foto

Maximilienne

  • nar. 28.11.1884
    Paříž, Francie
  • zem. 28.8.1978 (93 let)
    Nice, Francie

Biografie

Francouzská herečka Maximilienne vstoupila na stříbrné plátno až ve zralém věku po nástupu zvukového filmu a ve své bohaté filmografii proslula především jako představitelka málo sympatických staropanenských postav s břitkým jazykem. Pocházela z Paříže, její rodné jméno bylo Henriette Adeline Genty, její první stopy v divadle lze zaznamenat až po první světové válce, ve dvacátých letech se objevila dvakrát i v němém filmu.

Zaměstnanou filmovou herečkou se stala až po příchodu zvuku, mezi hosty na večeři se mihla ve slavném Clairově snímku AŤ ŽIJE SVOBODA (À nous la liberte, 1931), v režii René Claira se později objevila také jako nájemnice ve filmu PAŘÍŽ MILUJE A JÁSÁ (Quatorze Juillet, 1934). Zmínku si zaslouží i její kreace paní Menouxové, tetičky hlavní hrdinky (Madeleine Ozeray) ve filmu Fritze Langa LILIOM (1934). V této době byla v titulcích několika filmů uvedena jako Maximilienne Max, například ve filmu MARIA CHAPDELAINE (1934), v němž hrála se začínajícím Jeanem Gabinem.

Její vizáž a typický projev pak režiséři využili i v rolích vysoce postavených dam, například v komedii K URNÁM, OBČANÉ (Aux urnes, citoyens!, 1932) ji diváci mohli vidět jako vévodkyni de Brienne. Ve druhé polovině třicátých let točila Maximilienne několikrát ročně, účast v průměrných veselohrách a melodramatech střídala s participací na dodnes vysoce hodnocených titulech té doby. Typologii svých filmových postav nejlépe předvedla v roli odvolané sadistické ředitelky dívčího výchovného ústavu paní Appelové v dramatu VĚZENÍ BEZ MŘÍŽÍ (Prison sans barreaux, 1938) režiséra Leonida Moguyho, ve stejném roce zazářila i v profilově podobné úloze slečny Angele ve filmu PEKAŘOVA ŽENA (La femme du boulanger, 1938) v režii Marcela Pagnola.

Zajímavé herecké příležitosti dostala i za války, neúspěšnou autorku detektivních románu slečnu Coq ztvárnila v Clouzotově dodnes známém filmu VRAH BYDLÍ V Č. 21 (L'assassin habite... au 21, 1942), v tehdejších protektorátních kinech byl u nás uveden i kriminální příběh KOMISAŘ MAIGRET ZASAHUJE (Picpus, 1943), kde hrála paní Bertaudovou. Svou tradiční hereckou polohu připomněla i dějově důležitou postavou zapšklé staré panny a pokrytecké pámbíčkářky Justine Putetové v komedii ZVONOKOSY (Clochemerle, 1948), kterou jen ve francouzských kinech vidělo přes pět miliónů diváků.

Připomeňme také, že čtyřikrát točila se slavným komikem Fernandelem, mihla se i v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947), její doménou ale zůstávaly postavy nesympatických tetiček ve filmech různých žánrů i kvalit. Kromě filmu se nadále věnovala i divadlu, zůstávala věrná především pařížské scéně Théâtre des Célestins, kde ve 40. a 50. letech hrála v oblíbeném repertoáru nenáročných komedií.

Maximilienne má na svém kontě bezmála osmdesát filmových rolí, svou práci před kamerou zakončila vedlejší rolí paní Rosenthalové v kriminálce z prostředí kabaretu ZÁHADA VE FOLIES BERGÈRE (Enigme aux Folies Bergère, 1959). Jako herečka nedosáhla věhlasu svých vrstevnic a představitelek podobných rolí jako byly Marguerite Moreno nebo Jeanne Fusier-Gir, filmoví odborníci dnes ale tvrdí, že měla na víc a je jen chybou (i těch nejslavnějších) režisérů, že jí celá desetiletí nabízeli stále podobné úlohy, z nichž vyniká jen několik výše zmíněných filmů, a nedokázali její herectví posunout výš.

Poslední léta strávila Maximilienne v ústraní, zemřela v zapomnění na jihu Francie v Nice 28. srpna 1978 ve věku 94 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1959 Houla-houla
Énigme aux Folies Bergère
1958 V jediném dnu
1957 Fric-frac en dentelles
1954 Cage aux souris, La
Congrès des belles-mères, Le
1952 Dans la vie tout s'arrange
Drôle de noce
1951 Adhémar ou le jouet de la fatalité
Monsieur Octave
Musique en tête
Pardon My French
1950 Le Trésor de Cantenac
Žádné prázdniny pro Pánaboha
1949 Dernière heure, édition spéciale
Tête blonde
1948 Armoire volante, L'
Zvonokosy
1947 Coeur de coq
Monsieur Vincent
1946 Sérénade aux nuages
1944 Collection Ménard, La
1943 Au bonheur des dames
Picpus
1942 Cartacalha, reine des gitans
Simplet
Vrah bydlí v čísle 21
1941 Parade en 7 nuits
1940 Cavalcade d'amour
Empreinte du Dieu, L'
Marseille mes amours
1938 Clodoche
Mon curé chez les riches
Pekařova žena
Prison sans barreaux
Route enchantée, La
1937 Homme de nulle part, L'
Meurtre à été commis, Un
Secrets de la Mer Rouge, Les
Un de la Canebière
1936 Mes tantes et moi
Prête-moi ta femme
À nous deux, madame la vie
1935 Amants et voleurs
Baron tzigane, Le
Coup de vent
Disque 413, Le
Mademoiselle Mozart
Voyage d'agrément
1934 Incognito
Les Filles de la concierge
Liliom
Maria Chapdelaine
Minuit, place Pigalle
On a trouvé une femme nue
Tartarin de Tarascon
Un de la montagne
1933 Guerre des valses, La
Maison hantée
Quatorze Juillet
Surprises du divorce, Les
Étienne
1932 Adhémar Lampiot
Aux urnes, citoyens!
L'âne de Buridan
Pour un sou d'amour
1931 Ať žije svoboda
1925 Les aventures de Robert Macaire

TV seriály

1955 Paris Precinct (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace