foto

Ennio Girolami

  • nar. 14.1.1935
    Roma, Itálie
  • zem. 16.2.2013 (78 let)
    Roma, Itálie

Biografie

Italský herec Ennio Girolami je rodákem z Říma, kde poprvé spatřil světlo světa 14. ledna 1935. Ennio pocházel z filmařské rodiny. Jeho otcem byl režisér Marino Girolami (1.2.1914 – 20.2.1994) a strýcem byl režisér Romolo Girolami (*5.12.1931). Ten je filmařskému světu znám pod jménem Romolo Guerrieri-Girolami, kdy si ke svému rodnému příjmení, přidal i rodné příjmení matky, která rovněž měla zkušenosti s filmem. Bratrem Ennia byl Enzo Girolami (*29.7.1938), režisér známý svou spoluprací s hudebníky Guidem a Mauriziem De Angelis a filmový svět ho zná pod jménem Enzo G. Casteralli (přezdívka Enzino). U nás je známý určitě svým snímkem s Francem Nerem VŮNĚ CIBULE (CIPPOLA COLT) 1975.  A také jeho děti, jejichž byl Ennio samozřejmě strýcem, jsou dnes režiséry. Stefania Girolami Goodwin (*1963) je také občasnou autorkou a zatím nejmladší člen filmařské rodiny, Enzův syn Andrea Girolami, zkusil rovněž režii i scénář.

Debutem Ennia byla role Sergia ve filmu FRATELLI D´ITALIA (1952). V italské kinematografii snad nebyl herec, který by natáčel takové množství žánrů. Během padesáti let své kariéry, ztvárnil Ennio téměř devadesát rolí a objevil se snad v každém žánru jako sci-fi, horor, detektivky, komedie, sexy komedie, muzikály, fantasy, zločinecké, westerny, poliziotteschi, giallo.

Ať ztvárnil role mizerů či šlechticů, měl Ennio schopnost dát postavám takový výraz, že se tyto postavy, ač jinak ve filmu možná neviditelné, staly nezapomenutelné. Nikdy nehrál velké role, ale jeho přítomnost ve filmech s jeho přátelským obličejem byla vždy znát a nebyl nikdy přehlédnutelný. Typickým znakem Ennia byl často nošený načechraný knírek.

Ennio natáčel s režiséry jako Alberto Lattuada (například LA SPIAGGIA – 1953), Giuseppe De Santis (LA GARCONNIERE – 1960), Federico Fellini (LE NOTTI DI CABIRIA – 1957) či Segio Corbucci u kterého se například jako jeden z vojáků objevil v jeho parodii IL GIORNO PIU CORTO (NEJKRATŠÍ DEN) – 1963, ale od roku 1960 působil téměř výhradně se svým otcem a bratrem. U nás jsou známé filmy, ve kterých Ennio hrál, jako REVEREND KOLT – 1971, L´ULTIMO SQUALO (POSLEDNÍ ŽRALOK ) 1981, SINDIBÁD SEDMI MOŘÍ – 1989 nebo KROKODÝL ZABIJÁK – 1989. Ennio se jako šéf diskotéky objevil také v posledním filmu svého otce, v komedii GIGGI IL BULLO.

Ennio zemřel 16. února 2013 v Římě, po krátké nemoci ve věku 78 let. Jeho pohřeb se konal v pondělí 18. února 2013 v 10 hodin v římském kostele Santa Chiara na náměstí Giochi Delfici.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2010 Il giorno della Shoah (TV film)
2002 Jan XXIII.: Papež míru (TV film)
Velocità massima
1999 Li chiamarono... briganti!
Mio figlio ha 70 anni (TV film)
1993 Jonathan z kmene medvědů
1990 Krokodýl zabiják 2
1989 Krokodýl zabiják
Sindibád sedmi moří
1986 Návrat divokých hus
1985 Colpi di luce
1984 Tuareg
1983 2019: Noví barbaři
Fuga dal Bronx
1982 1990: Bojovníci z Bronxu
Giggi il bullo
Temnota
1981 Poslední žralok
1980 Den Cobry
1976 Roma l'altra faccia della violenza
1973 Maria Rosa la guardona
1972 Decameron proibitissimo - Boccaccio mio statte zitto
1971 Amantes del diablo, Las
Reverend Kolt
1969 Don Franco a Don Ciccio v kritickém roce
Due magnifici fresconi, I
1968 A Ghentar si muore facile
Anche nel west c'era una volta Dio
Quella sporca storia nel west
1967 7 winchester per un massacro
Da Berlino l'apocalisse
Les Sentiers de la haine
1966 Křiváci
Pochi dollari per Django
Tardone, Le
Veneri in collegio
1965 I gringos non perdonano
Spiaggia libera
Veneri al sole
1964 Cleopazza
1963 Giacobbe ed Esau
Holky na motorkách
Nejkratší den
Queste pazze pazze donne
Siamo tutti pomicioni
1962 Assassino si chiama Pompeo, L'
Italiani e le donne, Gli
L'ira di Achille
Twist, lolite e vitelloni
1961 Bellezze sulla spiaggia
Ferragosto in bikini
Figlio d'oggi, Un
Magnifiche sette, Le
Ragazza sotto il lenzuolo, La
1960 Caccia al marito
Garçonnière, La
Principe fusto, Il
Quanto sei bella Roma
1959 Notti dei Teddy Boys, Le
Quel tesoro di papà
Ragazzi dei parioli, I
Spavaldi e innamorati
1958 Giovani mariti
Quando gli angeli piangono
Racconti d'estate
Si le roi savait ça
1957 C'è un sentiero nel cielo
Cabiriiny noci
Marisa la civetta
Prázdniny na Ischi!
1956 Miliardari, I
Ore dieci lezione di canto
Sette canzoni per sette sorelle
1955 Faccia da mascalzone
1954 Cantante misterioso, Il
Pláž
Seduttore, Il
1953 Ci troviamo in galleria
1952 Fratelli d'Italia
Lo sai che i papaveri

TV seriály

1996 Il maresciallo Rocca (TV seriál)