Reklama

Reklama

Alexej German

Alexej German

nar. 20.06.1938
Leningrad, Rusko, Sovětský svaz

zem. 21.02.2013 (74 let)
Petrohrad, Rusko

Biografie

Na přání otce, význačného sovětského spisovatele Jurije Germana, vystudoval divadelní režii, ale po několika letech byť poměrně úspěšné praxe odešel pracovat k filmu. Osobitý přístup k herectví se nicméně promítl do celé jeho filmografie a je dán zejména obsedantní snahou o docílení absolutní autentičnosti, které se mu v divadle nedostávalo. Svými filmy se obracel k zlomovým okamžikům sovětských dějin (občanská válka, druhá světová válka, Stalinova smrt), jejichž interpretace ovšem nesouzněla s oficiální verzí, což zavdávalo cenzurním orgánům důvod k opakovanému zákazu distribuce všech režisérových filmů od jednoho (Dvacet dní bez války, 1976) do čtrnácti let (Prověrka osudem, 1971).

Ani po pádu komunistického režimu se perzekvovanému autorovi nedařilo lépe a vznik jeho děl se neúnosně protahoval. Po úmorných devíti letech natáčení odvezl German do Cannes svůj radikálně uchopený snímek, pojednávající o psychologii lidí zdevastovaných stalinskými čistkami, Chrustaljove, vůz! (1998), publikum však premiéru vypískalo. O pár měsíců později sice titíž věhlasní kritici označili film za geniální, ale prvotní faux pas se promítlo do mizivé distribuce titulu, mj. i na domácí půdě, kde koloval v pouhých dvou kopiích.

V roce 2013 měl na festivale v Římě premiéru režisérův poslední snímek Je těžké být bohem tematizující podstatu zla a nemožnosti jeho nápravy. Předlohu bratrů Strugackých toužil German natočit již od 60. let, realizaci ale opakovaně bránila alegorická rovina příběhu, která příliš připomínala stinné stránky sovětské historie. Germana zastala smrt v procesu posledních úprav snímku, vznikajícího dlouhých třináct let, který tak musela dokončit jeho celoživotní spoluautorka a manželka Svetlana Karmalita ve spolupráci se synem Alexejem Germanem ml.

Seminář ruských filmů

Režisér

Herec

Reklama

Reklama