foto

Miroslav Kořínek

  • nar. 28.5.1943 (75 let)
    Smržov, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Kořínek se narodil 28.května 1943 v Smržově. Za svůj život nasbíral tituly herce, klavíristy, korepetitora, hudebního skladatele, hudebního aranžéra a pedagoga. Jako pedagog působí dodnes a to na pražské DAMU, kde vyučuje sborový zpěv.
Miroslav Kořínek byl odjakživa spojován se Studiem Ypsilon, kde pravidelně vystupuje již od poloviny 60. let. Je autorem nebo spoluautorem úprav scénické hudby k většině představení tohoto divadla.
Díky Ypsilonce, se také začíná objevovat ve filmu. V menších rolích vetšinou hudebníka. První jeho herecký počin je z roku 1976 a to z filmu Věry Chytilové HRA O JABLKO, ke kterému také složil hudbu. Ve stejném roce se objevuje v dramatu J. Herze DEN PRO MOU LÁSKU. V roce 1979 ho do malé role obsadil i Ota Koval, ve svém propagačního dramatu JULEK. V roce 1983 se dočkal obsazení ve snímku Jiřího Menzela SLAVNOSTI SNĚŽENEK, kde si zahrál jednoho z hudebně nadaných myslivců. O rok později se také objeví v seriálu SANITKA, což je také jeho poslední filmový počin v předlistopadové éře.
V roce 1991  je jako TV film na obrazovky uvedena divácky nejúspěšnější inscenace studia Ypsilon z téhož roku s názvem MOZART V PRAZE. V roce 1994 přichází Jiří Verčák s filmem SATURNIN, kde si Miroslav Kořínek zahrál vyšetřujícího lékaře. Jedná se patrně o jeden s nejdelších textů, který kdy ve filmu pronášel. Poté se objevuje v krátkometrážním filmu POSLEDNÍ KONCERT Jana Hřebejka z roku 1997 a v jedné bakalářské povídce s názvem TELEFON STORY z roku 1998. Ani jemu se nevyhnul nátlak novodobých seriálů a v roce 2004 se krátce objevil v seriálů REDAKCE.
Jeho učinkování v zábavných pořadech bylo vždy daleko pestřejší a také známější. Pořady jako YPSILONKA SE BAVÍ, MOŽNÁ PŘÍJDE I KOUZELNÍK či RUSKÁ RULETA. 
Nejúspěšnější byl pochopitelně v roli skladatele. V roce 2002 byl nominován na cenu Český lev za hudbu k animovanému filmu FIMFÁRUM JANA WERICHA. A v roce 2007 byl společně s Národním filmovým archivem a společností Filmexport u renovování dvou němých filmů. LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ a FALEŠNÁ KOČIČKA ANEB KDYŽ SI ŽENA UMÍNÍ. Kořínek k oběma filmům dodatečně složil hudbu.

Tom "mchnk" .

Skladatelská filmografie

Filmy

2013 Husiti
2008 Sofie a ukradený poklad (TV film)
2007 Kdo hledá, najde (TV film)
2006 100 + 1 princezna (TV film)
2005 Restaurace U Prince (TV film)
2002 Fimfárum Jana Wericha
1999 Vraždy a něžnosti (TV film)
1994 Učitel tance
1992 Kouzelné dny
1991 Mí Pražané mi rozumějí
1988 My se vlka nebojíme (TV film)
1985 Podfuk
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
1980 Ja milujem, ty miluješ
Ztracený manžel a zastřelený výhybkář (TV film)
1976 Hra o jablko
1926 Falešná kočička aneb Když si žena umíní
Lásky Kačenky Strnadové

TV seriály

1998 Život na zámku (TV seriál)
Veselka (S02E26)
Konečná diagnóza (S02E25)
Nejasné příznaky (S02E24)
další epizody (13)
1997 Život na zámku (TV seriál)
Kolaudace (S02E13)
Primář (S02E12)
Období dešťů (S02E11)
další epizody (13)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Konečně začátek (S01E26)
Kdo s koho (S01E25)
Host do domu (S01E24)
další epizody (26)

Dokumentární

2016 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Nově v pohybu (E09)
Další nové cesty (E08)
V několika rovinách a různých časech (E07)
další epizody (9)

Herecká filmografie

Filmy

2016 Praha stověžatá (divadelní záznam)
2015 Prodaná nevěsta (divadelní záznam)
2000 Vše pro firmu (divadelní záznam)
1999 Hlava Medúzy (divadelní záznam)
1998 Telefon story (TV film)
1997 Konečně v novém (TV film)
Poslední koncert (TV film)
1994 Saturnin
1992 Konkurs (TV film)
1991 Mozart v Praze (divadelní záznam)
1987 Pravidlá kruhu
1983 Slavnosti sněženek
1982 Kapánek romantiky (divadelní záznam)
Únos Moravanky
1979 Julek
1976 Den pro mou lásku
Hra o jablko
Michelangelo Buonarroti (divadelní záznam)
Takzvaný večer na přidanou (divadelní záznam)

TV seriály

2004 Redakce (TV seriál)
1994 Saturnin (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)

Dokumentární

2016 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Nově v pohybu (E09)
V několika rovinách a různých časech (E07)
Divadlo souvislostí (E06)
další epizody (5)

TV pořady

2010 45 let Ypsilonky (TV pořad)
Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2007 Mikulášská v Hrusicích (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Silvestrovský koncert Jiřího Korna (TV pořad)
1994 Ruská ruleta (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1979 Tentokrát o satiře (TV pořad)
1978 Ypsilonka se baví (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1991 Mozart v Praze (divadelní záznam) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace