foto

Franz Planer

  • nar. 29.3.1894
    Karlsbad, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 10.1.1963 (68 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Franz Planer, původním jménem František Plánička, se narodil v Karlových Varech ještě za Rakousko-Uherska. Pocházel z velmi bohaté rodiny, jež vlastnila velké množství hospodářské půdy, několik firem a obchodů.

Začínal jako umělecký fotograf-portrétista ve Vídni v dobách, kdy fotografie byla na vzestupu a její popularita rostla. Netrvalo dlouho, a Franz z Vídně přesídlil do Paříže natačet filmové týdeníky, a poté k rostoucímu filmovému průmyslu do Mnichova. To už se začala psát 20. a 30. léta 20. století; točil filmy komerčně populární a zábavné. Spolupracoval např. s režiséry F. W. Murnauem a Wilhelmem Thiele, přičemž si na nedostatek práce nemohl stěžovat.

V roce 1937, před nástupem nacismu, opustil Německo a odcestoval do Hollywoodu. Připojil se k americké společnosti kameramanů a svou pouť zahájil u Columbie. Snímek  Holiday (1938) režiséra George Cukora s hvězdným obsazením je populární dodnes. Natáčel polo-dokumentárním stylem, silně ovlivněn německým expresionismem. O romantickém dramatu Dopis neznámé (1948) se mluví jako o jeho nejlepším díle. Ostrého kontrastu využil v noir filmu Criss Cross (1949), a dramatem Champion (1949), ve kterém ztvárnil boxera Kirk Douglas, si vysloužil svou první nominaci na Oskara.

Počátkem 50. let je o něj velká poptávka a končí tak smlouvy se studii. Spolupráci k válečnému dramatu Vzpoura na lodi Caine (1954) si žádal Edward Dmytryk a poté k Po levici Boha otce (1955). S Williamem Wylerem natočil romantickou klasiku Prázdniny v Římě (1953), (ačkoliv během natáčení onemocněl a byl nahrazen), která se celá natáčela přímo v Římě. V celé kráse předvedl Audrey Hepburn, přičemž si tuto spolupráci ještě čtyřikrát zopakoval. V dobrodružném snímku Stenleyho Kramera Pýcha a vášeň (1957), si pro změnu zopakoval spolupráci s Cary Grantem.

O tom jak uměl nasnímat rozlehlá panoramata přesvědčil v dramatu Mountain (1956), a velikost amerických prérií předvedl ve westernu Velká země (1958). Dále pak drama Sidneyho Lumeta Stage Struck (1958), a neoblíbený western Johna Hustona Co se nepromíjí (1960). Prací na filmech Příběh jeptišky (1959) a populární Snídani u Tiffanyho (1961) byl odměněn nominací na Oskara.

Posledním filmem, který tento zručný umělec natočil, je velkofilm Král králů (1961), který se tak stal důstojnou tečkou za jeho, na díla bohatou, a úspěšnou kariérou.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1962 Něco musí prasknout
1961 Dětská hodinka
Král králů
Snídaně u Tiffanyho
1960 Co se nepromíjí
1959 Příběh jeptišky
1958 Stage Struck
Velká země
1957 Pýcha a vášeň
1956 Hora pokušení
1955 Ne jako cizinec
Po levici Boha Otce
1954 20 000 mil pod mořem
A Bullet Is Waiting
The Long Wait
Vzpoura na lodi Caine
1953 99 River Street
Bad for Each Other
Prázdniny v Římě
The 5,000 Fingers of Dr. T
1951 Decision Before Dawn
Smrt obchodního cestujícícho
The Blue Veil
The Scarf
1950 711 Ocean Drive
Cyrano z Bergeraku
Three Husbands
Vendetta
1949 Champion
Křížem krážem
Once More, My Darling
Take One False Step
1948 Dopis neznámé
One Touch of Venus
1947 The Exile
1946 Her Sister's Secret
The Chase
1945 I Love a Bandleader
Leave It to Blondie
Snafu
1944 Carolina Blues
Secret Command
Strange Affair
1943 Appointment in Berlin
Destroyer
My Kingdom for a Cook
Something to Shout About
The Heat's On
1942 Canal Zone
Flight Lieutenant
Martin Eden
Sabotage Squad
Submarine Raider
The Daring Young Man
The Spirit of Stanford
The Wife Takes a Flyer
1941 Harvard, Here I Come!
Honolulu Lu
Meet Boston Blackie
Our Wife
Serenáda za úsměv
Sing for Your Supper
Sweetheart of the Campus
The Face Behind the Mask
They Dare Not Love
Three Girls About Town
Time Out for Rhythm
1940 Escape to Glory
Glamour for Sale
1939 North of Shanghai
1938 Adventure in Sahara
Girls' School
Holiday
The Rebel Son
1937 Ganz großen Torheiten, Die
Kouzlo bohémy
Rozmary lásky
1936 Children's Corner
Ernte
Květy z Nizzy
Taras Bulba
The Beloved Vagabond
V slunečním jasu
Valse brillante de Chopin
1935 Casta Diva (Kouzlo jejích očí)
The Dictator
The Divine Spark
Turn of the Tide
1934 Caprice de princesse
Les nuits moscovites
Maškaráda
Unfinished Symphony
1933 Dcerušky pana starosty
Der Choral von Leuthen
Její Jasnost prodavačka
Milkování
Tiše, lkají moje písně
1932 Das erste Recht des Kindes
Der Prinz von Arkadien
Der schwarze Husar
Le chant du marin
Štvaní lidé (německá verze)
1931 Aiglon, L'
Calais-Douvres
Der Herr Bürovorsteher
Der Herzog von Reichstadt
Der Storch streikt
Folle aventure, La
Nie wieder Liebe!
Sein Scheidungsgrund
1930 Chevaliers de la montagne, Les
Der Sohn der weißen Berge
Hans in allen Gassen
Heute nacht - eventuell
Le chemin du paradis
Stud. chem. Helene Willfüer
Tři mládenci od benzinu
Zapfenstreich am Rhein
1929 Der Narr seiner Liebe
Die Flucht vor der Liebe
Die Liebe der Brüder Rott
1928 Alraune
Die Pflicht zu schweigen
Heut' spielt der Strauss
Rothausgasse, Die
Weib in Flammen
Wolga Wolga
1927 Der große Unbekannte
Die Achtzehnjährigen
Einbruch
Frauenhaus von Rio, Das
Glanz und Elend der Kurtisanen
1926 Nur eine Tänzerin
Schatz, mach' Kasse
1925 Schicksal
1924 Finance pana velkovévody
1922 Favorit der Königin, Der
Monna Vanna
Sodoma a Gomora
Um Liebe und Thron
1921 Brunnen des Wahnsinns, Der
Das schwarze Gesicht
Trommeln Asiens, Die
1920 Der Klosterjäger
Der Ochsenkrieg

TV seriály

1953 General Electric Theater (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace