erreur
1979 Mouton noir, Le
1978 Jeden hot a druhý čehý
Once in Paris...
1977 Prozřetelnost
1976 Attention les yeux
Jeu du solitaire, Le
1974 Les naufragés de l'île de la Tortue
1973 Rude journée pour la reine
1972 Odeur des fauves, L'
Racconti romani di una ex-novizia
1971 On est toujours trop bon avec les femmes
Rumový bulvár
Un peu, beaucoup, passionnément...
1970 Lettera aperta a un giornale della sera
1969 Américain, L'
Promiňte, pomilujeme se?
Satyricon
Tahat ďábla za ocas
Voleur de crimes, Le
Ženy
1967 Notte per 5 rapine, Una
1966 Navajo Joe
Ragazza del bersagliere, La
Un monde nouveau
1965 Co je nového, kočičko?
Lady L
Vampire de Düsseldorf, Le
Zločin v expresu
1964 Anthar l'invincibile
Honba na muže
1962 Arrivano i titani
Jessica
Noche de verano
1961 Something Wild
1955 Letní opojení

TV seriály

1991 Riviera (TV seriál)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1982 Madame S.O.S. (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace