foto

Scott Jaeck

  • nar. 29.10.1954 (64 let)
    Milwaukee, Wisconsin, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scott odmaturoval na New Trier High School ve Winnetce, v Illinois a vystudoval architekturu na wisconsinské universitě v Milwaukee. Svojí (převážně) divadelní a televizní kariéru začínal v chicagských improvizačních inscenacích Second City. Z počátku pracoval v bance a řídil bus než dostal hlavní roli Dannyho ve Mametově hře Sexuální perverze v Chicagu (s Jamesem Belushim) v divadle Apollo. To se psal rok 1979. Ve 30. letech se rozhodl, že se odstěhuje do Los Angeles. V L.A. se ale necítil dobře. Jak sám říká:

"L.A. nemá smysl pro komunitu a v autě trávíte většinu času. Je to úplně jiný životní styl.
"

A hlavně dostával tam jen malé role v seriálech jako T.J. Hooker, The Twilight Zone (část "Kentucky Rye"), Hunter a třeba Jsem do tebe blázen či Seinfeld. S Lindou Hamilton si zahrál v Beauty and the Beast, roli Kanina Evanse, muže co se skrývá před spravedlností v podzemních chodbách. Po boku Marg Helgenberger hrál episodní roli doktora Petera Singera seriálu China Beach - pojednávající o životních osudech amerických armádních lékařů a sester, důstojníků, vojáků, dobrovolníků a civilního personálu v 510. evakuační nemocnici ve Vietnamu.

Další role následovaly v seriálech jako Beverly Hills 90210 ("trenér Chapman"), OdpadlíkStar Trek: Voyagerči The Next Generation, NYPD Blue ("agent Kriegel"), JAG ("komandér Dooley"), Chicago Hope ("Gerald Fortin"), Nash Bridges ("doktor Archer"), Pohotovost ("Dr. Steven Flint"). Fanoušci seriálu Čarodějky ho znají díky roli Sama Wildera, Paige'ina světlonošského otce. Jeho největší televizní rolí zůstává postava Caina Garvera v soap opeře Santa Barbara. Hrál vietnamského veterána alias poustevníka žijícího v horách, který se zamiluje do hlavní postavy Eden Capwell a vzápětí ztratí paměť. Vydržel tam 18 měsíců.

Ani na filmovém plátně nezaznamenal moc velké úspěchy. Ve dvou celovečerních filmech byl obětí vydavatelova nože. V An Innocent Man hrál episodní roli nejlepšího přítele Toma Sellecka. Jeho následující filmy byly Aftermath: A Test of Love ("Dr. Sands"), Killing Mr. Griffin ("Vince McConnell"), An Early Frost ("Phil"), Ring of the Musketeers ("Ross"), Washington Square ("John Ludlow") a  Cena štěstí (podle románu Danielle Steel) (role "onkologa"). Se Cybill Sheperd a Ninou Siemaszko hrál ve filmu Obchodníci s dětmi roli Scott Tillmana.

Zato  divadelních rolí má opravdu nespočítaně. Hlavně proto, že divadlo je jeho opravdovou láskou. V Steppenwolf Theatre Company hrál role doktora Čebutykina v Třech sestrách, Richarda Erlicha v Time Stands Still a Dunne'ho v Penelope, což je taková moderní verze o nápadnících Odysseovy Penelopy.

Na Broadwayi hrál ve hrách Srpen v zemi indiánů (role: šerifa Dona Gibbeau), v Noci s leguánem (role "Hanka") - kde si zahrál po boku Williama Petersena. V roce 2015 hrál Wayne'a ve hře Airline Highway.
Mimo broadwayskou scénu hrál roli otce Kevina v komediální hře The Irish Curse. V Long Day's Journey into Night postavu Jamese Tyrone'a, v Inherit the Wind se jednalo o roli Henryho Drummonda. V chicagském Goodman Theater hrál ve hrách Večeře u přátel ("Gabe"), Stage Kiss ("Manžel/Harrison"), Mary ("James Jennings"), Racek ("Jevgenij Sergejevič Dorn"), Strýček Váňa a Galileo.

Na kontě má spoustu shakespearovských rolí - Henry VIII ("kardinál Wolsey"), Večer tříkrálový ("Sir Toby Belch"), Troilus a Cressida ("Agamemnon"), Mnoho povyku pro nic ("Dogberry"), Kupec Benátský, Veselé paničky Windsorské ("Sir John Falstaff"), Julius Ceasar ("Marcus Antonius"), Bouře ("Caliban"), Márná lásky snaha ("Don Adriano de Armado") a Richard III.

V soukromém životě je šťastně ženatý s herečkou Mariann Mayberry (členkou divadelního souboru Steppenwolf).

Půvabné Štístko "MegSimpson" Lásková

Herecká filmografie

Filmy

2008 Šťastlivci
1997 Washingtonovo náměstí
Únos profesora Griffina (TV film)
1994 Obchodníci s dětmi (TV film)
Ray Alexander: Chuť na spravedlnost (TV film)
1992 Mušketýři na Harleyích (TV film)
1991 Aftermath: A Test of Love (TV film)
K-9 (TV film)
1989 Nevinný muž
1985 Časný mráz (TV film)

TV seriály

2017 Dobrý boj (TV seriál)
Reddick v Boseman (S01E08)
2014 Chicago Fire (TV seriál)
When Things Got Rough (S02E17)
2013 Jak prosté (TV seriál)
The Deductionist (S01E14)
Lovci zločinců (TV seriál)
Stav nouze (S02E20)
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Boardwalk Empire (S01E01)
2006 Útěk z vězení (TV seriál)
Finta (S01E18)
2005 Čarodějky (TV seriál)
Ztraceni ve fotografiích (S08E07)
2002 Čarodějky (TV seriál)
Jsem Sam (S05E09)
Pohotovost (TV seriál)
Zpětný pohled (S09E10)
2000 Pohotovost (TV seriál)
Trpělivost, paciente (S06E15)
1999 Strange World (TV seriál)
Čarodějky (TV seriál)
P3 H2O (S02E08)
Pohotovost (TV seriál)
Smutný případ (S06E07)
Weaverová to zařídí (S06E01)
Vše pro Joi (S05E13)
1998 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Finale (S09E22)
1997 Brooklyn South (TV seriál)
Pacifické palisády (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Verdicts (S03E13)
Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Pánská jízda (S05E17)
1996 Chameleon (TV seriál)
Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Temné nebe (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Obranná akce (S01E12)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Higher Powers (S03E06)
Pohotovost (TV seriál)
Jedna noční služba (S02E18)
1995 JAG (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Ochránce (S01E01)
Univerzitní nemocnice (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Člověk míní, pánbůh mění (S01E22)
1994 Pohotovost (TV seriál)
Bouře (S01E10)
Dobrá noc před námi (S01E05)
Cesta domů (S01E03)
další epizody (5)
Správná pětka (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1992 Odpadlík (TV seriál)
Picket Fences (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Vnitřní světlo (S05E25)
1991 FBI: The Untold Stories (TV seriál)
Street Justice (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Capital News (TV seriál)
1989 Booker (TV seriál)
Hard Time on Planet Earth (TV seriál)
Lebkouni (TV seriál)
Life Goes On (TV seriál)
1988 Báječná léta (TV seriál)
China Beach (TV seriál)
1987 Beauty and the Beast (TV seriál)
Báječní a bohatí (TV seriál)
1986 Designing Women (TV seriál)
Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)
Shadow Chasers (TV seriál)
1984 Hot Pursuit (TV seriál)
Hunter (TV seriál)
Santa Barbara (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
1982 Newhart (TV seriál)
Remington Steele (TV seriál)
T.J. Hooker (TV seriál)

TV pořady

1992 The Larry Sanders Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace