foto

Edward G. Robinson

  • nar. 12.12.1893
    Bukurešť, Rumunsko
  • zem. 26.1.1973 (79 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edward G. Robinson, pôvodom Rumun zo židovskej rodiny sa narodil v Bukurešti v roku 1893 ako Emmanuel Goldenberg. So svojou rodinou tu žil v židovskej komunite do svojich 9 rokov, kedy sa presťahovali za lepším životom do USA.

Pôvodne sa chcel stať rabínom alebo advokátom. Štúdium začal na University of Columbia, neskôr sa zapísal na Akadémiu dramatických umení v New Yorku čím tak povediac spečatil svoj osud. V roku 1915 debutoval na Broadwayi, kde hrával v drámach Ibsena, Tolstého alebo Dostojevského. V histórii kinematografie bude Edwardovi G. Robinsonovi patriť miesto klasického predstaviteľa gangstrov, hoci osobnosť jedného z najväčších amerických charakterových hercov je oveľa zložitejšia. S charakteristickou grimasou na ústach predstavuje individualistov, ktorí obyčajne veľmi draho zaplatili za svoju pozíciu.

Vo filme sa prvý krát predstavil v roku 1916 v snímke ARMS AND THE WOMAN, no v tejto dobe sa mu ešte naplno nevenoval. Bolo to až po jeho úspechu v divadelnej hre The Racket, v ktorej s obrovským úspechom predstavoval gangstra. Vtedy si ho všimol režisér Melwyn Le Roy a ponúkol mu hlavnú úlohu v gangsterke MALÝ CEASAR (1931) a tým sa vlastne začala filmová sláva Edwarda G. Robinsona. Vo filme predstavoval malého gangstra (sám Robinson bol vysoký len 165 cm) Rica Bondelliho, ktorý postupne ovládne podsvetie a stane sa jeho kráľom. Robinsonov Bondelli má už výrazne individuálne rysy, bol nekompromisným a hrozným vo svojich ambíciach. Skrátka - tento gangster sa stal jeho typom. Robinson však nemienil ťažiť z modelu, ktorý sám vytvoril. Vo filme slávneho Johna Forda THE WHOLE TOWN´S TALKING (Celé mesto o tom rozpráva, 1935) vytvoril dvojúlohu skromného úradníčka a gangstra, odbarujúc obe postavy aj dávkou komediálnosti.

Obdobie dekát 40-tych a 50-tych rokov sa u neho nieslo hlavne v znamení účinkovania v noirových a kriminálnych filmoch, ktorých nakrútil celé desiatky. Vynikajúce úlohy boli pre neho napísané vo filmoch Anatola Litvaka CONFESSIONS OF A NAZI SPY (1939) alebo CUDZINEC (1946) Orsona Wellesa. Okrem toho vytvoril postavy v ďaľších známych a úspešných filmoch ako POISTKA SMRTI (1944), SCARLET STREET (1945), KEY LARGO (1948) alebo BLACK TUESDAY (1954), kde stvárnil šéfa gangsterskej bandy Fragoneseho, ktorý bol iniciátorom krvavých nešťastí v Chicagu. Robinson si nikdy nezískal lacné sympatie obecenstva. Prijímal úlohy odporných ľudí, ktorých by bolo veľmi ťažké pobozkať a nebál sa ani neľúbivých masiek. Takto sa mu podarilo excelovať vo filme Josepha L. Mankiewicza HOUSE OF STRANGERS (1949), kde si za úlohu tvrdého otca talianskych prisťahovalcov odniesol z festivalu v Cannes cenu za najlepšieho herca. Angažovaný však býval aj do úloh štandardnejších postáv, ako napr. vo filmoch THE SEA WOLF (1941) alebo DESTROYER (1943).

Nechcel však ostávať iba pri gangstroch a jeho umelecké ambície boli oveľa vyššie. Sníval o tom, že na filmovom plátne oživí velikánov ako Beethoven, Pasteur či Napoleon. Iba zlomok jeho snov sa realizoval. Vo filme Williama Dieterleho Dr. EHRLICH'S MAGIC BULLET (1940), vytvoril postavu nemeckého vedca Paula Juliusa Reutera, priekopníka chemoterapie. Bola to jedna z jeho najskvelejších postáv. Jednoduchá, veľmi ľudská - akú vytvorí iba nevšedný talent. Neskôr vytvoril aj niekoľko úloh, v ktorých bol sympatický, ba až príťažlivý - nešťastného profesora v ironickom filme Fritza Langa ŽENA ZA VÝKLADOM (1945) či energického producenta vo filme MY GEISHA (1962). Mal hrať aj Dr. Zaiusa v Planéte opíc (1968), avšak kvôli srdcovým problémom sa musel úlohy vzdať.

V roku 1927 sa oženil s herečkou Gladys Lloydovou, ktorá mu v roku 1933 porodila jediného syna Emmanuela, no v roku 1956 sa s ňou rozišiel. Jeho druhou manželkou bola od roku 1958 Jane Robinsonová, ktorá pri ňom stála až do jeho posledných dní. Jeho poslednou úlohou bola postava starca v priemernom sci-fi SOYLENT GREEN (1973) s Charltonom Hestonom v hlavnej úlohe. Dva týždne po dokončení filmu Edward G. Robinson zomrel na rakovinu. Bolo to dva mesiace pre ceremoniálom odovzdávania Oscarov, kde si mal prevziať cenu za celoživotné dielo.

Zaujímavosťou je, že Robinson patril k jedným z mála hercov, ktorí počas kariéry neboli nikdy nominovaní na Oscara (i keď určite by si to zaslúžil), no zlatá soška im bola udelená aspoň takto, v jeho prípade však až posmrtne. Za zmienku tiež určite stojí aj to, že ovládal 7 jazykov (anglicky, rumunsky, nemecky, jidiš...) a po smrti zanechal po sebe majetok v hodnote 2.5 milióna USD, väčšinu vo výtvarnom umení. Počas svojej viac než 50 ročnej kariéry stvárnil úlohy v 111 filmoch, kde sa mu striedavo dostávalo ako hlavných, tak i vedľajších postáv. Viac než polovicu s toho tvorí žáner film-noir a krimi.

Pochovaný je v rodinnom mauzoleu v Beth-El Cemetery v Ridgewoode v New Yorku. Pod maskou "človeka s grimasou na ústach" vytváral E. G. Robinson ľudí, stojacich mimo spoločnosť - boli to však postavy živé, to znamená, že Robinson nezvýrazňoval iba ich zlé stránky, ale snažil sa predstaviť ich komplexne. A práve pre túto snahu ho možno nazvať jedným s veľkých humanistov filmu.

Stanislav "curunir" Bystrian

Herecká filmografie

Filmy

2008 Empire State Building Murders (TV film) - a.z.
1973 Soylent Green
1972 Lo B'Yom V'Lo B'Layla
1971 Mooch Goes to Hollywood (TV film)
1970 Old Man Who Cried Wolf, The (TV film)
Song of Norway
1969 Mackennovo zlato
U.M.C. (TV film)
Uno scacco tutto matto
1968 Jen se nikdy nenudit
The Biggest Bundle of Them All
1967 Ad ogni costo
Blonde de Pékin, La
Operazione San Pietro
1965 Cincinnati Kid
Who Has Seen the Wind? (TV film)
1964 Dobrý soused Sam
Podzim Čejenů
Robin a 7 maskovaných
Zneuctění
1963 Prize, The
Sammy jede na jih
1962 My Geisha
Two Weeks in Another Town
1960 Pepe
Seven Thieves
1959 Díra v hlavě
1956 Desatero přikázání
Nightmare
1955 A Bullet for Joey
Hell on Frisco Bay
Illegal
Násilní muži
Tight Spot
When the Talkies Were Young - a.z.
1954 Black Tuesday
For the Defense (TV film)
1953 Big Leaguer
The Glass Web
Vice Squad
1952 Actor's and Sin
1950 My Daughter Joy
1949 House of Strangers
Nádherný pocit
1948 All My Sons
Key Largo
Night Has a Thousand Eyes
1947 The Red House
1946 Cizinec
1945 Our Vines Have Tender Grapes
Společný cíl
Šarlatová ulice
1944 Mr. Winkle Goes to War
Pojistka smrti
Tampico
Žena za výlohou
1943 Destroyer
Flesh and Fantasy
1942 Historky z metropole
Larceny, Inc.
1941 Lidská síla
Polo with the Stars
The Sea Wolf
Unholy Partners
1940 A Dispatch from Reuter's
Brother Orchid
Dr. Ehrlich's Magic Bullet
1939 Blackmail
Confessions of a Nazi Spy
Verdensberømtheder i København
1938 A Slight Case of Murder
I Am the Law
The Amazing Dr. Clitterhouse
1937 A Day at Santa Anita
Kid Galahad
The Last Gangster
Thunder in the City
1936 Bullets or Ballots
1935 Barbary Coast
The Whole Town's Talking
1934 Dark Hazard
The Man with Two Faces
1933 I Loved a Woman
The Little Giant
1932 Kapitán Žralok
Silver Dollar
The Hatchet Man
Two Seconds
1931 Five Star Final
Malý Cézar
Smart Money
Uloupené šperky
1930 A Lady to Love
Die Sehnsucht jeder Frau
East Is West
Night Ride
Outside the Law
The Widow from Chicago
1929 The Hole in the Wall
1923 The Bright Shawl
1916 Arms and the Woman

TV seriály

1969 Bracken's World (TV seriál)

Dokumentární

2016 Billy Wilder – Nobody's Perfect (TV film) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
2001 Pulp Cinema
1998 Behind the Planet of the Apes (TV film)
1994 The Our Gang Story - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1973 Look at the World of SOYLENT GREEN, A
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1967 All About People
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1957 Heart of Show Business, The
1951 Screen Snapshots: Hollywood Memories - vyp.
1943 Magic Bullets
1942 Razgrom německich vojsk pod Moskvoj - vyp.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
Screen Snapshots Series 18, No. 6
1931 How I Play Golf, by Bobby Jones No. 10: 'Trouble Shots'
Round About Hollywood

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1960 Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)
1952 This Is Your Life (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace