foto

Raoul Billerey

  • nar. 12.10.1920
    Nice, Francie
  • zem. 28.7.2010 (89 let)
    Limoux, Francie

Biografie

Francouzský herec Raoul Billerey začínal u filmu jako šermíř a kaskadér, časem se ale propracoval i ke středně velkým rolím v dodnes dobře známých filmech. Pocházel z Nice v jižní Francii, jeho vlastní jméno bylo Émile Gaston Maurice Billerey. Původně studoval herectví u slavného Pierre Renoira a jeho začátky jsou spojeny s profesionálním divadlem, od mládí se ale zároveň věnoval šermu a několik let vystupoval na různých místech Francie se skupinami historického šermu.

Díky této průpravě se nakonec dostal k filmu, poprvé se mihnul v Hunebellově adaptaci slavného románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1953). Své šermířské schopnosti spojené s kaskadérskými výstupy pak mohl uplatnit i v dalších Hunnebelových dobrodružných filmech a i u nás jsme jej mohli vidět v epizodních rolích přívrženců nebo protivníků hlavních hrdinů (HRBÁČ – Le bossu, 1959; VE SLUŽBÁCH KRÁLE – Le miracle des loups, 1960; TAJNOSTI PAŘÍŽE – Les mystères de Paris, 1962). Podobné příležitosti dostal i od dalších režisérů, takže jsme jej mohli vidět v podobně laděném snímku KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961) nebo po boku J. P. Belmonda ve filmu CARTOUCHE (1962) Philippa de Brocy.

Díky početnější spolupráci s André Hunebellem se časem dostal i ke skutečným filmovým rolím, v historickém velkofilmu NAPOLEON (Austerlitz, 1960) slavného režiséra Abela Gance hrál generála Savaryho, zmínku si zaslouží i četnější natáčení s Bernardem Borderie, nejprve se objevil jako hrabě Bussy ve filmu RYTÍŘ DE PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962), s Borderiem i dalšími režiséry pak natočil několik titulů dobově oblíbeného špionážního žánru.

Kromě filmu začal v šedesátých letech spolupracovat také s televizí a i tady se v menších rolích objevoval v seriálech kombinujících historický a dobrodružný žánr (THIERRY LA FRONDE, 1963; LAGARDÈRE, 1967; D'ARTAGNAN, 1969). Od konce padesátých let se začal vracet i k divadlu, kde hrál opět často v historických hrách, nezřídka také koordinoval kaskadérské a šermířské výstupy. Z představení, kde zároveň hrál a stál v zákulisí jako koordinátor šermířských exhibicí, připomeňme například Shakespearovy hry Král Lear (1967, Théâtre National Populaire) nebo Richard II. (1970, divadlo v Marseille), stejně tak to byly i osvědčené francouzské kusy jako Hrbáč, Cyrano de Bergerac, Tři mušketýři atd. Kromě pařížských scén vystupoval i na divadelních festivalech včetně toho nejslavnějšího v Avignonu.

V pozdějších letech se Raoul Billerey před filmovou a televizní kamerou objevoval méně častěji, zmínku si ale zaslouží poměrně velká role mušketýra Porthose v komedii D'ARTAGNANOVA DCERA (La fille de d'Artagnan, 1994), tehdy začaly přibývat i úlohy knězů (ROZMARY ŘEKY – Les caprices d'un fleuve, 1996). Ve filmu se objevil naposledy jako otec hlavního hrdiny (Christopher Lambert) ve sci-fi MÉ DRUHÉ JÁ (À ton image, 2004), pak hrál ještě v televizi.

I když se s manželkou Claudine usadil na venkově v jižní Francii a posledních dvacet let žili v malé vesnici Lacassaigne poblíž Pyrenejí, až do vysokého věku kromě filmu a televize účinkoval i v divadle. Raoul Billerey zemřel v Limoux v jižní Francii 28. července 2010 v nedožitých devadesáti letech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2006 Courriers de la mort, Les (TV film)
2005 Tête haute, La (TV film)
2004 Cliente, La (TV film)
Mé druhé já
2003 Retour à Locmaria (TV film)
Super prohnilí
2002 Felix a Rose - Láska po francouzsku
1999 Parents à mi-temps: Chassés-croisés (TV film)
1997 Enfants du Karoo, Les (TV film)
Le serre aux truffes (TV film)
Oranges amères
1996 Rozmary řeky
1995 Coeur étincelant, Le (TV film)
Jeden život ve dvou (TV film)
Mas Théotime, Le (TV film)
1994 D'Artagnanova dcera
Fille du roi, La (TV film)
Grosse fatigue
Île aux mômes, L' (TV film)
1993 Dočasná rodina (TV film)
1992 Bitva o Diên Biên Phu
Kněžna Alexandra (TV film)
1991 Un type bien
1989 Après la guerre
Prete bello, Il
Une femme tranquille (TV film)
1988 Dům v duně
Malá zlodějka
Šuani
1987 Moine et la sorciere, Le
Si le soleil ne revenait pas
Utonutí zakázáno
Velká cesta
1986 Betty Blue
Můj švagr zabil mou sestru
Pozor, bandité!
1985 Hors-la-loi
L´Effrontée
1982 Family Rock
1981 Madame Sans-Gêne (TV film)
1979 Les trois mousquetaires ou L'escrime ne paie pas (TV film)
1978 Percival Galský
1977 Loulous, Les
1974 Les yeux fermés
1972 Camisards, Les
1969 Mister Freedom
1968 Nahé dětství
1965 Gaspard des montagnes (TV film)
1964 Banco à Bangkok pour OSS 117
1963 Ctihodný Stanislav
À toi de faire... mignonne
1962 Cartouche
Rytíř Pardaillan
Tajnosti Paříže
Železná maska
1961 Kapitán Fracasse
Ve službách krále
1960 Kapitán
Napoleon
1959 Hrbáč
1958 Dos au mur, Le
1957 Action immédiate
1956 Ce soir les jupons volent
Fernand cow-boy
La fierecilla domada
1955 Impossible Monsieur Pipelet, L'
1954 Cadet Rousselle
1953 Tři mušketýři

TV seriály

2006 Les Enquêtes du Commissaire Laviolette (TV seriál)
1999 Manège (TV seriál)
Severní vítr (TV seriál)
1997 Louis Page (TV seriál)
1996 Quai n° 1 (TV seriál)
Vůně z Provence (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
La Rivière Espérance (TV seriál)
1993 Voyant, Le (TV seriál)
1984 Instit, L' (TV seriál)
1982 On sort ce soir (TV seriál)
1971 Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1969 D'Artagnan (TV seriál)
Fortune (TV seriál)
1967 Lagardère (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
Chevalier d'Harmental, Le (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1963 Thierry la Fronde (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky