foto

Aku Louhimies

  • nar. 3.7.1968 (49 let)
    Finsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Aku Urban Louhimies přišel na svět 3. července 1968 v Helsinkách. Studoval na místní univerzitě umění a design a následně se stal režisérem a scénaristou. Začal krátkometrážními snímky JUNA (1995), SIRPALEITA (1996) a natočil také několik epizod televizních seriálů.

Ve Finsku se stal ale známým až po natočení svého prvního celovečerního snímku LEVOTTOMAT (2000). Od té doby stihl režírovat hned několik velice úspěšných filmů jako KUUTAMOLLA (2002), PAHA MAA (2005), u kterých se mimo jiné podílel i na scénáři, nebo zatím poslední počin KÄSKY (2008).

Je ženatý s herečkou Laurou Malmivaara, kterou čas od času obsadí do svého filmu, a se kterou má dvě dcery. Jejich domov zdobí několik filmových cen Jussi, které Louhimies získal jak za režii, tak scénář. Také tím se zařadil mezi nejúspěšnější a nejznámější finské režiséry současnosti.

Pietari "pevico" Omituisuus

Režijní filmografie

Filmy

2017 Neznámý voják
2013 8-Ball
2012 Odhalený přístav
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2010 Vapaapäivä
2008 Late Fragments
Rozkaz
2007 Talolliset.fi
2006 Mrazivé město
Riisuttu mies
2005 47 Seconds
Zamrzlá země
2002 Kuutamolla
2001 Ultra Bra: Videot 1996 - 2001
2000 Automat na lásku
1998 Ensi tiistaina Brahmsia (studentský film)
Iso poika (studentský film)
1996 Juna
1995 Sirpaleita (studentský film)
1992 Antakaa eläinten nukkua rauhassa (studentský film)
Minun punainen palloni (studentský film)

TV seriály

2016 Rebellion (TV seriál)
2010 Uusi päivä (TV seriál)
2003 Irtiottoja (TV seriál)
1999 Jatkoaika (TV seriál)
1998 Isänmaan toivot (TV seriál)
Sydänten akatemia (TV seriál)
Tähtitehdas (TV seriál)
1995 Kotikatu (TV seriál)

Dokumentární

2008 Uneternal City
1996 Urpon ja Turpon salaisuus
1995 Ratkaisun paikka (studentský film)
Sinkkuristeily
1993 Pikkusisko
1991 Vastauksena valtaus

Hudební videoklipy

2012 The Rasmus - Stranger (hudební videoklip)
1996 Ann Bell Fell: Rainy Dayz (hudební videoklip)
Ultra Bra: Nainen, joka elää vapaaherran elämää (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Nekonečná cesta
Neznámý voják
2012 Odhalený přístav
2010 Vapaapäivä
2008 Late Fragments
2007 Legenda o Vánocích
2006 Riisuttu mies
2005 47 Seconds
Zamrzlá země
2002 Kuutamolla
2000 Automat na lásku
1996 Juna
1995 Sirpaleita (studentský film)
1992 Antakaa eläinten nukkua rauhassa (studentský film)
Minun punainen palloni (studentský film)

Dokumentární

1996 Urpon ja Turpon salaisuus
1995 Ratkaisun paikka (studentský film)

Hudební videoklipy

2012 The Rasmus - Stranger (hudební videoklip)
1996 Ultra Bra: Nainen, joka elää vapaaherran elämää (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Neznámý voják

Dokumentární

1995 Sinkkuristeily

Herecká filmografie

Filmy

1995 Suojaviiva (studentský film)
1994 Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat

Dokumentární

2012 Näin me se tehtiin: Vuosaari
2002 Kurkistus Kuutamolla-elokuvaan
1996 Urpon ja Turpon salaisuus
1995 Kaupunkisinfonia (studentský film)

TV pořady

2018 Jussi Gaala 2018 (TV pořad)
2017 Itsenäisyyspäivä (TV pořad)
Jussi Gaala 2017 (TV pořad)
2015 Jussi Gaala 2015 (TV pořad)
2014 Posse (TV pořad)
2011 Jussi Gaala 2011 (TV pořad)
Korkojen kera (TV pořad)
2009 Puoli seitsemän (TV pořad)
2008 Popkult (TV pořad)
2006 Jussi Gaala 2006 (TV pořad)
2005 Diili (TV pořad)
Venla 2004 (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
Ruben & Joonas (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
Umpimähkä (TV pořad)
Voimala (TV pořad)
2002 Elixir Sport (TV pořad)
Yokotai (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Filmy

1996 Silmä korvasta (studentský film)
1992 Mr. Jordan, I Presume (studentský film)

Dokumentární

1996 Urpon ja Turpon salaisuus
1994 Carmen-fantasia (studentský film)

Střihačská filmografie

Filmy

1996 Juna
1992 3.33 (studentský film)
Antakaa eläinten nukkua rauhassa (studentský film)
Minun punainen palloni (studentský film)
1988 Uimataidoton

Dokumentární

1994 Kalastaja (studentský film)
1993 Pikkusisko
1992 Elämän rajavartija (studentský film)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2008 Late Fragments - kniha

Zvukařská filmografie

Dokumentární

1992 Keltainen valo (studentský film)

TV pořady

1994 Vintiöt (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace