foto

Ginger Rogers

  • nar. 16.7.1911
    Independence, Missouri, USA
  • zem. 25.4.1995 (83 let)
    Rancho Mirage, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ginger Rogers, narozena 16. 7. 1911, jako Virginie Katherine McMath, byla americká herečka, tanečnice a stepařka. Svou matkou byla vychována jako konzervativní republikánka. Leloa Owens McMath Rogers, byla vědeckou pracovnicí, novinářkou, scenáristkou, filmovou producentkou. Byla to velmi emancipovaná žena, a měla celý život na Ginger neuvěřitelný, až zhoubný vliv. Dcera se jí podřizovala téměř ve všem, a snad také proto nemělo žádné z manželství Rogersové dlouhé trvání.

První sňatek byl s kolegou, tanečníkem Eddym J. Culpepperem (1929 - 1931). Poté se v roce 1934 opět vdala. Její druhý manžela byl herec Lew Ayres. Žili spolu krátce, a rozvedli se v r.1941. V r. 1943, si vzala Jacka Briggese námořního kapitána. Rozvedli v roce 1949. V 1953, se vdala po čtvrté, za právníka Jacquese Bergera, o 16 let mladšího muže, který se jejím přičiněním stal hercem a manažerem kosmetické společnosti. Rozvedli se v roce 1957, a on brzy oženil znovu s herečkou Dorothy Maloneová. Ginger si v roce 1961, vybrala v pořadí již pátého muže, ředitele a producenta Williama Marshalla. Po několika týdenním soužití se i toto manželství rozpadlo.

Svou kariéru započala v sérii krátkometrážních filmů, natočených v roce 1929. Poté po konkurzu pořádaném pro Freda Astaira, který hledal partnerku za svou nesmírně talentovanou sestru Adele - natočila film „Letíme do Ria“, zatím oba jen v menších rolích (rok 1933), kde si poprvé společně zařádili. Pro studio RKO Astaire a Rogers v letech 1934 – 1939 natočili 8 muzikálových komedií, které bych charakterizovala jako mírně naivní, se zaměnitelnými zápletkami bombastické kulisy, výborné písně, a naprosto strhující choreografii Hermese Pana, které umožňovaly, aby se aktéři tancem vzájemně perfektně doplňovali, vybízeli k maximálním výkonům, sváděli, a provokovali diváky svým uměním, jako třeba ve filmu „Vzdušné zámky“.

Nejdokonalejším ovšem byl tento pár ve filmech:„Páni v cylindrech“ a „Svět valčíku“. Navzdory soukromým rozepřím tvořili Fred Astaire a Ginger Rogers skvěle se doplňující dvojici. Konec jejich spolupráce byl ale nevyhnutelný. Ginger měla ambice dokázat, že neumí jen tančit, ale také hrát. Snímek Život v tanci (1939) jejich partnerství ukončil. V roce 1940 už Ginger Rogers obdržela cenu Akademie (Oscara) za nejlepší herečku, v hlavní roli filmu Kitty Foyle.. Následovaly filmy Zuzanka v nesnázích a výborný povídkový film Tales of Manhattan (1942), Lady in the Dark, Once Upon a Honeymoon, Roxie Hart, a další, všechny po boku známých a populárních herců té doby - James Stewart, Cary Grant, Henry Fonda, Charles Boyer, Ray Milland a.j. Posledními filmy byly v roce 1965 film Harlow a Popelka - (Cinderella).

Vystupovala na dobročinných koncertech, a často se zúčastňovala zajímavých uměleckých akcí. Po Ginger je pojmenováno divadlo v Medford - Oregon. Ginger Rogers zemřela 25.4.1995, a je pohřbena blízko svého tanečního a uměleckého partnera Freda Astaira v Oakwood v Chatsworth - Kalifornia.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1984 Glitter (TV film)
1965 Cinderella (TV film)
Harlow
1964 Confession, The
1957 Oh, Men! Oh, Women!
1956 Teenage Rebel
The First Traveling Saleslady
1955 Tight Spot
1954 Beautiful Stranger
Black Widow
1953 Forever Female
Screen Snapshots: Hollywood's Great Entertainers
1952 Dreamboat
Omlazovací prostředek
We're Not Married!
1951 Storm Warning
The Groom Wore Spurs
1950 Perfect Strangers
Screen Snapshots: The Great Showman
1949 Písně z Broadwaye
1947 It Had to Be You
1946 Heartbeat
Magnificent Doll
1945 George White's Scandals - a.z.
Week-End at the Waldorf
1944 I'll Be Seeing You
Lady in the Dark
1943 Tender Comrade
1942 Historky z metropole
Once Upon a Honeymoon
Roxie Hart
Zuzanka v nesnázích
1941 Tom Dick and Harry
1940 Lucky Partners
Primrose Path
Slečna Kitty
1939 Svobodná matka
Život v tanci
5th Ave Girl
1938 Having Wonderful Time
Rozmarná žena
Vzdušné zámky
1937 Motýl vzlétl k záři
Smím prosit?
1936 Námořníci jdou
Svět valčíků
1935 In Person
Páni v cylindrech
Roberta
Romance in Manhattan
Star of Midnight
1934 Finishing School
Hollywood Newsreel
Change of Heart
Twenty Million Sweethearts
Upperworld
Veselý rozvod
1933 A Shriek in the Night
Broadway Bad
Don't Bet on Love
Gold Diggers of 1933
Chance at Heaven
Letíme do Ria
Professional Sweetheart
Rafter Romance
Sitting Pretty
42. ulice
1932 Carnival Boat
Hat Check Girl
Running Hollywood
The Tenderfoot
The Thirteenth Guest
You Said a Mouthful
1931 Honor Among Lovers
Suicide Fleet
Tip-Off, The
1930 A Night in a Dormitory
Follow the Leader
Office Blues
Queen High
The Sap from Syracuse
Young Man of Manhattan
1929 Campus Sweethearts
Day of a Man of Affairs, A

TV seriály

1954 Producers' Showcase (TV seriál)

Dokumentární

1994 That's Entertainment! III Behind the Screen
1990 Hollywood on Parade
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1984 Going Hollywood: The '30s
1983 Hollywood's Private Home Movies (TV film) - a.z.
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1965 The Love Goddesses
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1944 Battle Stations
1943 Show Business at War
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 3
1933 Hollywood on Parade No. A-9
1932 Hollywood on Parade
Screen Snapshots

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1992 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1984 TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1981 All-Star Salute to Mother's Day (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1974 The 26th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1972 The 24th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1965 The 17th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1961 Password (TV pořad)
1955 $64,000 Question, The (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace