foto

Hans J. Salter

  • nar. 14.1.1896
    Vídeň, Rakousko
  • zem. 23.7.1994 (98 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hudební skladatel Hans Julius Salter bral hodiny klavíru jako student gymnázia. Rodiče nepovažovali hudební výchovu za důležitou a tak si lekce platil sám. Poté byl přijat na hudební akademii, kterou roku 1914 přerušil. Po čtyřech letech na frontě se ke studiím vrátil, ale pracoval i jako dělník, protože po úmrtí otce a obou bratrů musel živit sebe i rodinu. K jeho učitelům patřili Felix Weingartner, Hans Gal, Franz Schreker a krátký čas také Alban Berg.

Po absolvování pracoval jako korepetitor (doprovázel na klavír) a divadelní kapelník. V roce 1924 se přestěhoval do Berlína a začal pracovat u Státní opery. V roce 1928 mu Werner Schmidt-Boelcke nabídl dirigování orchestru, nejprve v kině Capitol am ZOO, později v Ufa-Palastu am ZOO. Jednalo se o největší kino v Německu, s kapacitou 2 165 diváků. S tímto orchestrem byl zván do berlínských rádií a dosáhl s ním velké popularity. Účinkoval v zábavných pořadech a hlavně - hrál šlágry na přání. V roce 1929 dostal první nabídku ze světa filmu. Pro DAS SCHIFF DER VERLORENEN MENSCHEN složil hudbu. Jednalo se o němý film s Marlene Dietrichovou v hlavní roli. S nástupem zvukového filmu se pouze přesunul z kina do nahrávacího studia. Salter do roku 1933 napsal hudbu k 11 filmům a obdržel nabídku, stát se vedoucím hudebního oddělení UFA.

Po volebním vítězství nacistů roku 1933 opustil Salter, který byl židovského vyznání, Německo a působil ve Vídni a Budapešti. Roku 1936 během natáčení SLEČNA LILLY emigroval z Vídně do Spojených Států, kde začal druhou, úspěšnější kariéru. Začátky měl těžké. Do Států přišel v době hospodářské krize a první rok se živil příležitostnou prací. S pomocí Joe Pasternaka a Henryho Kostera, se mu podařilo získat první zakázku. Studiu Universal chyběly ve filmu THE RAGE OF PARIS čtyři minuty hudby. Salterovi trvalo jejich složení, včetně nahrávání tři dny. Ve své podstatě rekord, nicméně Salterovi trvalo další rok, než mu Universal nabídla trvalou smlouvu. Ve spolupráci s Charlesem Previnem a Frankem Skinnerem se podílel na zhudebnění (nebyl autorem hudby) hororů HOUSE OF FRANKENSTEIN a THE WOLF MAN.

Teprve historický TOWER OF LONDON z roku 1939, trojice autorů Ralph Freed, Hans J. Salter a Frank Skinners se považuje za Salterovo první "americké" dílo. Kritika film strhala, protože byl uváděn jako historický film, přitom jde o horor, odehrávající se na pozadí skutečných historických postav. Salter v tu dobu ještě netušil, že bude umírat jako proslavený autor hudby a legenda právě hororových filmů. V roce 1942 obdržel americké občanství. Ohledně Salterovy filmografie: Nikdy mu nešlo o to, být v titulcích, svým způsobem byl žid, měl špatné zkušenosti z Evropy a zanechávat své jméno na plátně považoval za nebezpečné. Důležitý byl pro něj šek. Ze Salterova daňového účetnictví je zřejmé, že během své kariéry zpracoval hudbu pro více než 450 filmů a je v této kategorii pravděpodobně světovým rekordmanem. Jeho posledním filmem byl western RETURN OF THE GUNFIGHTER z roku 1967. Salter poté odešel na odpočinek a zemřel v požehnaném věku 98 let.

skipi

Skladatelská filmografie

Filmy

1967 Return of the Gunfighter
1966 Gunpoint
Incident at Phantom Hill
Pevnost mrtvých
1965 Válečník
1964 Dva záletníci
1963 Showdown
1962 Hitler
Jdi za svým snem
Když muž zvedne telefon
1961 Italské prázdniny
1960 The Leech Woman
1959 Přestřelka v Dodge City
The Man in the Net
The Wild and the Innocent
1958 Day of the Badman
Raw Wind in Eden
The Female Animal
The Last of the Fast Guns
Wild Heritage
1957 Appointment with a Shadow
Joe Dakota
Love Slaves of the Amazon
Man in the Shadow
The Incredible Shrinking Man
The Land Unknown
The Midnight Story
The Oklahoman
The Tall Stranger
1956 Autumn Leaves
Hold Back the Night
Navy Wife
Raw Edge
Red Sundown
The Mole People
Three Brave Men
Walk the Proud Land
1955 Abbott and Costello Meet the Mummy
Daleké obzory
Kiss of Fire
Lady Godiva of Coventry
Muž bez hvězdy
The Purple Mask
The Rawhide Years
The Spoilers
This Island Earth
Wichita
1954 Bengal Brigade
Black Horse Canyon
Four Guns to the Border
Johnny Dark
Naked Alibi
Netvor z Černé laguny
Saskatchewan
Sign of the Pagan
Tanganyika
The Black Shield of Falworth
The Human Jungle
Vzdálená země
Yankee Pasha
1953 The 5,000 Fingers of Dr. T
1952 Against All Flags
Finders Keepers
Flesh and Fury
The Battle at Apache Pass
Untamed Frontier
Zátočina řeky
1951 Apache Drums
The Fat Man
The Golden Horde
The Prince Who Was a Thief
Thunder on the Hill
Tomahawk
You Never Can Tell
1950 Borderline
Frenchie
Please Believe Me
Ready to Ride
The Killer That Stalked New York
1949 Cover Up
Lehkovážný okamžik
1948 An Innocent Affair
Black Bart
Man-Eater of Kumaon
The Sign of the Ram
1947 Love from a Stranger
That's My Man
The Michigan Kid
The Web
1946 Little Miss Big
Lover Come Back
Magnificent Doll
So Goes My Love
The Dark Horse
1945 Patrick the Great
River Gang
That Night with You
That's the Spirit
The Strange Affair of Uncle Harry
This Love of Ours
Šarlatová ulice
1944 Can't Help Singing
Christmas Holiday
Frankensteinův hrad
San Diego I Love You
Sherlock Holmes and the Spider Woman
The Invisible Man's Revenge
The Merry Monahans
1943 Drákulův syn
Frankenstein a Vlkodlak
Get Going
Keep 'Em Slugging
Never a Dull Moment
Sestra jeho komorníka
The Amazing Mrs. Holliday
The Strange Death of Adolf Hitler
1942 Frankensteinův duch
Invisible Agent
Kazisvěti
Pittsburgh
Sin Town
The Silver Bullet
The Strange Case of Doctor Rx
Top Sergeant
1941 Arizona Cyclone
Bachelor Daddy
Badlands of Dakota
Burma Convoy
Hold That Ghost
Man Made Monster
Meet the Chump
Model Wife
Raiders of the Desert
San Francisco Docks
The Black Cat
The Kid from Kansas
The Man Who Lost Himself
Vlkodlak
Věčná Eva
1940 Black Friday
Dark Streets of Cairo
Honeymoon Deferred
Sedm hříšníků
Spring Parade
The Invisible Man Returns
The Mummy's Hand
Trail of the Vigilantes
West of Carson City
Zanzibar
1939 Call a Messenger
Ex-Champ
First Love
Great Commandment, The
Miracle on Main Street
The Big Guy
1938 Little Tough Guy
1936 Kateřina poslední
Pouliční zpěváček
Slečna Lilly
1935 Alles für die Firma
De vier mullers
1934 Karneval a láska
1933 Madame ne veut pas d'enfants
Madame nechce děti
1932 Holzapfel weiß alles
Hombre que asesinó, El
Mein Freund, der Millionär
1931 Der Herr Bürovorsteher
Der Mann, der den Mord beging
Gloria
1930 Homme qui assassina, L'

TV seriály

1967 Maya (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1960 The Law and Mr. Jones (TV seriál)
1959 Laramie (TV seriál)
Wichita Town (TV seriál)
1957 African Patrol (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace