foto

Lucien Ballard

  • nar. 6.5.1904
    Miami, Oklahoma, USA
  • zem. 1.10.1988 (84 let)
    Rancho Mirage, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lucien Keith Ballard byl americký kameraman, kterého nejvíce proslavila spolupráce s režisérem Samem Peckinpahem. Narodil se v Miami a po vyhození z Univerzity začal jako mladý muž hodně cestovat. Neopomenul navštívit třeba i Čínu. Po návratu do Států se uchytil v dřevařském průmyslu, a poté se nechal zaměstnat už i jako člen štábu ve studiu Paramount. Vyučoval se v práci s kamerou, nastavoval osvětlení a podstoupil tak několik let vyučení, aby byl nakonec přidělen k režiséru Josefu von Sternbergovi, s nímž natočil své první filmy - Maroko, Žena a tatrman.

Následovala pětiletá smlouva u Kolumbie, která ale nic zásadního nepřinesla, a točil v té době spíše druhořadé snímky aby se poté upsal projektu Psanec, ambiciózního Howarda Hughese. Film byl natáčen v letech 1940-1941, ale dodělán a promítán byl až v roce 1943, kvůli režisérově perfekcionismu a problémům s cenzurou. Na tomto natáčení se Lucien podílel společně se známějším Greggem Tolandem, kterému dělal asistenta. Během válečných let pracoval pro 20th Century Fox. Při natáčení filmu Lodger se potkal s herečkou Merle Oberonovou, s kterou se poté oženil (druhé manželství ze tří). Svazek však netrval dlouho a pár se rozvedl. Snad za to mohl i fakt, že Merle utrpěla těžké rány a jizvy v obličeji, když se stala účastnicí autonehody. Ballard proto vynalezl speciální světelné zařízení upevňující se na kameru (pojmenoval ho po své ženě "Obie"), které tak míří herci přímo do tváře, a snižuje tak výraznost vrásek a skvrn.

Nástupem 50. let s dávným přítelem Henrym Hathawyem natočili Diplomatic Courier a Princ Valiant. Spolupráci si potom v 60. letech zopakovali. To už byl Lucien na volné noze, a natočili trio westernů Synové Katie Elderové, Nevada Smith a Maršál. Ještě předtím však natočil film Zabíjení, začínajícího režiséra Stanleyho Kubricka.

Se Samem Peckinpahem poprvé spolupracoval už při natáčení seriálu Westerner a poté na jeho celovečerním filmu Jízda vysočinou. Slavní se však oba dva stali až snímkem, dnes už kultovním westernem, Divoká banda. Následovaly ještě Balada o Cable Hogue, Junior Bonner a Útěk.

Lucien Ballard pracoval během své kariéry na téměř na 130 filmech a vysloužil si jen jednu nominaci na Oskara. Byl členem Americké asociace kameramanů a měl čtyři děti. V 80 letech tragicky zahynul při dopravní nehodě.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1978 Rabbit Test
1976 Drum
Mikey and Nicky
Nedokončená novela
Od dvanácti do tří
1975 Breakheartský průsmyk
Útěk z vězení
1974 The Three Stooges Follies
Thomasine & Bushrod
Three the Hard Way
1973 Lady Ice
1972 Junior Bonner
Útěk
1971 Co je s Helenou?
1970 Balada o Cable Hogueovi
Havajané
1969 Divoká banda
Maršál
Time for Dying, A
1968 How Sweet It Is!
Večírek
Will Penny
1967 Hodina pušek
1966 An Eye for an Eye
Elfego Baca: Six Gun Law
Nevada Smith
1965 Drahá Brigitto
Láska na třetí
Synové Katie Elderové
1964 Elvis Presley: Roustabout
The New Interns
1963 Take Her, She's Mine
The Caretakers
Wall of Noise
Wives and Lovers
1962 Jízda vysočinou
1961 Marines, Let's Go
Susan Slade
The Parent Trap
1960 Desire in the Dust
Pay or Die
The Bramble Bush
The Rise and Fall of Legs Diamond
1959 Al Capone
City of Fear
1958 Anna Lucasta
I Married a Woman
Murder by Contract
Osamělý jezdec Buchanan
1957 Kapka krve
The Unholy Wife
1956 Král a čtyři královny
Polibek před smrtí
The Killer is Loose
The Proud Ones
Zabíjení
1955 Seven Cities of Gold
The Magnificent Matador
White Feather
1954 New Faces of 1952
Princ Valiant
The Raid
1953 Inferno
Krysy pouště
The Glory Brigade
1952 Diplomatic Courier
Klepáním se neobtěžuj
Night Without Sleep
O. Henry's Full House
Return of the Texan
1951 Fixed Bayonets!
Let's Make It Legal
The House on Telegraph Hill
1948 Berlin Express
1947 Night Song
1946 Temptation
1945 This Love of Ours
1944 Laura
Sweet and Low-Down
The Lodger
1943 Bomber's Moon
Posvátné manželství
Psanec
Tonight We Raid Calais
1942 Manželky orchestru
Přístav lásky
The Undying Monster
Whispering Ghosts
1941 Bažiny
Wild Geese Calling
1940 Cold Turkey
No Census, No Feeling
The Villain Still Pursued Her
1939 A-Ducking They Did Go
Blind Alley
Coast Guard
Let Us Live
Outside These Walls
Texas Stampede
The Thundering West
Three Little Sew and Sews
Yes, We Have No Bonanza
1938 A Nag in the Bag
Flat Foot Stooges
Flight to Fame
Half-way to Hollywood
Highway Patrol
Mind Needer, The
Nightshirt Bandit, The
Penitentiary
Rio Grande
Squadron of Honor
The Lone Wolf in Paris
Violent Is the Word for Curly
1937 Cash and Carry
Devil's Playground
From Bad to Worse
Girls Can Play
I Promise to Pay
Life Begins with Love
Man Bites Lovebug
Racketeers in Exile
Shadow, The
Venus Makes Trouble
1936 Craig's Wife
The Final Hour
The King Steps Out
1935 Crime and Punishment
Žena a tatrman
1930 Maroko

TV seriály

1966 ABC Stage 67 (TV seriál)
1962 Saints and Sinners (TV seriál)
1961 Target: The Corruptors (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 Westerner, The (TV seriál)
1959 Black Saddle (TV seriál)
Law of the Plainsman (TV seriál)
1958 The Rifleman (TV seriál)
1957 Zorro (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1985 My Kingdom For...
1972 Arruza
1970 Elvis
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace