foto

Minna Haapkylä

  • nar. 10.6.1973 (46 let)
    Helsinky, Finsko

Biografie

Strednú školu absolvovala na francúzsko-fínskom lýceu v rodnom meste. V rokoch 1993-1997 študovala divadelnú akadémiu v Helsinkách, dva roky z toho strávila na Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique v Paríži.

U nás je známa hlavne z komédie FC Venus a drámy Lovers & Leavers, za ktorú získala cenu Silver Dolphin na filmovom festivale Festróia - Tróia International. Menšiu úlohu si strihla vo filme Perly a svině. V Producing Adults si zahrala hlavnú úlohu psychologičky na klinike prevádzajúcej umelé oplodnenia.

Minna získala dve ceny Jussi. V roku 2000 v kategórii Herečka vo vedľajšej úlohe (Rakkaudella, Maire) a v roku 2010 za Najlepšiu herečku (Kuulustelu). Trikrát bola nominovaná (2003: Lovers & Leavers, 2005: Producing Adults a 2009: Sisters Apart).

Uchádzala sa tiež o titulnú úlohu Heleny Trójskej (2004) a hrávala na basu vo fínskej poprockovej kapele Tarharyhmä.

Je vydatá za fínskeho herca Hannu-Pekka Björkmana, s ktorým si zahrala vo filme Joulutarina. Majú spolu dvoch synov Eliel (nar. 2004) a Luke (nar. 2008).

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2019 Elvis & Onerva
2018 Tyhjiö
2017 Kuudes kerta
2015 Armi elää!
Häiriötekijä
Kääntöpaikka
2014 Kristuksen morsian (TV film)
The Swedish Moment
2013 Luciferin viimeinen elämä
2012 Jussi Vares: Nebezpečná hra
2010 Na druhé straně
2009 Výslech
Älä ruoki lamaa (TV film)
2008 Erottamattomat
2007 Legenda o Vánocích
Raja 1918
2006 Selon Charlie
2005 FC Venuše
2004 Výrobna dospělých
2003 Perly a svině
2002 Kuutamolla
2001 Epäilyksen varjo (TV film)
Onnenpeli 2001 (studentský film)
2000 Rakas isä, rakas äiti (studentský film)
1999 Rakkaudella, Maire
1997 Kettutytöt (TV film)
Maraton (studentský film)
1995 Suolaista ja makeaa

TV seriály

2008 Harvoin Tarjolla (TV seriál)
Episode 9 (E09)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
další epizody (5)
2003 Rikospoliisi Maria Kallio (TV seriál)
2002 Hämmentäjien kuningas (TV seriál)
Kylmäverisesti sinun (TV seriál)
Sininen uni (S02E06)
2000 Jäähyväiset ilman kyyneleitä (TV seriál)
1999 Hovimäki (TV seriál)
1997 Kadonnut näky (TV seriál)

Dokumentární

2012 Lauran matkakuvia: Tukholma (TV seriál)
2002 Kurkistus Kuutamolla-elokuvaan
1994 Ailan aika
1993 Suomineito rokkaa (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2014 The Swedish Moment

Host

TV pořady

2016 Jussi Gaala 2016 (TV pořad)
2015 Jussi Gaala 2015 (TV pořad)
2011 Jussi Gaala 2011 (TV pořad)
2009 Itsenäisyyspäivän vastaanotto (TV pořad)
Puoli seitsemän (TV pořad)
2008 Strada (TV pořad)
2007 Mansikkapaikka (TV pořad)
2005 Taiteilijaelämää (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
Ruben & Joonas (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
2002 Bettina S. (TV pořad)
Elixir Sport (TV pořad)
Hyppönen Enbuske Experience (TV pořad)
2001 Soppamies (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace